Mergi direct la conținut »
Cea mai veche biserică din București adăpostește o icoană extrem de rară. Oamenii disperați vin să se roage la ea Galerie foto
4imagini
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Cea mai veche biserică din București adăpostește o icoană extrem de rară. Oamenii disperați vin să se roage la ea

Cea mai veche biserică din București adăpostește o icoană extrem de rară. Oamenii disperați vin să se roage la ea

În centrul istoric al Capitalei se află biserica “Sfântul Dumitru- Poștă”, cea mai veche biserică din București cu hramul Sfântului Dumitru. Sute de credincioși vin să se roage aici, la singura icoană din Capitală a Sfântului Iuda Tadeu.

De Delia Chilianu,

Sfântul Iuda Tadeu este foarte iubit în biserica romano- catolică, dar aproape necunoscut în biserica ortodoxă. “Sfântul Iuda Tadeu este unul dintre cei 12 sfinți apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos care, dintr-o confuzie regretabilă, este adeseori asociat cu Iuda Iscarioteanul, apostolul care l-a vândut pe Mântuitorul Iisus Hristos. Iuda Tadeu este recunoscut în creștinism ca ocrotitorul celor disperați sau deznădăjduiți sau al celor care nu mai au nici o credință în rezolvarea problemei lor, cum ar fi situații-limită, gen boală în faza terminală, un proces cu o rezoluție anticipată și neplăcută, o căsătorie care stă să se destrame, copii care nu-și mai găsesc locul în această lume, situații de suicid și așa mai departe”, spune preotul paroh dr Mihai Gojgar.  Ziua de prăznuire a Sfântului Iuda Tadeu este pe 19 iunie.

Legătura dintre Sfântul Iuda Tadeu și imaginea Mântuitorului Iisus Hristos

Cea mai veche biserică din București cu hramul Sfântului Dumitru îl are ca preot paroh pe părintele Mihai Gojgar

Cea mai veche biserică din București cu hramul Sfântului Dumitru îl are ca preot paroh pe părintele Mihai Gojgar

“Icoana Sfântului Iuda Tadeul îl reprezintă ca pe o persoană care seamănă foarte mult la chip cu Mântuirorul Iisus Hristos. Conform legii evreiești, Iuda este unul dintre cei 4 fii ai dreptului Iosif, deci ar fi frate cu Mântuitorul Iisus Hristos. Dar, după credința noastră, Iisus Domnul nu are rude trupești decât pe Sfânta Fecioară Maria din care s-a născut de la Duhul Sfânt, dreptul Iosif fiind doar un ocrotitor al Fecioarei. Așadar am putea spune că ar fi frate vitreg al Mântuitorului Iisus Hristos”, mai explică preotul Mihai Gojgar (foto).

În icoană, Sfântul Iuda Tadeul apare reprezentat cu un toiag în mâna stângă, pentru că el a fost martirizat prin lovituri de toiag și are o ramură de finic, pentru că a propovăduit în părțile Orientului, acolo unde crește finicul. “La piept are o imagine în miniatură care îl reprezintă pe Mântuitorul Iisus Hristos și care ne aduce aminte o istorioară potrivit căreia regele Abgar al Edesei a cerut Mântuitorului să vină în Edesa și să-l vindece de lepră. Hristos Domnul nu a ajuns la el, dar l-a trimis pe Iuda Tadeul cu o imagine a lui”, mai povestește preotul Mihai Gojgar . Hristos l-a vindecat pe Abgar al Edesei cu ajutorul unei pânze, cu care Abgar s-a șters și apoi s-a vindecat. Pânza a fost expusă ca o emblemă pe la poarta cetății Edesei spre dovada vindecării sale prin credință.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

Există și o rugăciune specială a Sfântului Iuda Tadeu, care se distribuie gratuit credincioșilor care vin la biserică “Sfântul Dumitru- Poștă” Paraclis Universitar.

Icoana Sfântului Iuda Tadeu va avea, în scurt timp, și un baldachin la biserica “Sfântul Dumitru- Poștă„. Acesta va fi montat după ce vor fi finalizate lucrările de restaurare a picturii din interiorul lăcașului de cult.

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!
Recomandări

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!

În cea mai veche biserică din București cu hramul Sfântului Dumitru sunt moaștele a 4 sfinți

Primul lăcaș de cult pe locul actualei biserici “Sfântul Dumitru- Poștă” datează de la 1641, fiind ctitoria lui Badea Bălăceanu. “Construcția actuală datează de la 1819. Biserica are o arhitectură unică, are elemente de tradiție ortodoxă, dar și de templu antic, cum ar fi coloanele de la intrare”, mai spune preotul paroh. În cea mai veche biserică din București cu hramul Sfântului Dumitru sunt expuse spre închinare moaștele Sfîntului Haralambie, ale Sfântului Pantelimon, ale Sfântului Antipa al Pergamului (ocrotitoul bolnavilor de dinți) și ale Sfântului Cuvios Nicanor (ocrotitorul copiilor bolnavi) .

Pe 26 octombrie îl prăznuim pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 octombrie, pe Sfântul Dimitrie Basarabov.

Se spune că rugăciunea către Sfântul Dumitru face minuni.

Iohannis a semnat decretul de retragere a decorației pentru Adrian Năstase. Ce alte nume grele mai sunt pe listă
Recomandări

Iohannis a semnat decretul de retragere a decorației pentru Adrian Năstase. Ce alte nume grele mai sunt pe listă

Patriarhia Română începe pregătirile pentru sărbătoarea Sfântului Dumitru. Astfel, marţi, 24 octombrie, la ora 12.30, va avea loc procesiunea Calea Sfinţilor, cu Icoana şi Sfintele Moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor de la Catedrala Patriarhală, pe bulevardul Regina Maria din Bucureşti, până la baza Colinei Patriarhiei.

CITEȘTE ȘI:


Andrada Mihăilescu, la doi ani după Colectiv: „Încă atragem priviri; mai mult de curiozitate decât de judecată“. Ea a supraviețuit, însă nu și iubitul său

ANALIZĂ. Scumpirea carburanților, mai mare decât acciza Guvernului

“Dosarul” TAROM, episodul 6: Noaptea minții | Cum să pierzi 90.982 euro în fiecare zi


 

Close
Închide
  Close