MENIU CAUTĂ
, de Dragoș Tănase

Ce este acinetobacter, bacteria care a ucis mai mulți pacienți la Spitalul „Marius Nasta”

Distribuie

După ce trei persoane au murit la Spitalul "Marius Nasta", în ultima săptămână, din cauza bacteriei Acinetobacter, toată lumea se întreabă ce este aceasta, pe cine afectează și cum ne putem apăra de ea. Acinetobacter sau Acinetobacter baumannii este una din cele trei superbacterii încadrate de Organizatia Mondiala a Sănătății în categoria cu risc major.

Ce este Acinetobacter

De cele mai multe ori, bacteriile din grupul Acinetobacter se găsesc în sol și apă, iar multe dintre ele pot infecta organismul uman.

Cel mai des întâlnit tip din acest grup este Acinetobacter baumannii, un cocobacil gram-negativ care, în prezent, se găsește exclusiv în mediile spitalicești. Acesta poate provoca pneumonie, dar și infecții ale sângelui sau ale rănilor.

Se transmite, de la o persoană la alta, prin contact direct sau prin contactul cu suprafețe contaminate.

Acinetobacter baumannii – simptome. Este periculoasă pentru persoanele cu boli cronice

Bacteria poate să trăiască în corpul uman și fără a provoca simptome, mai ales în cazul rănilor deschise.

Acinetobacter baumannii nu este o bacterie periculoasă pentru persoanele sănătoase, iar dacă pacientul infectat este o persoană tânără și sănătoasă, nu reprezintă un pericol major pentru acesta.

În schimb, este periculoasă în cazul persoanelor cu boli cronice sau cu o vârstă înaintată, de cele mai multe ori fiind fatală, mai ales că atacă persoanele cu imunitate scăzută, scrie Unica.

Pericolul este mai mare la pacienții grav bolnavi care sunt internați în spital, care sunt ventilați mecanic sau au montate alte dispozitive invazive, de exemplu un cateter pentru urină.

Cei care au diabet sau boli cronice de plămâni sunt cei mai expuși pericolului, așa cum a fost și cazul celor trei pacienți care au decedat la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Acinetobacter, bacteria rezistentă la antibiotice

Organizatia Mondiala a Sănătății (OMS) a încadrat Acinetobacter baumanii în categoria de risc major deoarece această bacterie este rezistentă la multe din antibioticele care sunt folosite în prezent. De aceea, tratamentul este dificil și medicii trebuie să țină seama de particularitățile fiecărui caz în parte.

Iată cifrele reale ale crizei de la Spitalul „Marius Nasta”: 18 infectați, dintre care 9 morți, de la începutul anului 2019! Managerul Beatrice Mahler: „Nu știu câți decedați sunt și eu vreau să le știu numărul și să aflu adevărul!”

După recentele decese, blocul operator și secția de terapie intensivă de la „Marius Nasta” au fost închise, temporar, de către Direcția de Sănătate Publică (DSP).

FOTO – Vlad Chirea


Citește și… 18 infectați, dintre care 9 morți la spitalul „Marius Nasta”! Managerul Beatrice Mahler: „Nu știu câți decedați sunt și eu vreau să le știu numărul și să aflu adevărul!”


 

Citește mai multe despre ANTIBIOTICE și bacterii pe Libertatea.

Comentarii