MENIU CAUTĂ
09 Mai. 2018 13:02

Ce conținea acordul nuclear cu Iranul, semnat de marile puteri ale lumii

Distribuie

Liderii occidentului au spus, după negocierile de la Lausanne, în 2015, că acordul la care au ajuns cu Teheranul este unul ”istoric”, printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA). Atunci, în Iran au avut loc manifestații spontane de bucurie în contextul posibilei ridicări a sancțiunilor impuse țării. Totuși, marți, SUA au decis să se retragă din acest acord și să impună din nou sancțiuni Iranului.

Puterile cu drept de veto în Consiliu de Securitate al ONU (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța și China), împreună cu Germania au negociat cu Iranul, în urmă cu trei ani, un simplu 'acord cadru', nicidecum un acord politic, scrie Hotnews.

Care sunt principalele prevederi ale acordului nuclear cu Iranul?

1. Peste două treimi din instalațiile de centrifugare ale Iranului vor fi închise. Pentru un deceniu, Teheranul se obligă să reducă numărul acestora de la 19.000 la 6.000.

2. Pentru 10 ani, Teheranul se obligă să reducă activitatea de îmbogățire a uraniului și cercetarea din acest domeniu la un nivel la care să dureze un an pentru a construi o bombă nucleară.

3. 95% din cantitatea de uraniu trebuie diluată sau scoasă din țară.

4. Pentru 15 ani, Iranul se obligă să nu mărească cantitatea de uraniu peste 3.67%.

5. Comunitatea internațională va sprijini Teheranul să construiască un reactor de apă grea la Arak, care să poate fi utlizat numai în scopuri civile. Vechiul reactor va fi distrus sau demontat și scos din țară. (Apa grea este folosită la fabricarea de plutoniu, substanță care poate fi folosit la fabricarea armelor nucleare.)

6. Pentru 25 de ani, Iranul se obligă să permită controale extinse ale progrmaului său nuclear din partea AIEA.

7. Imediat ce Iranul va respecta obligațiile sale, SUA, ONU și UE se obligă să ridice sancțiunile impuse țării.

8. În caz de încălcare a acordului, comunitatea internațională își rezervă dreptul de a impune din nou sancțiuni.

9. Alte sancțiuni în afara dosarului nuclear rămân valabile.

Reamintim că Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat cu Iranul. Președintele american a făcut anunțul marți seară, într-o declarație de presă susținută la Casa Albă.

Franța, Germania și Marea Britanie regretă decizia lui Trump de a retrage SUA din Acordul nuclear cu Iranul. Federica Mogherini, șefa diplomației europene, a declarat că Uniunea Europeană va conserva acordul cu Iranului, în ciuda deciziei președintelui american.


CITEȘTE ȘI: Senator PSD, despre o familie formată dintr-o mamă singură cu doi copii: A fost o familie, dar s-a întâmplat ceva şi nu mai este'


FOTO: EPA

Comentarii