De Răzvan Mihalașcu, Ștefan Pană, Vlad Chirea (foto),

Guvernul Dancilă este în funcție până la publicarea moțiunii de cenzură în Monitorul Oficial. Acest lucru se va întâmpla probabil azi sau cel târziu vineri.

Ce se întâmplă după ce moțiunea de cenzură este votată de majoritate în Parlament

După publicarea moțiunii de cenzură în Monitorul Oficial, Guvernul Dăncilă rămâne interimar și mai are voie să semneze doar acte administrative. Nu poate emite ordonanțe de urgență, ci doar ordonanțe simple.

În cazul încetării mandatului său, în condiţiile prevăzute de Constituţie, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern, Guvernul continuă să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.


Art 26, alin. (3) din Legea nr. 90 din 26 martie 2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor:

Perioada de interimat a Cabinetului demis prin moțiune de cenzură durează până în momentul în care noul Guvern depune jurământul. Pentru acest lucru, nu există, însă un termen fix.

Klaus Iohannis, consultări cu partidele parlamentare la Palatul Cotroceni

Vineri, la ora 11, președintele Klaus Iohannis cheamă partidele parlamentare la consultări, unde sunt prezentate propunerile de premier. La discuții vor fi chemați reprezentanți ai PSD, PNL, Pro România, USR, UDMR, PMP și ai minorităților naționale.

Procedura este identică cu cea aplicată după alegerile parlamentare.

În urma consultărilor, se caută conturarea unei majorități care să susțină un premier.

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze
Recomandări

11 ani în insolvență și un nou dosar. Cum a reușit fostul administrator special să „înfunde” și mai tare Rodipet, deși era plătit să o salveze

Mai apoi, președintele anunță numele candidatului pentru funcția de premier.

În ce condiții poate fi dizolvat Parlamentul

Prim-ministrul nominalizat are 10 zile la dispoziție pentru a-și forma o echipă și să vină cu ea în fața Parlamentului pentru a primi votul de învestitură.

În cazul în care premierul nu e votat de Parlament, președintele vine cu un alt nume.

Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu a acordat votul de învestitură în termen de 60 de zile de la prima propunere, dar numai după respingerea a minimum două propuneri.

Citeşte şi:

Guvernul Dăncilă a picat! Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 238 de voturi

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”
GSP.RO

Serena Williamns, devastată după eliminarea de la AO: „O atitudine neprofesionistă!”

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială
HOROSCOP

Horoscop 25 ianuarie 2020. Vărsătorii au parte de o zi specială