Conform cercetătorilor militari, masca simplă, chirurgicală, din microfibră, realizată din patru straturi de țesătură, filtrează 75% din particulele virale.

O putem replica acasă, dacă nu găsim de vânzare, folosind pânză pliată în patru și instrucțiunile de AICI.

Masca N-95, destinată personalului medical, aflat în prima linie de luptă cu COVID și expus unei încărcături virale foarte ridicate, filtrează 90% din particule.

Dacă nu aveți acces la niciuna dintre aceste variante și folosiți o bandană (batic, eșarfă) de poliester pe post de mască, trebuie să știți că aceasta va filtra doar în jur de 40% din particule.

Cercetătorii militari au testat peste 50 de tipuri de materiale în cadrul acestui studiu, pulverizând pe ele apă cu sare, particulele saline de 0.2-0.3 microni fiind apropiate ca mărime de particulele de SARS-COV-2.

Apoi, au măsurat densitatea particulelor în suspensie dintr-o parte și din cealaltă a măștii, pentru a vedea cât a permis materialul să treacă și cât a oprit.

Concluzia?

Materialul folosit pentru acoperirea gurii și nasului nu trebuie să fie foarte dens, pentru că atunci aerul nu mai trece prin material, ci pe lângă el, pe laterale. O astfel de mască nu mai filtrează, ci blochează. Fluxul de aer e redirecționat, iar particulele virale, odată cu el. Ideal este un material suficient de dens cât că filtreze cât mai multe particule, dar prin care să poți respira fără mari dificultăți.

David Caretti, coordonatorul cercetărilor:

Testele au fost solicitate de Departamentul Apărării Americane după ce militarilor și personalului auxiliar din armată li s-a impus purtarea măștii, în cazul în care nu este posibilă distanțarea socială, și folosirea eșarfelor ca mijloc de protecție, dacă nu primesc măști.

Citeşte şi:

Fondator „Dăruiește Viață”, contre cu ministrul Tătaru: Pacienții asimptomatici, infectați cu COVID-19, trăiesc un coșmar în spitalele românești

Prefectul de Argeș a vrut să pună bătrânii din căminele private să plătească testarea COVID. După ce Libertatea l-a întrebat de ce, s-a răzgândit

Jurnal de voluntar. Am lucrat la construirea unui centru medical care sper să nu fie folosit vreodată

Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
PARTENERI - GSP.RO
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
RECOMANDĂRI