Cuprins:
Ultimul trend din lumea crypto îl reprezintă cumpărarea și vânzarea de NFT-uri. Despre acest concept s-a auzit încă din 2014, însă de abia anul trecut a înregistrat un uriaș boom la nivel mondial.
Sumele vehiculate în acest domeniu sunt de ordinul milioanelor de dolari, ceea ce a făcut ca interesul să fie uriaș și în rândul marilor celebrități din întreaga lume. În cele ce urmează îți vom spune ce reprezintă NFT-urile și cum funcționează tranzacționarea lor.
Ce sunt NFT-urile?
Acronimul provine de la termenul englezesc Non-Fungible Token, care se traduce prin token nefungibil. Spre exemplu, un token nefungibil poate fi un inel moștenire de familie, obiect care are valoare sentimentală, însă unele jetoane sunt asociate cu elemente unice din lumea reală, precum capodopere artistice.
De altfel, conceptul de NFT a fost inventat de Anil Dash și Kevin McCoy cu scopul de a-i ajuta pe artiștii digitali să-și vândă mai ușor operele de artă și să poată, astfel, câștiga bani.
Un NFT este un activ digital codat cu ajutorul programelor denumite smart contract, care rulează pe un blockchain. Cel mai cunoscut este Ethereum deoarece poate stoca infomații mai complexe. Vorbim despre o înregistrare a tranzacțiilor ce se păstrează pe computere care sunt conectate într-o rețea.
Câte tipuri de NFT-uri există?
Cu toate că există și alte blockchain-uri care au proprietatea de a implementa NFT-uri, Etherum este primul care le-a popularizat la nivel mondial.
Spre deosebire de alte obiecte digitale, NFT-ul este un jeton unic, care este imposibil de replicat sau de înlocuit cu ceva similar. El certifică și garantează dreptul de proprietate și autenticitate asupra unui bun digital.
Un NFT poate fi sub forma unor imagini, fișiere text, audio sau video, GIF-uri, obiecte din jocuri video ori articole din lumea reală precum un bilet de avion sau la un concert, acte, documente, facturi, semnături, etc.
Cum se tranzacționează NFT-urile?
NFT-urile sunt cumpărate de obicei cu criptomonede sau în dolari, iar blockchain-ul păstrează o evidență a tranzacțiilor. Deși oricine poate vedea NFT, doar persoana care cumpără are statut de proprietar oficial.
Când cumperi jetoane NFT, cumperi, de fapt, proprietatea parțială sau totală pentru o operă de artă unică. Jetoanele NFT funcționează precum numerele în serie, adică au o relație unică față de comoditățile online sau offline cu care sunt asociate.
Spre deosebire de jetonul fungibil, care are exact aceeași valoare, NFT-urile pot avea fiecare o valoare unică, care se stabilește în funcție de relațiile cu un activ care îi stă la bază.
Practic, NFT-urile sunt tranzacționate în raport cu factorii de piață, și anume raritatea, valoarea inerentă, potențialul de investiție și semnificația activului asociat.
NFT-urile se tranzacționează în criptomonede. Pentru început trebuie să cumperi crypto, pe care apoi le păstrezi într-un portofel. Ulterior, te înregistrezi pe o piață NFT, precum Nifty Gateway sau OpenSea.
Vânzările iau forma unor licitații cu un preț de pornire. Astfel, dacă ai plasat oferta câștigătoare, vei intra automat în posesia unui NFT.
În cazul în care valoarea obiectului va crește, datorită unor aspecte precum raritate sau unicitate, vei putea face ulterior propria licitație și să o vinzi pentru a face profit.
15 curiozități despre NFT-uri
- Primul NFT a apărut în 2014 și a fost creat de Kevin McCoy;
- Cel mai valoros NFT, „The Merge”, care aparține artistului digital Pak, valorează peste 91,8 milioane de dolari;
- Piața NFT a crescut în 2021 la aproape 41 de miliarde de dolari, apropiindu-se de vânzările de artă convențională din 2020 (50 de miliarde de dolari);
- Un „meme” NFT s-a vândut pentru suma de 4.000.000 de dolari;
- În 2021, valoarea celor 1,53 de milioane de vânzări de artă NFT a depășit 1,5 milioane de dolari într-o singură lună. Pe tot anul precedent au fost peste 11 milioane de vânzări de artă;
- Cântăreața Claire Elise Boucher, aka Grimes – fosta iubită a lui Elon Musk – a vândut lucrări în valoare de peste 7.000.000 de dolari;
- Fondatorul Twitter, Jack Dorsey a vândut la licitație primul tweet din istorie în format NFT pentru suma de 2.900.000 de dolari;
- O statuie a vedetei NBA, Lebron James, s-a vândut cu peste 21,6 milioane de dolari pe piața NFT. Se crede că baschetbalistul de la L.A. Lakers a fost beneficiarul vânzării.
- Artista KristaKim a vândut o casă digitală pentru echivalentul a 500.000 de dolari;
- Un banal GIF cu pisica Nyan a fost vândut pentru 590.000 de dolari;
- OpenSea se află în topul celor mai mari piețe NFT din lume în acest moment. Se estimează că 250.000 de oameni tranzacționează NFT în fiecare lună pe OpenSea;
- Primele cinci țări cu cea mai mare adoptare a NFT se află în Asia. Dintre acestea, Filipine are cei mai mulți proprietari de NFT-uri (32%);
- Bărbații au șanse de trei ori mai mari decât femeile să fie colecționari NFT;
- Oamenii care câștigă mai puțin de 25.000 de dolari pe an investesc în NFT la o rată similară cu cei care câștigă peste 150.000 de dolari;
- Ethereum consumă în prezent 44,94 terawatt-oră de energie electrică, ceea ce este echivalent cu consumul anual al Ungariei și Qatarului la un loc.