La Constanța, manifestările “Ziua lui Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naționale” încep la 9.00, în fața statuii lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului, unde vor fi depuse coroane de flori, iar membrii Cercului teatral și al Grupului psaltic din cadrul Seminarului Teologic Ortodox “Sf. Cuvios Dionisie Exiguul”, vor interpreta muzică inspirată de lirica eminesciană, scrie ziuaconstanta.ro.

La 10.00, în Sala Magna a Arhiepiscopiei Tomisului va avea loc conferința “Eminescu – expresie integrală a sufletului românesc, urmată de un recital de poezie eminesciană.

Ceremonii și manifestări culturale de ziua lui Mihai Eminescu. Se împlinesc 170 de ani de la nașterea poetului
Bustul lui Mihai Eminescu de la Mănăstirea Dervent

La ora 16.00, la Mănăstirea Dervent (aflată la 120 km de municipiul Constanța, pe DN 3, în apropierea localității Ostrov), Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, va oficia o slujbă de pomenire și va dezveli un monument ridicat în parcul mănăstirii în memoria lui Mihai Eminescu. Actrița Manuela Golea va recita din opera marelui poet.

Tot la Constanța, scrie replicaonline.ro, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret “Jean Constantin” va deveni, începând cu ora 16.00, gazda seratei culturale “Eminescu 170”, ce va aduce în prim-plan atât activitatea, cât și personalitatea complexă a marelui poet. Vor recita și prezenta eseuri actorii Dan Cojocaru și Ana-Maria Ștefan. În cadrul acestui eveniment va fi lansată ediția de colecție a revistei “Datina”, dedicată aniversării a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”
Recomandări
Rufin Zamfir, expert în dezinformare rusească: „Este obligatoriu ca instituțiile competente să verifice dacă Rusia a interferat în procesul electoral din România”

În Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște va avea loc, începând cu ora 19.00, un spectacol aparte, în care actorii teatrului – dintre care cei mai cunoscuți sunt Iulia Verdeș, Daniel Nuță, Liviu Cheloiu și Mircea Silaghi – vor recita “Luceafărul”. Accesul este gratuit, în limita locurilor disponibile.

La Biblioteca Județeană “V.A. Urechia” din Galați are loc a zecea ediție a Zilei Culturii Naționale. Festivitățile încep la ora 10.00, înParcul Mihai Eminescu, și includ un concert de fanfară, recitaluri din opera eminesciană, susținute de actori ai Teatrului Dramatic “Fani Tardini” și depuneri de flori la monumentul marelui nostru poet.

Ceremonii și manifestări culturale de ziua lui Mihai Eminescu. Se împlinesc 170 de ani de la nașterea poetului
Muzeul “Vasile Pârvan”

Și la Bârlad, Ziua Culturii Naționale și ziua poetului nostru național e marcată prin două activități de Muzeul “Vasile Pârvan”, notează vremeanoua.ro. În parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, instituția organizează la ora 10.00 o conferință-dezbatere de promovare a lecturii în rândul tinerilor, intitulată “De ce (să) citesc?”, care se va desfășura la Liceul Pedagogic “Ioan Popescu”, și o conferință cu tematică literară, sub genericul “Ochii lui Hyperion. Privirea genială”, care va avea loc chiar la Muzeul “Vasile Pârvan”, de la ora 13.00.

Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal
Recomandări
Mircea Geoană, când ocupa funcția de ministru de externe, l-a angajat pe Călin Georgescu drept consilier personal

La Botoșani, în cadrul evenimentului cultural Zilele Mihai Eminescu, azi vor avea loc mai multe acțiuni, notează botosaninews.ro. La ora 10.00 vor fi depuse coroane la statuia poetului din fața Teatrului “Mihai Eminescu” din Botoșani. Urmează, la 10.30, Te Deum la Biserica din Ipotești, iar de la 11.30, un pelerinaj la Ipotești. La ora 17.00, la Teatrul “Mihai Eminescu” din Botoșani va avea lor Gala de decernare a Premiului Național de poezie Mihai Eminescu – Opera Omnia. La 18.45 începe un recital extraordinar susținut de Harry Tavitian.

La Ipotești, acasă la poetul Mihai Eminescu, manifestările dedicate celor 170 de ani de la nașterea sa debutează la 10.30, cu un Te Deum oficiat la biserica familiei Eminovici din Ipotești și depuneri de coroane la statuia poetului de la Memorial, notează monitorulbt.ro.

Ceremonii și manifestări culturale de ziua lui Mihai Eminescu. Se împlinesc 170 de ani de la nașterea poetului
Casa memorială Mihai Eminescu din Ipotești

Începând cu ora 11.00, în Amfiteatrul “Laurențiu Ulici” al Memorialului din Ipotești vor avea loc mai multe activități dedicate poetului. Vreme de aproape o oră, se va desfășura masa rotundă Eminescu – 170, la care se va discuta despre imaginarul eminescian și despre eminescologie și complexul operei neîncheiate.

Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță
Recomandări
Mulțumim, Klaus! Aroganța, lăcomia și servilismul au produs, în mod uimitor, speranță

Evenimentele de omagiere a lui Mihai Eminescu vor continua în Sala de expoziție “Horia Bernea” a Centrului Național de Studii “Mihai Eminescu”, unde, la ora 13.00, va fi vernisată de Ofelia Huțul și Cotinel Munteanu expoziția Memorialul Eminescu, eveniment urmat de un recital de muzică clasică, susținut de cvartetul Phoebus din Botoșani și de violonistul ieșean David Marcian.

La Suceava are loc Festivalul Literar “Mihai Eminescu”, ediția a XXIX-a, organizat la Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”, notează monitorulsv.ro. Festivitățile încep la ora 11.00 și includ lansări de carte, o conferință susținută de Adrian Dinu Rachieru pe tema “Eminescu și canonul literar românesc” și proiecția filmului “Mihai Eminescu”, de la ora 11.30.

Ceremonii și manifestări culturale de ziua lui Mihai Eminescu. Se împlinesc 170 de ani de la nașterea poetului
Mănăstirea Putna

Joi, 16 ianuarie, în a doua zi a festivalului, la ora 9.00 se va pleca spre Mănăstirea Putna, unde se vor depune coroane omagiale la bustul poetului din curtea mănăstirii. La ora 12.00 va avea loc o slujbă de pomenire. La Putna vor fi decernate și Premiile Mihai Eminescu pentru exegeză eminesciană pentru anul 2019. Este programat și un microrecital susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale Putna.

Tot la Suceava, colectivul Bibliotecii Universității “Ștefan cel Mare”, alături de profesori și de studenții de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, invită sucevenii, de la ora 9.00, la manifestările incluse în cadrul “Zilelor Eminescu la USV – 2020”, scrie monitorulsv.ro.

Programul începe cu o depunere de jerbe la bustul poetului din Parcul “Mihai Eminescu”, lângă Biserica Sf. Nicolae; urmează, la 10.00, dezbaterea “170 de ani cu Eminescu”, în Sala de Lectură “Mihail Iordache”, Corp A; la 11.00 are loc vernisajul expozițiilor de carte “Omagiu Poetului” (corp A și corp E) și filmul documentar “Eminescu, Veronica, Creangă” (1914).

De la ora 12.00 este programat un moment de muzică și poezie: “Dor de Eminescu”. Participă elevi, studenți și profesori de la Colegiul Tehnic “Mihai Băcescu” Fălticeni, Grupul de Inițiativă al Românilor din Basarabia (GIRB), Casa de Cultură a Studenților Suceava (Trupa StArt) – Atrium, Corp E.

La Timișoara, Mihai Eminescu este omagiat pe scena Teatrului pentru copii și tineret Merlin, unde, începând cu ora 10.00, se joacă spectacolul “Făr-Frumos din lacrimă”, scrie opiniatimisoarei.ro.

Tot la Timișoara, Teatrul Național din Timișoara prezintă, la Studio “Uțu Strugari”, de la ora 19.00, spectacolul “Eminul meu iubit”, care face, cu tandrețe, o incursiune în inima unei iubiri, o dragoste care, dincolo de propriul ei destin, a lăsat posterității artă pură și a devenit parte din istoria culturii unei națiuni. Spectacolul are la bază corespondența dintre poet și Veronica Micle, în interpretarea actorilor Iuliana Crăescu și Romeo Ioan.

În Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează, la sediul instituției, în sala “Florin Isuf”, începând cu ora 11.00, o serie de evenimente închinate zilei Culturii Naționale și împlinirii a 170 ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

În cadrul manifestării culturale va avea loc lansarea cărții lui Ion Popescu Brădiceni “Poetul este un rege și i se cuvine un tron” și lansarea cărții Victoriei Stolojan “Legendele Gorjului”. Programul va fi completat de un recital poetic susținut de actori ai Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, dar și de către poeți gorjeni. Va avea loc, de asemenea,s un concert de romanțe pe versuri de Eminescu.

La Brăila, anunță obiectivbr.ro, se desfășoară azi mai multe activități culturale, la care sunt așteptați iubitorii de muzică și de poezie de toate vârstele. La ora 11.00, iubitorii de poezie și de cultură din Brăila sunt așteptați cu o floare în Grădina Mare, la statuia lui Mihai Eminescu. În semn de prețuire pentru poetul național, brăilenii de toate vârstele aduc în fiecare an un omagiu și o floare poetului nepereche, îi recită poeziile sau fredonează cântece de dor pe versuri de Eminescu.

Tot miercuri, Muzeul Brăilei “Carol I” organizează manifestări dedicate poetului Mihai Eminescu și Zilei Culturii Naționale, sub sloganul “Eminescu, ieri și azi”. Activitățile sunt organizate de Secția “Memoriale” a Muzeului Brăilei în colaborare cu Muzeul Național al Literaturii Române București și Muzeul Național al Literaturii Române Iași și se vor desfășura de la ora 10.00 la Casa Memorială “D.P. Perpessicius”, din strada Cetății, nr. 70, unde va avea loc vernisajul expoziției “Eminescu, ieri și azi”, iar de la ora 11.00, la sediul Muzeului Brăilei din Piața Traian, nr. 3 – conferința “Ipostaze ale visului eminescian”, vernisajul expoziției “Luceafărul”, vernisajul expoziției “Eminescu în medalii, plachete, monede și insigne”.

