Medicul explică ce diferențe sunt între gripă și răceală, care sunt simtomele și de ce trebuie să ne vaccinăm.

”Sezonul gripal își arată agresivitatea în funcție de numărul persoanelor care înțeleg să se vaccineze. Cu cât se vaccinează mai multe persoane, cu atât situația este mai favorabilă omenirii. Cu cât se vaccinează mai puține, cu atât virusul gripal are posibilitatea să se extindă și să dea inclusiv forme severe și chiar letale”, spune profesorul Adrian Streinu Cercel.

Gripa, boala imprevizibilă de la un sezon la altul

Evoluția gripei nu poate fi anticipată, nu se poate ști dinainte câte cazuri vor fi într-un sezon și nici dacă boala va fi mai agresivă decât în anii anteriori.

”Anul trecut, ne-am așteptat ca multe infecții să fie date de virusul gripal A și, în realitate, mai mult de 60% dintre infecții au fost date de virusul gripal B. Și, mai mult decât atât, acest virusul gripal B a atras după sine o multitudine de encefalite și unele au rămas cu sechele”, spune managerul Institutului ”Matei Balș”.

În opinia medicului, singura modalitate de a lupta împotriva unei epidemii gripale este prin vaccinare.

”Lumea trebuie să înțeleagă că trebuie să se vaccineze. În urmă cu câțiva ani, Comitetul Național de Vaccinologie a emis o formulă prin care se recomandă ca vaccinarea să fie făcută cu vaccinul care are cel mai mare număr de antigene. Pe baza acestei hotărâri, ar fi de preferat să se meargă cu vaccinul patru valent. Dacă nu este patru valent, să se meargă cu trei valent, acesta asigură principalele virusuri care sunt în circulație”, explică Streinu Cercel.

Diferența între răceală și gripă este foarte mare

Pentru a evita confuzia dintre răceală și gripă, medicul a explicat că răceala este dată de vreo 300 de virusuri respiratorii, altele decât cel gripal

”Virusul gripal dă o singură boală, gripa. Pentru gripă avem tratament, pentru viroze este cel standard, paracetamol, vin fiert. Dar debutul este total diferit. În gripă sunt durere de cap, dureri de ochi, bolnavul simte globii oculari undeva în fundul capului, în ceafă. Are o stare general proastă, îl dor mușchii, articulațiile, se simte ca și cum ar fi bătut. Face febră, dar nu strănută, nu tușește. Simptomele respiratorii apar cam după 24-48 de ore de la debutul acesta al bolii, cu febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare, poate să fie chiar și diareea prezentă”, explică medicul care sunt diferențele dintre cele două boli.

Dacă ai gripă, trebuie să stai acasă, ca să nu îi îmbolnăvești și pe ceilalți

Adrian Streinu Cercel spune că persoanele care au gripă trebuie să stea acasă.

Să se izoleze, să anunțe medicul de familie și să primească medicația, apoi să anunțe șeful că rămâne acasă, pentru că are gripă. Pentru că, dacă va spune, lasă, că nu mă omoară pe mine gripa, se urcă în tramvai, se urcă în autobuz, în metrou, nu face decât să împrăștie în jur. Noi suntem protejați dacă distanța între noi este peste 2 metri. Am stănutat, virusul s-a împrăștiat în jur”, explică profesorul Streinu Cercel.

Antibioticul nu ajută în gripă, virusul gripal nu este sensibil la acest tip de tratament.

”Este o mare greșală să dai antibiotic. Pentru că în momentul în care ai dat antibiotic, faci deja o condiție de imunodepresie dată de virusul gripal, adică o scădere a apărării locale la nivel de mucoasă. În acel moment, dacă dai antibiotic, sunt distruși germenii care ne protejează și deci nu facem altceva decât să generăm locuri libere unor germeni oportuniști, care pot să vină și să se aciuiască. În mod obișnuit, avem pe noi și în noi de zece ori mai multe bacterii decât celulele noastre umane, iar aceste bacterii sunt scutul nostru de apărare, pe care noi nu trebuie să îl distrugem. Cu antibiotic nesăbuit nu facem decât să aducem un factor de scădere a apărării locale la nivel de mucosă și tegumente”, mai spune doctorul.

