De Andreea Archip,

Xian, unul dintre cele mai vechi orașe din China, riscă astăzi să devină capitala divorțurilor post-criza coronavirus. Potrivit Global Times, un tabloid ce ține de Ziarul Poporului, portavocea Partidului Comunist Chinez, imediat după ce au ieșit din carantină, chinezii au luat cu asalt oficiile de divorț. Xian este capitala provinciei Shaanxi, unul dintre cele mai veche orașe chineze, cu peste 3100 de ani de istorie.

Riscurile traiului în doi, în timpul coronavirusului

Orașul cu 8,5 milioane de locuitori se învecinează la sud cu Hubei, așa că au intrat de la sfârșitul lui ianuarie până în martie într-un regim dur de carantină. Ca să reducă contactul, oficiile de divorț s-au redeschis în martie cu un program special prin care puteai să îți faci o programare pentru divorț. Doar că numărul maxim de programări pe care îl puteau face a fost cu mult depășit din prima zi.

Pe 4 și 5 martie, de pildă, oficiul din Xian a primit câte 14 cereri de programare, cât era limita maximă a unei zile. „În perioada epidemiei, multe cupluri au stat împreună zi de zi mai bine de o lună, lucru ce a scos la iveală conflicte mocnite. La acest lucru se adaugă și faptul că biroul nostru a fost închis pentru o lună și prin urmare a crescut numărul programărilor de divorț foarte mult, a spus unul dintre oficialii chinezi, citat de Global Times.

În Italia, oamenii sunt îngrijorați din cauza violenței domestice în timpul izolării

În alt oraș din district, Yanta, aceeași situație. Oficialii chinezi cer însă prudență și seriozitate atunci când cuplurile fac cererea să se despartă și că ar putea regreta ulterior, când lucrurile revin la normal.

Nu sunt puțini cei care își fac griji de riscurile traiului în doi, permanent, zi de zi, între patru pereți. Și în Italia, organizațiile care se ocupă de violența domestic au înaintat o scrisoare deschisă pe 14 martie către Ministerul Egalității de Șanse prin care cer mai multe resurse pentru victime în această perioadă, potrivit publicației Corriere della Sera. Italienii au la dispoziție un număr de urgență pentru astfel de cazuri.

Într-un interviu pentru Libertatea, psihologul Cătălina David a dat câteva sfaturi cuplurilor care în această perioadă stau în izolare la domiciliu, astfel în cât certurile să nu escaladeze.

Citeşte şi:

Analiză dură a economistului Yanis Varoufakis. „Unde sunt spitalele private în lupta contra coronavirusului? Au sărit de pe vasul care se scufundă!”

Sfaturile psihologului pentru perioada de izolare. Exerciții de optimism: „Ești în 30 martie 2025. Ce sfat ți-ai da ție, celui de azi?”

În mijlocul dezastrului, româncele badante în Italia le dau curaj bătrânilor: „Am sărbătorit o doamnă care are 100 de ani. Citim, cântăm, mergem mai departe”