MENIU CAUTĂ
30 Noi. 2016 19:52

Ce poți face de 1 decembrie 2016 la Alba Iulia. Concerte, parada militară și două tone de fasole la ceaun de Ziua Națională

Distribuie

Ce poți face de 1 decembrie 2016 la Alba Iulia. Trei zile de sărbătoare îi așteaptă pe cei peste 30.000 de oameni care vor să petreacă Ziua Națională în Capitala Marii Uniri. Unul dintre cele mai spectaculoase momente va fi parada militară. Peste 600 de militari vor defila alături tunuri, tancuri și transportoare blindate. Pentru că se împlinesc 98 de ani de la Marea Unire din 1918, bucătarii au pregătit peste două tone de fasole într-un ceaun uriaș. Andra și Zdob și Zdup vor da tonul distracției în pași de dans, iar seara se va încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

De Ziua Națională, Alba Iulia îmbracă haine de sărbătoare. O impresionantă paradă militară va avea loc în Capitala Marii Uniri. Peste 600 de militari vor defila prin fața miilor de oameni veniți din toată țara să-i vadă. Curioșii vor avea ocazia să vadă mașinile de luptă, transportoarele blindate, tunurile sau autospecialele, scrie alba24.ro.

 

Pentru marea sărbătoare, zeci de bucătari și-au dat mână cu mână pentru festinul gastronomic național. Vor fi peste 8.000 de porții de fasole cu cârnați, pregătite după o rețetă străveche țărănească. Românii prezenți la marea sărbătoare vor primi și 8.000 de pahare cu vin.

Ce poți face de 1 decembrie 2016 la Alba Iulia. Concert Andra și Zdob și Zdup

De la ora 22, va avea loc un spectacol dedicat Zilei Naționale. Un impresionant foc de artificii va lumina cerul deasupra Capitalei Marii Uniri – explozie de lumină, culoare și muzică, într-un spectacol de 10 minute.

Show-ul include și proiecții 3D realizate cu ajutorul articolelor pirotehnice, printre acestea fiind şi inimi' în culorile naţionale: roşu, galben şi albastru.

Totodată, vizitatorii vor avea ocazia să vadă Cetatea Alba Carolina în „haine' de sărbătoare. Elemente decorative şi figurine luminoase sunt montate în Cetate, dar şi pe arterele principale din Alba Iulia, pentru ca oamenii să se bucure de o atmosferă inedită

Ce poți face de 1 decembrie 2016 la Alba Iulia. Obiective turistice care merită vizitate

Dacă ajungeți de 1 decembrie 2016 la Alba Iulia, veți avea ocazia să călcați pe urmele celor peste 100.000 de români care au venit la Marea Adunare Națională de 1 decembrie 1918.

Printre obiectivele ce merită vizitate este Cetatea Alba Iulia Carolina. Este cea mai reprezentativă și mai bine conservată fortificație de tip Vauban din România, dar și din Estul Europei. Reabilitată de curând cu fonduri europene, cetatea Alba Iulia Carolina atrage în fiecare an zeci de mii de turiști.

Sala-Unirii-din-Alba-Iulia_ziarul_unirea

Muzeul Unirii din Alba Iulia | sursă foto: ziarulunirea.ro

Ajunși în Cetate, nu trebuie să ratați Sala Unirii, una dintre cele mai importante clădiri din întreg orașul. Este locul în care fruntașii ardeleni au hotărât în 1918 ca Transilvania să se unească cu România. Acolo aveți ocazia de a afla povestea lui Samoilă Mârza, care și-a câștigat renumele drept „fotograful Unirii'. Renumitul său aparat foto cu burduf este expus în Sala Unirii.

Tot aici găsiți și Castrul roman de la Apulum (denumirea latină a orașului Alba Iulia). Vizitarea lui este parcă o întoarcere în timp. Arheologii au reconstituit poarta de sud a castrului, drumul roman ce lega porțile principale ale castrului și clădirea în care a funcționat comandamentul castrului, „Principia. În Muzeul roman veți putea vedea locul ce adapostea birourile ofițerilor și finanțele Legiunii a XIII-a Gemina, care a staționat la Apulum.

catedrala incoronarii

Catedrala Încoronării din Alba Iulia | sursă foto: alba24.ro

La câteva minute de mers pe jos găsiți Catedrala Încoronării, un loc ce respiră istorie. Aici au fost încoronați Ferdinand și Maria ca regi ai României Mari. Lăcașul de cult este printre primele ridicate în Transilvania imediat după Unire.

Merită vizitată și Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail'. Este cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania și cea mai veche și totodată cea mai lungă (93 m în ax) catedrală din România.

La 500 de metri de Obeliscul închinat eroilor martiri Horea, Cloșca și Crișan, găsiți biserica memorială „Mihai Viteazul'. Pe locul actualei bisericuțe din lemn s-a aflat odinioară vechea ctitorie, din anul 1597, a voievodului unificator Mihai Viteazul.

Ce poți face de 1 decembrie 2016 la Alba Iulia. Cum ajungi în Capitala Marii Uniri

Dacă alegeți să plecați cu mașina, de exemplu, din București, aveți de străbătut un drum de 353 de kilometri până la Alba Iulia. Din Cluj sunt doar 98 de kilometri și dacă plecați din Deva, vă așteaptă un drum de doar 71 de kilometri.

Puteţi ajunge la Alba Iulia pe DN1 dinspre Bucureşti şi Sibiu, dar şi pe autostrada A1, cu intrare dinspre Sibiu şi ieşire la Sebeş, de unde mai aveţi circa 15 kilometri, pe drumul naţional, până în oraş. Dinspre Deva, puteţi intra tot pe autostradă sau puteţi alege DN7, ambele cu ieşire spre Alba Iulia de la Sebeş. Dinspre Cluj, accesul se face pe DN1.

Unde parcați mașina

În Alba Iulia, spaţiile de parcare publice sunt gratuite. Având în vedere însă restricţiile de circulaţie şi aglomeraţia pe timpul manifestărilor, ar fi bine să alegeţi locaţii amenajate. Puteți parca și în interiorul Cetăţii Alba Carolina, însă zona se anunță a fi aglomerată din cauza paradelor.

La Alba Iulia cu trenul sau cu autocarul

De 1 decembrie, turiștii pot ajunge în Alba Iulia şi cu trenurile disponibile în reţeaua CFR Călători. Trenurile de pe rutele cele mai solicitate vor fi suplimentate cu vagoane. Există și varianta transportului cu autocarul, fiind oferite curse de către mai mulți operatori de transport.

Transport în Capitala Marii Uniri

În Alba Iulia, puteți alege să circulați cu mijloacele de transport în comun. Autobuzele sunt moderne, iar biletele pot fi achitate și prin SMS. O altă variantă este taxi-ul. E bine să știți în Alba Iulia tariful este de până la 2,2 lei pe kilometru.

Comentarii