Mergi direct la conținut »
Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat cu Iranul
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat cu Iranul

Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat cu Iranul

Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul nuclear semnat cu Iranul. Președintele american a făcut anunțul marți seară, într-o declarație de presă susținută la Casa Albă. 

UPDATE ora 22:38. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus, marți, într-o declarație televizată, că sprijină în totalitate anunțul făcut de Donald Trump.

UPDATE ora 22:25. Franța, Germania și Marea Britanie regretă decizia lui Trump de a retrage SUA din Acordul nuclear cu Iranul. Federica Mogherini, șefa diplomației europene, a declarat că Uniunea Europeană va conserva acordul cu Iranului, în ciuda deciziei președintelui american.

UPDATE ora 22:05. Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a reacționat la scurt timp după ce Donald Trump a anunțat că retrage SUA din Acordul nuclear cu Iranul. Acesta a spus că țara sa va rămâne în acord, în ciua deciziei anunțate marți seară de președintele american. Rohani a spus că SUA au eșuat în a-și respecta angajamentele internaționale luate în cadrul Acordului nuclear, adăugând că acest acord nu a fost unul bilateral între SUA și Iran, ci mai degrabă un acord internațional multilateral, sprijinit de Consiliul de Securitate al ONU.

Donald Trump a anunțat, marți seară, că retrage SUA din Acordul nuclear cu Iranul și că va institui o serie de sancțiuni economice „de cel mai înalt nivel” împotriva Iranului.

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!
Recomandări

Tolo: Criza COVID-19 și carantina de la Suceava. Nu-i mai faceți zombi pe români!

 

Președintele american a numit Acordul nuclear o rușine, acest acord oferind regimului iranian bani pentru a sponsoriza terorismul. În același timp, Donald Trump a făcut referire și la documentele prezentate de premierul israelian Netanyahu, care arătau că Iranul a derulat un program nuclear secret. „Dacă aș fi permis ca acest acord să rămână în picioare, în curând ar fi început o cursă pentru arme nucleare în Orientul Mijlociu. Toți ar fi vrut să aibă armele gata înainte ca Iranul să le aibă pe ale sale”, a spus Trump.

„SUA nu mai face amenințări goale. Când facă o promisiune, mă țin de ea”, a mai spus președintele american, după anunțul că retrage SUA din Acordul nuclear cu Iranul.

La final, președintele american a spus că Mike Pompeo, noul secretar de stat al SUA, este în drum spre Phenian, pentru a stabili ultimele detalii legate de întâlnirea cu Kim Jong-un.

Suceava este noul Colectiv: manageri de spital susținuți politic, achiziții cu firme de casă, o clinică nouă ce stă nedeschisă la Fălticeni și minciuni despre COVID-19
Recomandări

Suceava este noul Colectiv: manageri de spital susținuți politic, achiziții cu firme de casă, o clinică nouă ce stă nedeschisă la Fălticeni și minciuni despre COVID-19

 

Anterior acestui anunț, surse citate de The New York Times precizau că Donald Trump l-a informat pe Emmanuel Macron cu privire la decizia de a retrage SUA din Acordul nuclear cu Iranul.

„Decizia lui Donald Trump constituie anularea uneia dintre cele mai mari realizări în materie de politică externă ale predecesorului său, Barack Obama, izolând Statele Unite printre aliaţi şi amplificând disensiunile cu adversarii în abordarea faţă de Iran”, comentează NYT, potrivit Mediafax.

Donald Trump este așteptat să anunțe, marți seară, decizia privind Acordul nuclear cu Iranul, iar din declarațiile făcute în ultima perioadă de liderul de la Washington cel mai probabil va decide să se retragă.

În ultima perioadă, mai mulți lideri mondiali printre care preşedintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Angela Merkel, şi ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, s-au deplasat la Washington pentru a încerca să-l convingă pe Trump să rămână în cadrul înţelegerii. Trump a spus în diverse rânduri că se va retrage din pactul cu Teheranul dacă acesta nu este revizuit.

Primăriile din București nu au de unde să cumpere dozatoare cu dezinfectant pentru scările de bloc
Recomandări

Primăriile din București nu au de unde să cumpere dozatoare cu dezinfectant pentru scările de bloc

 

Acordul asupra programului nuclear iranian a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania), înainte de venirea la Casa Albă a lui Donald Trump.

El reglementează strict activităţile nucleare ale Iranului astfel încât să garanteze caracterul lor exclusiv paşnic.

Țările europene nu vor părăsi acordul nuclear cu Iranul, indiferent de decizia SUA, a anunțat ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian. Franţa, Marea Britanie şi Germania vor rămâne în acordul privind programul nuclear iranian semnat cu Teheranul în 2015.


ANALIZĂ: Trista realitate a Castelului Huniade din Timișoara. Cea mai veche clădire din oraș e de 12 ani în șantier

Close
Închide
  Close