MENIU CAUTĂ
08 Mai. 2017 13:51

Ce înseamnă pentru români victoria lui Macron. Măsurile pentru imigranți

Distribuie

Emmanuel Macron a fost ales, duminică, al optulea președinte al Republicii a V-a franceze, reușind să o învingă pe contracandidata sa Marine Le Pen. Alegerile din Franța au fost considerate de analiști cel mai important eveniment al anhului în Europa, de rezultatele acestora depinzând, susțin mulți, soarta Uniunii Europene și a milioane de oameni, inclusiv a câtorva sute de mii de români.

SUMAR

Românii au fost direct interesați de rezultatul alegerilor din Franța, deoarece o eventuală victorie a candidatei de extremă-dreapta, ar fi avut efecte drastice asupra sutelor de mii de români care lucrează în Franța și care ar fi putut avea de suferit de pe urma unei conduceri naționaliste la Elisees.

Mai mult, o victorie a lui Le Pen ar fi însemnat, cel mai probabil o ieșire a Franței din Uniunea Europeană, așa cum se întâmplă în această perioadă cu Marea Britanie, iar acest lucru i-ar fi afectat și pe românii aflați în Hexagon.

Francezii au trimis un proeuropean la Elysees

Pe de cealaltă parte, Emmanuel Macron, președintele ales al Franței, este un susținător al proiectului european, însă face apel la o reformarea Uniunii Europene. Analiștii susțin că votul pro-Macron este un vot proeuropean dat de francezi, iar acest lucru este și în beneficiul României care se bazează foarte mult pe UE și pentru care apartenența la Uniunea Europeană este motorul principal al dezvoltării economice.

Indiferente de condițiile puse de Macron UE și de reformele de care vorbește, românii vor avea de câștigat, pentru simplul fapt că nu vor avea de se confruntat cu un Frexit, mai ales că în 2019 țara noastră va prelua președinția Uniunii Europene.

Direct afectați, însă, sunt sutele de mii de români care locuiesc și lucrează în Franța, sau cei care doresc să ajungă acolo. În prezet avem zeci de mii de medici, studenți sau simplii muncitori români care își câștigă traiul în Hexagon, iar aceștia ar fi fost probabil primii care ar fi fost afectați de o eventuală victorie a Marinei Le Pen.

Ce înseamnă pentru români victoria lui Macron- măsurile pentru imigranți

Dar Macron a promovat în campania electorală o politică de relaxare față de imigranți. E adevărat că s-a vorbit în principal de refugiații care ajung pe teritoriul Franței, una dintre problemele cele mai stringente al Europei, dar măsurile aplicate acestora li se vor aplica și imigranților români.

Astfel, Macron a anunțat în campanie că în privința imigranților are două obiective principale. Primul se referă la integrarea acestora. El susține că fiecare străin care ajunge în Franța și vrea să rămână acolo are dreptul la o pregătire lingvistică pentru a ajunge să cunoască limba franceză la nivel B1, și că este obligația autorităților să-i ofere posibilitatea să învețe limba. ”Municipalitățile vor fi încurajate să desfășoare acțiuni de integrare complementare”, se arată în programul președintelui ales al Franței.

Al doilea obiectiv este  promovarea imigrației ”intelectuale”. În acest scop, Emmanuel Macron promite să relaxeze procedurile și să reducă timpul de acordare a vizelor pentru ”talente”, din această categorie făcând parte cercetători, artiști, dar și investitori sau inventatori. De asemena spune că va simplifica accesul pe piața muncii a stuturor studenților care au diplome obținute în Franța.

Macron spune că va reduce procedurile de obținere a azilului, candidații care depun cereri pentru acest lucrur urmând să primească un răspuns în opt săptămâni.

Mesaje de felicitare de la București

Beneficiile victoriei cadidatului centrist au fost subliniate și de liderii de la București, Iohannis, Grindeanu, dar și politicieni români și-au manifestat bucuria pentru rezultatul alegerilor de duminică.

Klaus Iohannis și Sorin Grindeanu l-au felicitat pe Emmanuel Macron imediat după publicarea rezultatelor, iar șeful statului a transmis luni, și un mesaj oficial de felicitare. Iohannis spune că, prin alegerea lui Macron, poporul francez s-a pronunțat ferm și clar în favoarea continuării proiectului european și subliniază faptul că Franța este un partener esențial pentru România, iar relațiile dintre cele două țări, clădite pe o istorie comună și pe afinități lingvistice și culturale foarte strânse, au cunoscut în ultimii ani o dezvoltare fără precedent.

”Folosesc acest prilej pentru a vă asigura de întreaga mea disponibilitate de a lucra împreună cu dumneavoastră la aprofundarea relațiilor privilegiate dintre România și Franța, pe baza Parteneriatului Strategic solid existent între țările noastre. Sunt convins că Sezonul cultural comun din 2018-2019 va reprezenta și el o ocazie excelentă pentru a scoate în evidență bogăția și diversitatea relațiilor noastre”, se arată în mesajul Președintelui României.

La rândul său, Sorin Grindeanu a subliniat faptul că victoria lui Emmanuel Macron este „o veste bună pentru Europa şi pentru România”. „Felicitări lui Emmanuel Macron pentru victoria istorică la alegerile prezidenţiale din Franţa! Astăzi, cetăţenii francezi descurajează anti-europenismul şi extremismul. Această victorie este o veste bună pentru Europa şi pentru România”, a spus premierul.

Citește mai multe despre Alegeri și Franța pe Libertatea.

Comentarii