MENIU CAUTĂ
, de Alexandru Boariu

LIBERTATEA TE AJUTĂ: Ce salariu are asistenul personal al persoanei cu dizabilități?

Distribuie

Ion Dragoman, din București, dar și alți cititori cu diferite grade de invaliditate, ne întreabă ce salariu are asistentul personal pentru persoanele cu handicap, în momentul de față, și care este actul normativ care reglementează această problemă.

RĂSPUNS: Asistentul personal, angajat cu un contract de muncă, are dreptul la un salariu, stabilit potrivit legii. Este adevărat că actele normative în domeniu au suferit multe modificări în ultimii ani. Astfel, OUG 51/2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, modifică și Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare. Pe scurt, începand din 1 ianuarie 2018, după aplicarea cotelor procentuale ale contribuțiilor sociale corespunzatoare asiguratului (CASS 10%, contributia la  asigurări sociale  25%, impozit pe venit 10%) și prin deducerea de 510 de lei, salariul de bază pentru funcția de asistent personal este de  1.900 lei brut, respectiv 1.162 lei net. Pensionari încadraţi în gradul I de invaliditate pot opta pentru indemnizaţia de însoţitor ( 800 de lei) sau pentru asistent personal.

Citește și: Spor de 15% pentru persoanele cu handicap vizual, votat de deputații din comisia de muncă; Se adoptă corecțiile la legea salarizării

 

 

Comentarii