Mergi direct la conținut »
CELE MAI MICI DOBÂNZI la creditele în lei

Veşti bune pentru românii cu credite în lei: indicele ROBOR la trei luni, cel în funcție de care se calculează ratele la credite, a ajuns la minimul absolut, de 0,88% pe an. Dacă tendinţa de scădere continuă, cei care au împrumuturi în lei ar putea plăti mai puţin din martie, când are loc actualizarea trimestrială a ratelor. Dobânda Robor s-a poziţionat pe o pantă descedendentă în această lună şi a reuşit să depăşească două praguri, cel de 1% pe 6 ianuarie şi cel de 0,90% pe 25 ianuarie. În aceste condiții, apare perspectiva ieftinirii creditelor în lei din luna martie. Atunci, majoritatea băncilor îşi vor actualiza ratele la creditele cu dobândă variabilă. Scăderea costului leilor a fost anul trecut de 40%. Dobânzile mici arată, evident, lichiditate mare în piață.

De Ana Alexa,

Indicatorul Robor cu scadenţa la trei luni a încheiat anul 2014 la nivelul de 1,7% pe an. În decembrie 2014 faţă de ultima lună din 2013, costul leilor scăzuse de la 2,4%, adică un declin de 29%. Costul leilor s-a poziţionat pe o pantă descendentă ca urmare a lichidităţii bune din sistem, care a determinat şi scăderea dobânzilor Robid (pentru depozitele atrase de bănci din piaţa monetară), care în prezent se situează sub 1% indiferent de scadenţă.

În plus, şi BNR a menținut dobânda-cheie – care dă tonul dobânzilor în tot sistemul bancar – până la minimul istoric de 1,75%. Teoretic, asta ar trebui să însemne pentru oamenii de rând, dar şi pentru companii, rate mai mici şi credite în lei mai iefine.

În ultimii şase ani, BNR a scăzut dobânda de politică monetară, indicatorul care dictează costul împrumuturilor în lei, de la 10,25 la 1,75%. În consecinţă şi dobânzile de pe piaţa interbancară, de unde băncile împrumută bani pentru a-i da mai departe clienţilor sub formă de credite, sunt de peste cinci ori mai mici. Mecanismul nu a fost însă respectat în relaţia dintre bancă şi client. Deşi băncile se împrumuta de cinci ori mai ieftin, creditele de consum pe care le-au acordat s-au ieftinit cu doar puțin peste 20%.

Close
Închide
  Close