Nu există vaccinuri mai bune sau mai proaste, toate sunt la fel

Profesorul Adrian Streinu Cercel spune că tulpinile din vaccin nu sunt introduse aleator, ci după ce se face o verificare la nivel planetar, atât pentru Emisfera Nordică, cât și pentru Emisfera Sudică, iar această monitorizare a circulației virusurilor gripale este făcută de Organizația Mondială a Sănătății.

”OMS anunță, spre sfârșitul lunii martie a fiecărui an, formula vaccinului pentru sezonul următor. Astfel, fiecare producător de vaccin antigripal primește formula pe care trebuie s-o folosescă în vederea sintetizării și fabricării vaccinului. Ca atare, toate vaccinurile sunt la fel, nu există vaccinuri mai bune sau mai proaste. Atât timp cât se urmăresc toți pașii tehnologici, practic aceste vaccinuri sunt cele care generează imunitate, care generează o reacție de apărare din partea organismului și acei anticorpi care apar în urma vaccinării sunt cei care ne protejează de formele severe și respectiv de formele mortale”, mai spune profesorul.

Persoanele alergice la ou nu se pot vaccina, pot face șoc anafilactic

Adrian Streinu Cercel atenționează că persoanele alergice la ou nu se pot vaccina, pentru că pot face șoc anafilactic.

”Pot fi folosite ambele vaccinuri, tri sau tetra valent, nu există restricții.Nu sunt diferențe din acest punct de vedere. Singura diferență este alergia la ou”, explică medicul.

Persoanele care prezintă risc să se îmbolnăvească se pot vaccina antigripal gratuit.

”Diabetul este o boală debilitantă și care induce scăderea imunității și, recte, a apărării generale. Cei cu afecțiuni cronice pulmonare, bronhopenumopatie cronică obstructivă sunt la risc să facă forme severe, pentru că acest virus gripal, printre altele, asociază și bronhospasm. Vă dați seama că o persoană care are deja o afecțiune care generează bronhospasm, cum ar fi astmul pulmonar, mai vine și virusul gripal, bine nu o să-i fie. Și atunci este preferabil să fie vaccinate. Persoanele cardiovasculare sunt la risc. De ce sunt la risc? Persoana cu cardiopatie ischemică, adică sângele care ajunge prin artere coronare la inimă nu este suficient în mod standard, în momentul în care face febră – și știm că gripa dă febră mare, 39-40 de grade -, acea pompă care se cheamă inimă trebuie să intre în funcțiune și să bată mult mai repede ca să permită răcirea organismului. Dacă inima are un aport scăzut de oxigen, acea personă este la risc să facă infarct miocardic. Ne vaccinăm, scoatem din funcție un astfel de risc potential”, explică Adrian Streinu Cercel.

Alte persoane la risc sunt femeile gravide, personalul medical și persoanele obeze.

”Personalul medical este în mod constant la risc. Nu poate să stea constant cu mască pe față. Neputând face acest lucru, pentru că nu este funcțional, cealaltă soluție este să se vaccineze. În Institutul Matei Balș, tot personalul se vaccinează în fiecare an”, precizează medicul.

El spune că în pandemia de gripă a recomandat vaccinarea obligatorie a personalului medical, dar i s-a spus că nu se poate face acest lucru obligatoriu. Ulterior, Centers for Disease (CDC) Atlanta a transmis un comunicat prin care spunea că gestul personalului medical care nu înțelege să se vaccineze împotriva virusului gripal este similar cu al celor intră în sala de operație fără să se spele pe mâini. ”Ce vreți mai clar? Trebuia să o spună CDC Atlanta, nu Adrian Streinu Cercel”, mai spune medicul.


EXCLUSIV / O mamă și copiii ei au vrut să se sinucidă în Dunăre. Înainte de a intra îmbrăcați în apă, cei trei au băut sodă caustică

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
BOMBĂ! Singura soluție SALVATOARE pentru ieșirea României din criza sanitară. Rafila a făcut anunțul
Playtech.ro
BOMBĂ! Singura soluție SALVATOARE pentru ieșirea României din criza sanitară. Rafila a făcut anunțul
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Observatornews.ro
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Știrileprotv.ro
Cioloș, enervat de Șoșoacă în Parlament: 'Sper că aveți puțin pe conștiință minciunile'
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor
PUBLICITATE
Cum cureți și cum dezinfectezi corect fiecare cameră din casă. Acum poți face asta rapid, simplu și fără clor