Cuprins:
„Suntem deschiși”
„Investim sute de miliarde de dolari. Ei au minerale rare excelente, iar eu vreau securitatea mineralelor rare”, a spus liderul republican într-o discuție cu jurnaliștii în Biroul Oval.
Întrebat despre această declarație a lui Donald Trump, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus marți că țara sa este pregătită să accepte „investiții din partea companiilor americane” în pământurile sale.
„Mi-aș dori ca societățile americane (…) să dezvolte acest sector aici. Suntem deschiși la faptul că acest lucru poate fi dezvoltat împreună cu partenerii noștri care ne ajută să ne protejăm teritoriul”, a afirmat Zelenski.
În toamna anului trecut, Ucraina a lansat ideea oferirii mineralelor sale critice pentru investiţii din partea aliaţilor, prezentând un „plan de victorie” care urmărea să o pună în cea mai puternică poziţie pentru negocieri şi să forţeze Moscova să se aşeze la masa discuţiilor.
Zelenski a declarat că mai puţin de 20% din resursele minerale ale Ucrainei, inclusiv aproximativ jumătate din depozitele sale de pământuri rare, se află acum sub ocupaţie rusă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c6040c4787ebe8fc5b719615e53fa897.jpg)
Pământurile rare sunt importante în fabricarea magneţilor de înaltă performanţă, a motoarelor electrice şi a electronicelor de larg consum. Zelenski a avertizat că Moscova ar putea deschide acum aceste resurse către aliaţii săi Coreea de Nord şi Iran, ambii duşmani declaraţi ai SUA.
„Trebuie să-l oprim pe Putin şi să protejăm ceea ce avem – o regiune Dnipro foarte bogată, Ucraina centrală”, a punctat el.
Cantități infime în scoarța Pământului
Ucraina deține zăcăminte substanțiale de minereuri rare. Litiul, titanul, zirconiul și grafitul sunt vitale pentru industria modernă.
Acestea reprezintă un grup de aproximativ 17 minerale – de exemplu, itriu, ceriu, lantan – care se găsesc în cantități infime în scoarța Pământului.
Ele sunt tot mai căutate din cauza utilizării lor în produsele de înaltă tehnologie.
Competiția continuă pentru a face bateriile mai mici și mai ușoare, dar și mai puternice și durabile, implică utilizarea mineralelor rare. Industriile de apărare au nevoie și ele de aceste minerale pentru armament și tehnologie aferentă.
Alte minerale rare sunt utilizate drept catalizatori chimici, în magneți, în componente pentru computere sau în generatoare.
Cel mai mare obstacol în extracția mineralelor rare este faptul că trebuie să sapi mult pentru a obține o cantitate suficientă, deoarece sunt în cantități foarte mici. Apoi, înainte de a fi folosite în tehnologie sau aparate, ele trebuie rafinate.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_66b13423be531171e8e07cf139a98a12.jpg)
China, pe care Trump a amenințat-o cu un război comercial, este cel mai mare producător mondial de metale rare.
US Geological Survey consideră că 50 de minerale sunt extrem de importante, inclusiv mai multe tipuri de elemente rare, cum ar fi nichelul și litiul.
22 din cele 34 de minereuri critice
Potrivit Ministerului Economiei, Ucraina are 22 dintre cele 34 de minereuri identificate de Uniunea Europeană ca fiind critice. Acestea sunt materiale industriale și de construcții, feroaliaje, metale prețioase și neferoase și unele metale rare.
Ucraina are, de asemenea, rezerve semnificative de cărbune; totuși, cei mai mulți dintre ei sunt acum sub controlul Rusiei în teritoriul ocupat.
Cunoscută drept grânarul Europei, Ucraina se mândrește cu resurse minerale vaste.
Unele dintre ele sunt necesare pentru industrii precum apărarea, producția de dispozitive de înaltă tehnologie, industria aerospațială și energia verde.
