Mergi direct la conținut »
Ce spun specialiștii despre gripa din acest sezon, după ce anul trecut au murit de această boală 129 de oameni
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Ce spun specialiștii despre gripa din acest sezon, după ce anul trecut au murit de această boală 129 de oameni

Monitorizarea cazurilor de gripă, infecții respiratorii acute severe și pneumonii a început din luna octombrie, iar săptămâna viitoare va fi prima raportare a cazurilor. În sezonul trecut au fost înregistrate 129 de decese prin gripă și sute de mii de cazuri de infecții respiratorii și pneumonii.

De Elvira Gheorghiță,

Gripa este una dintre bolile ale căror evoluții nu pot fi anticipate, pentru că într-un sezon pot fi mii de cazuri de gripă provocate de cel puțin patru tipuri de virusuri gripale cu nivel de agresivitate diferit.

De aceea este și greu de estimat cum va fi sezonul gripal 2018-2019, dar Organizația Mondială a Sănătății, analizând evoluția virusurilor gripale din sezonul precedent, a stabilit formula noului vaccin, astfel încât și dacă gripa ar avea o formă severă, cei imunizați să nu ajungă în stare gravă sau să decedeze.

Chiar dacă, în România, gripa este mai activă în lunile ianuarie – martie, supravegherea infecțiilor respiratorii începe de timpuriu, pentru a evita, pe cât posibil, epidemiile care afectează colectivități mari.

Anul trecut, în prima decadă a lunii octombrie au fost înregistrate, la nivel național, peste 80.000 de cazuri de infecții respiratorii acute, gripă clinică, infecții respiratorii acute severe (IACRS) și pneumonii, cu 11,4% mai multe comparativ cu cele înregistrate în aceeași săptămână a sezonului precedent (71.812).

Pentru acest an, primele date privind infecțiile respiratorii vor fi anunțate săptămâna viitoare, au declarat, pentru Libertatea, oficiali ai Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
Recomandări
Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
 

Gripa evoluează imprevizibil

Gripa se transmite de la un om la altul, iar agresivitatea virusului este dată tocmai de acestă cale de transmitere.

„Trecând de la un om la altul, crește agresivitatea virusului. Și, chiar dacă primele cazuri nu sunt severe următoarele pot fi severe și chiar foarte severe. Un alt lucru important este incubația, pentru că boala poate debuta brusc și agresiv, la câteva ore de la contaminare”, a explicat profesorul Ceaușu.

Perioada de incubație poate fi de scurtă durată, de la câteva ore, până la două-trei zile.

În zonele aglomerate, crește riscul de răspândire a infecției. De aceea sunt importante igiena, aerisirea spațiilor și spălarea mâinilor cu apă și săpun, dar și evitarea zonelor aglomerate sau protejarea cu măști a celor bolnavi care lucrează  în spații închise.

 

Factori de risc pentru gripă sunt bolile cronice și obezitatea

Potrivit specialiștilor, chiar și oamenii care se consideră sănătoși pot face gripă.

Gabriela Firea atacă proiectul de testare al Ministerului Sănătăţii
Recomandări
Gabriela Firea atacă proiectul de testare al Ministerului Sănătăţii
 

”Poate există un risc mai mic în cazul celor sănătoși. Poate fi un risc ușor moderat sau sever, dar să știți că aici intervine organismal, care nu știm cum reacționează la virus, slab, mediu sau puternic. Adică depinde de felul în care organismul se poate apăra de infecție și de cum își poate gestiona boala. Cu cât cantitatea de virus este mai mare, cu atât crește și riscul. Depinde, de asemenea, și de tipul de virus, unele sunt agresive, pot da forme severe. Boala apare în funcție de echilibrul dintre virus și organism”, a mai spus Emanoil Ceaușu.

Cel mai mare risc pentru gripă îl au pacienții cu afecțiuni cornice, cum ar fi cei cu astm, diabet, suferințe cardiace, renale, hepatice, pulmonare, neuromusculare, imunitate compromisă, obezitate și sarcina la femei.

În sezonul gripal 2017-2018 au fost cele mai multe decese din ultimii ani

În ultimii ani au fost peste 300 de decese din cauza gripei, cele mai multe dintre acestea fiind în sezonul gripal 2017-2018.

”Acestea nu sunt cuvintele unui președinte, sunt cuvintele unui dictator”
Recomandări
”Acestea nu sunt cuvintele unui președinte, sunt cuvintele unui dictator”
 

„129 de persoane au murit din cauza gripei în sezonul trecut, cel mai mare număr din ultimii cinci ani, dar asta raportându-ne numai la cazurile care au ajuns la spital în stare gravă”, ne-a spus profesorul Emanoil Ceaușu, specialist în boli infecțioase și tropicale la Spitalul „Victor Babeș”.

Tot în sezonul precedent au fost confirmate în laboratorul 1.750 de cazuri de gripă, cele mai multe cu virus de tip B, respective 1.144.

„În acest context, singura măsură de protecție față de o boală care poate fi letală este vaccinarea”, a atenționat profesorul Ceaușu.

Vaccinarea poate preveni formele severe de boală

Ținând cont că gripa este foarte activă în lunile ianuarie-martie, specialiștii recomandă vaccinarea începând din luna noiembrie.

Formula vaccinului a fost stabilită în primăvara acestui an, de Organizația Mondială a Sănătății, în funcție de virusurile care au circulat mai intens în sezonul precedent.

Primii care ar trebui să se vaccineze sunt copiii și vârstnicii, persoanele cu boli cronice și cadrele medicale, aceștia fiind în categoria persoanelor vulnerabile.


Citește și:

VIDEO/ Experiment Libertatea. Am dormit la o clinică și mi-am testat somnul. De ce suntem un neam de obosiți?

VIDEO/ A adoptat primul copil pe care l-a avut în grijă. Gestul extraordinar al unei femei care face voluntariat la Spitalul „Marie Curie”

Close
Închide
  Close