Mergi direct la conținut »
Ce scrie presa internaţională despre revocarea lui Kovesi. "Anchetele sale și popularitatea ei au supărat unii politicieni"
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Ce scrie presa internaţională despre revocarea lui Kovesi. „Anchetele sale și popularitatea ei au supărat unii politicieni”

Multă lume este curioasă să afle ce scrie presa internaţională despre revocarea lui Kovesi de la șefia DNA, mai ales că vestea a venit ca un șoc pentru mulți susținători ai președintelui Klaus Iohannis.

Purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a anunţat luni, 9 iulie, că preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a şefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, devenind astfel primul procuror-șef DNA revocat din funcție. Află cine preia șefia DNA, după revocarea lui Kovesi.

Principalele agenţii internaţionale de ştiri, precum şi numeroase publicaţii din multe ţări au relatat despre decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi de la conducerea DNA.

 • „Şefa agenţiei anticorupţie din România, demisă din funcţie”, titrează agenţia germană Dpa.
 • „Laura Kovesi, şefa agenţiei anticorupţie (DNA) din România, a fost demisă din funcţie de către preşedintele Klaus Iohannis, la presiunea guvernului şi a curţii superioare a ţării”, afirmă jurnaliştii germani.
 • „Presiunea asupra lui Kovesi, recunoscută la nivel internaţional drept un factor-cheie în lupta ţării împotriva corupţiei larg răspândite, a fost însoţită de recenta diminuare a puterii procurorilor anticorupţie şi de eforturile de protejare a politicienilor de anchete”, mai comentează Dpa.
 • Der Spiegel apreciează că înlăturarea Laurei Codruţa Kovesi este o înfrângere şi pentru preşedintele Klaus Iohannis.
 • „Preşedintele României a semnat decretul de demitere al şefei anticorupţiei”, a scris agenţia Reuters, care aminteşte că Laura Codruţa Kovesi a condus DNA începând din 2013, şi „sub conducerea sa, rata de condamnare a crescut drastic într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană, câştigând laude de la Bruxelles”.
 • Şi publicaţia EU Observer relatează despre acest subiect, notând că „Guvernul a fost criticat de UE şi de Consiliul Europei pentru reforma în sistemul judiciar, sporind controlul politic asupra procurorilor şi judecătorilor”.
 • „Procurorul-şef anticorupţie din România, demis”, scrie agenţia The Associated Press într-un material dedicat acestui subiect.
 • „Sub conducerea acesteia, agenţia a anchetat cu succes judecători, miniştri şi alţi demnitari de rang înalt pentru mită, fraudă, abuz de putere şi alte infracţiuni legate de corupţie”, menţionează jurnaliştii AP.
 • „Dar anchetele şi popularitatea ei în rândul românilor obişnuiţi – care au lăudat-o în demonstraţiile anticorupţie aproape săptămânale – au supărat unii politicieni, în special membri ai Partidului Social-Democrat, aflat la guvernare”, se mai afirmă în materialul publicat de agenţie, preluat de numeroase publicaţii din SUA şi întreaga lume.
 • „Guvernul român obţine demisia Laurei Codruţa Kovesi, şefa procurorilor anticorupţie”, titrează cotidianul francez Le Monde.
 • „Procurorii ar putea deveni vulnerabili ingerinţelor politice”, scrie Le Figaro.
 • Le Nouvel Observateur o descrie pe Laurei Codruţa Kovesi drept simbolul justiţiei în România şi consideră plecarea ei de la DNA o victorie a guvernului PSD-ALDE.
 • „Magistratul era de câteva luni în obiectivul Guvernului social-democrat, al cărui reforme controversate în sistemul judiciar le-a criticat”, susţin jurnaliştii francezi, citați de Mediafax.

Citește și: Veniturile celor din Armată și Poliție, secretizate. Salariile și tichetele de vacanță devin “informații clasificate”, la propunerea Guvernului


 

Close
Închide
  Close