Potrivit Institutului de Geologie, Ucraina are elemente rare, cum ar fi lantanul și ceriul, care sunt utilizate în televizoare și dispozitive de iluminat; neodim, care este utilizat în turbinele eoliene și bateriile vehiculelor electrice; precum și erbiu și ytriu, ale căror aplicații variază de la energia nucleară la lasere.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_50667fe95c7cdb374e487dc55dd1481f.jpg)
Cercetările finanțate de UE indică, de asemenea, prezența rezervelor de scandiu în Ucraina. Datele detaliate sunt clasificate.
Totodată, Ucraina are cele mai mari rezerve de titan și uraniu din Europa.
Un potențial furnizor-cheie de litiu
Potrivit Forumului Economic Mondial, Ucraina este, de asemenea, un potențial furnizor-cheie de litiu, beriliu, mangan, galiu, zirconiu, grafit, apatit, fluorit și nichel.
Serviciul Geologic de Stat a spus că Ucraina are unele dintre cele mai mari rezerve dovedite de litiu din Europa, estimate la 500.000 de tone, vitale pentru baterii, ceramică și sticlă. Rezervele de titan sunt situate în cea mai mare parte în partea de nord-vest și centrală a Ucrainei, iar rezervele de litiu, în centru, est și sud-est.
Rezervele ucrainene de grafit, principala componentă a bateriilor de vehicule electrice și a reactoarelor nucleare, reprezintă 20% din resursele globale. Zăcămintele sunt situate în centru si vest.
Ce resurse controlează Kievul
Războiul a cauzat mari pagube Ucrainei, iar Rusia controlează acum aproximativ o cincime din teritoriul său.
Cea mai mare parte a zăcămintelor de cărbune ale Ucrainei, care alimentau industria siderurgică înainte de război, sunt concentrate în est.
Potrivit estimărilor think tank-urilor ucrainene We Build Ukraine și ale Institutului Național de Studii Strategice, citând date pentru prima jumătate a anului 2024, aproximativ 40% din resursele de metal ale Ucrainei sunt ocupate în prezent de Rusia.
De atunci, trupele ruse au continuat să avanseze în estul regiunii Donețk. În ianuarie, Ucraina și-a închis singura mină de cărbune cocsificabil din afara orașului Pokrovsk, pe care trupele Moscovei încearcă să o captureze.
În timpul războiului, Rusia a ocupat cel puțin două zăcăminte de litiu ucrainene – unul în Donețk și celălalt în regiunea Zaporojie din sud-est. Kievul încă controlează zăcămintele de litiu din regiunea centrală Kirovohrad.
Oportunități miniere și evaluarea resurselor
Alexei Sobolev, primul viceministru al economiei, a declarat în ianuarie că guvernul lucrează la acorduri cu aliații occidentali, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Italia, pe proiecte legate de dezvoltarea materialelor critice. Guvernul estimează potențialul total de investiții al sectorului la aproximativ 12-15 miliarde de dolari până în 2033.
Serviciul Geologic de Stat a declarat că guvernul pregătește aproximativ 100 de situri pentru licențiere și dezvoltare în comun, dar nu a oferit detalii.
În ciuda faptului că Ucraina are o forță de muncă foarte calificată și relativ ieftină și o infrastructură dezvoltată, investitorii identifică o serie de obstacole în calea investițiilor. Acestea includ procese de reglementare ineficiente și complexe, precum și dificultăți în accesarea datelor geologice.
Dezvoltarea unor astfel de proiecte ar dura ani și investiții inițiale semnificative, au spus aceștia.

Sandrew • 12.02.2025, 14:50
Întrebarea care se pune este:oare cât din aceste resurse mai sunt în posesia Ukrainei?
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_a05f676eb00d82bcb69bf14f615a55bf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_9e2d0cf64f360ce329b5ed323d7bc299.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_f242c1ccbdd312e9e575fed9db2952df.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_1d5f0b84102f72793ddbd4999f4c746b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_8139378a34e2e3e40388c629f53fe950.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_61785bf725a9cbd760398b5ad7ce7283.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_c9ae6c57db0b268ff95803d6fc828e8e.jpg)