Un proiect de lege controversat propus de ministrul justiției din Chile propune eliberarea a 1.300 de deținuți, pentru a se asigura o „distanțare socială” și în pușcării, a informat The Guardian. Aceștia ar urma să-și efectueze restul pedepselor la domiciliu.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor fi eliberați
Proiectul de lege prevede eliberarea condiționată a unor deținuți „mai puțin periculoși”, care ar urma să facă restul pedepsei la domiciliu.
Conform proiectului de lege, cei 1.300 de eliberați condiționat ar urma să fie aleși dintre cei care au efectuat peste jumătate din pedeapsă, care au boli incurabile, condamnatelor care sunt gravide sau care au copii mai mici de 2 ani.
14 senatori au susținut că ar trebui luați în calcul și cei închiși la Punta Pueco, o închisoare unde sunt ținuți și circa 70 de agenți militari acuzați de încălcarea drepturilor omului în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet.
„E o tentativă lipsită de etică”
„În fața unei pandemii globale care costă mii de vieți, guvernul nostru face o tentativă lipsită de etică și oportunistă de a elibera pe cei condamnați pentru încălcarea drepturilor omului”, a declarat Lorena Pizarro, purtătorul de cuvânt al Asociației pentru familiile celor dispăruți.
„Deși organizația noastră este în favoarea eliberării prizonierilor care îndeplinesc aceste condiții, care execută pedepse pentru infracțiuni mai mici, aceasta este o concesie de neconceput”, a mai spus aceasta.
Subiectul agenților militari din timpul dictaturii lui Pinochet era oricum unul fierbinte, fiindcă la Punta Puenca celulele sunt spațioase, fiecare cu baie proprie, iar deținuții aveau acces la televizor și la terenuri de sport și chiar zone pentru grătare.
Sunt condiții la care deținuții de la celelalte închisori din Chile nici nu se gândesc.
Mai mult, tensiunile sociale cauzate de acest subiect au explodat săptămâna trecută, după ce președintele Sebastian Pinera a spus că și acești deținuți „au dreptul să moară cu demnitate”.
Pinochet a fost dictator în Chile 17 ani
Conform unui raport din 1991, în timpul dictaturii lui Pinochet s-au înregistrat 3.428 de cazuri de dispariții forțate, tortură, crime.
Cei arestați pentru toate aceste grozăvii au refuzat să spună ce s-a întâmplat cu cadavrele celor dispăruți.
Augusto Pinochet a fost un dictator care a condus Chile 17 ani (11973 – 1990) după bunul plac. Dictatorul a murit în 2015, la 91 de ani.