Ştiri Laura Codruta Kovesi

Laura Codruța Kovesi este un procuror român care a ocupat funcția de procuror general al României și procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. S-a născut în data de 15 mai 1973 în Sfântu Gheorghe, Romania.

Laura Codruța Kovesi, prima femeie procuror general al României

Laura Codruța Kovesi a fost numită în octombrie 2006 în funcția de procuror general al României de Traian Băsescu, președintele României la acea vreme. A fost prima femeie și totodată cea mai tânără persoană numită în această funcție. În octombrie 2009, Traian Băsescu a reînvestit-o pe Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror general al României, pe o perioadă de 3 ani.

În anul 2013, Laura Codruța Kovesi a fost numită procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). A deținut această funcție până pe 9 iulie 2018, când a fost demisă de președintele Klaus Iohannis. Propunerea de demitere a vent din partea ministrului Justiției, Tudorel Toader.

După demitere, ea a fost repartizată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la DIICOT Sibiu, în funcția de procuror. Ulterior, ea a fost detașată de Augustin Lazăr, procurorul general al României, în cadrul Parchetului General.

La începutul anului 2019, Laura Codruța Kovesi a anunțat că va candida pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European.

Laura Codruța Kovesi și scandalul Black Cube

În anul 2016, procurorii DIICOT au anunțat că doi israelieni, Weiner Ron și Geclowicz David, au fost arestați în cazul unei presupuse tentative de intimidare a Laurei Codruța Kovesi. Cei doi israelieni erau angajați ai firmei Black Cube și ar fi fost de asemenea foști agenți ai Serviciului de informații externe al Israelului, Mossad.

Laura Codruța Kovesi și acuzațiile de plagiat

În anul 2016, Grupul de Investigații Politice a acuzat-o pe Kovesi, pe atunci procuror-șef al DNA, că și-a plagiat teza de doctorat. Lucrarea a fost verificată de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, care a decis că șefa DNA nu a plagiat.

Citește mai jos toate știrile despre Laura Codruța Kovesi.