Miercuri seară, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti” va avea loc un spectacol de teatru poetic, “Scrisori eminesciene”, realizat și susținut de George Custură, actorul Teatrului “Sică Alexandrescu” din Brașov, brăilean de origine. Spectacolul a fost realizat în anul 2000, când s-au împlinit 150 de ani de la nașterea Poetului, iar de atunci, timp de aproape două decenii, s-a jucat cu mare succes pe numeroase scene ale țării.

În Bacău e deschisă, la Universitatea “Vasile Alecsandri”, în corpul C, o expoziție de medalii,

insigne și gravuri dedicată aniversării a 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, scrie desteptarea.ro.

Ceremonii și manifestări culturale de ziua lui Mihai Eminescu. Se împlinesc 170 de ani de la nașterea poetului
Parcul Copou

La Iași, la ora 12.00, în fața bustului marelui poet din Parcul Copou vor fi ținute alocuțiuni și vor fi depuse jerbe de flori. De la ora 12.30, în Sala de Spectacole Diotima va avea loc un spectacol de muzică și poezie, notează bzi.ro.

Muzeul Național al Literaturii Române Iași și Asociația “Patrimoniu pentru comunitate“ organizează seria de evenimente “Eminescu – 170“, la Muzeul “Mihai Eminescu”, notează ziaruldeiasi.ro. Evenimentul debutează la ora 11.30 cu “Mihai Eminescu și Academia copiilor”, o nouă sesiune a programului de pedagogie muzeală realizat în colaborare cu Școala Gimnazială “Elena Cuza” din Iași. De la ora 13.30 va avea loc vernisajul expoziției “Junimea culturală – modernism național și european”. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 15 ianuarie – 29 februarie, obiectele ilustrând societatea culturală “Junimea”. De asemenea, va putea fi admirat și ceasul din aur cu trei capace al lui Eminescu, aflat în depozitul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, ceas dăruit în anul 1881 de către tatăl său. De la ora 14.00 se va desfășura Colocviul “Eminescu – perenitatea modelului”. În încheierea programului va putea fi ascultat un recital poetic susținut de actorul George Marici.

Tot în Iași, de la ora 18.00, Complexul Muzeul Național “Moldova” Iași organizează în Sala “Henri Coandă” a Palatului Culturii un programul artistic special de muzică și poezie, printre cei care vor urca pe scenă numărându-se elevi ai Colegiului Național de Artă “Octav Băncilă” Iași, de la clasa de teatru, clasa de canto și de Cvartetul de coarde “Andantino“. Intrarea este liberă.

Și tot la Iași, Muzeul Științei și Tehnicii Ștefan Procopiu, din cadrul Complexului Muzeal Național “Moldova”, organizează prelegerea “Mihai Eminescu – Om universal”, începând cu ora 19.00, în Sala “Ștefan Procopiu” a Palatului Culturii din Iași. Prezintă: Marius Andro. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

La Focșani, evenimentele încep la ora 11.00 cu depunere de flori la bustul poetului din Piața Teatrului, conform monitoruldevrancea.ro. Urmează, la 11.30, decernarea Premiilor Asociației Culturale “Miorița”, la Teatrul Municipal “Mr. Gh. Pastia”, iar la 18.00, la Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” are loc un spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

La Muzeul Unirii din Focșani va putea fi vizitată o expoziție inedită de medalii, plachete și insigne dedicate poetului Mihai Eminescu.

În Craiova, Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman” organizează, la ora 11.00, în Sala “Marin Sorescu”, în cadrul seriei de evenimente dedicate poetului Mihai Eminescu, vizionarea filmului “Un bulgăre de humă”, scrie gds.ro.

Filmul românesc “Un bulgare de humă” a fost realizat în anul 1989, în regia lui Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Mircea Radu Iacoban, și aduce în prim-plan prietenia dintre Ion Creangă și Mihai Eminescu. În rolurile principale joacă actorii Dorel Vișan, Adrian Pintea, Mioara Ifrim și Maria Ploae.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Știrileprotv.ro
Cine sunt românii care l-au votat pe Călin Georgescu. A fost ales de mulți cu studii primare sau medii
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce afaceri deține și câți bani face soția lui Călin Georgescu. Cristela este practician holisitic iar pandemia i-a închis cabinetul din Austria
FANATIK.RO
Ce afaceri deține și câți bani face soția lui Călin Georgescu. Cristela este practician holisitic iar pandemia i-a închis cabinetul din Austria
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Observatornews.ro
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții
HOROSCOP
Horoscop 26 noiembrie 2024. Taurii intră într-o perioadă în care încearcă să obțină beneficii de pe urma eforturilor făcute în asociere cu alții

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI