China a devenit un adevarat “supermarket” pentru japonezii bogati care cauta organe umane folosite in transplanturi. Cei interesati de o astfel de “marfa” gasesc cu usurinta ceea ce cauta, pentru ca organele sunt de obicei prelevate de la prizonieri executati. Astfel, un rinichi se vinde cu 53.000 de euro, in timp ce un ficat se gaseste contra sumei de 126.000 de euro.
Oferta este indestulatoare pentru japonezii in cautare de organe: se estimeaza ca, anual, in China sunt executati aproximativ 8.000 de prizonieri. De multe ori, organele lor sunt prelevate, vandute spitalelor, care la randul lor le ofera celor care au nevoie de transplanturi si detin si sumele necesare.
Este cazul lui Kenichiro Hokamura, un om de afaceri japonez care avea nevoie de un transplant de rinichi. Barbatul a preferat sa cumpere de pe Internet un organ din China decat sa astepte pe lista de transplanturi luni intregi. “Erau 100 de pacienti care asteptau pentru un organ numai in prefectura in care locuiesc eu. As fi murit pana primeam un rinichi”, a declarat Hokamura cotidianului britanic “The Independent”. La numai 10 zile dupa ce a contactat un intermediar in China, Hokamura statea intins pe o masa de operatie din orasul Shanghai. “Totul s-a intamplat atat de repede, incat m-am speriat”, spune omul de afaceri. “Translatorul meu a spus ca donatorul a fost un criminal care a fost executat. El a facut ceva bun pentru societate, ce e in neregula? Oricum a fost ieftin. Eu castig banii pe care i-am dat pe rinichi foarte repede”, a declarat japonezul.
Preturile extrem de mici si oferta extrem de abundenta au atras cohorte de bolnavi in cautare de grefe de organe. Astfel, zeci de israelieni se duc lunar in China pentru a suferi grefe de organe de la detinutii de drept comun condamnati la moarte, la preturi care sfideaza orice concurenta, anunta cotidianul “Maariv”.
“Preturile sunt cu 30% mai mici decat cele practicate in Columbia, iar organele transplantate sunt de o calitate excelenta”, a afirmat unul dintre responsabilii israelieni ai filierei chineze.
“Daca nu as fi apelat la transplanturi din China, as fi fost deja mort… un condamnat chinez la moarte mi-a salvat viata”, a marturisit Abraham Sasson, un israelian din Eilat.