De Daniel Ionașcu,

Presa a scris recent că Ye Jiangming, fondatorul CEFC China Energy este suspect în cadrul unei anchete de corupție declanșată în China, iar CEFC se împrumută la dobânzi tot mai mari, semn al unor probleme financiare.

De asemenea, presa chineză a scris că un fond de investiții controlat de către stat va prelua o subsidiară a CEFC care, la rândul ei, va cumpăra un pachet de 14,16% din acțiunile gigantului petrolier rus Rosneft, controlat de Kremlin.

Potrivit Financial Times, China Huarong Asset Management – un fond de investiții din Shanghai deținut de stat – va cumpăra 36% dintr-o subsidiară a CEFC care urma să cumpere acțiunile la Rosneft.

CEFC a mai cumpărat zăcăminte și în Emiratele Arabe Unite, dar și o serie de active în Cehia, respectiv o bancă și clubul de fotbal Slavia Praga.

Ce deține Rompetrol în România

Fostul grup Rompetrol deține în România al doilea lanț de benzinării ca întindere, dar și rafinăriile Petromidia și Vega. Tranzacția dintre KazMunaiGaz și CEFC China Energy pentru pachetul de 51% din Rompetrol se va încheia până la 30 iunie, a anunțat marți grupul kazah, potrivit Reuters.

Tranzacția dintre KazMunaiGaz și CEFC nu a putut fi finalizată deoarece atât DIICOT, cât și Fiscul, au sechestre pe activele rafinăriei Petromidia.

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Este vorba de Dosarul Rompetrol 2, în care sunt vizați mai mulți foști oficiali. În luna noiembrie, Toma Petcu – ministrul de atunci al Energiei – a anunțat că nu mai prelungește Memorandumul Rompetrol.

Prin acesta, grupul kazah își asumase investiții de un miliard de dolari în România, ca parte a încetării proceselor cu statul român.

Memorandumul Rompetrol

Acesta a devenit acționar la Petromidia cu 44% din acțiuni, după ce Rompetrol nu a răscumpărat obligațiunile de 700 de milioane de dolari emise în 2003 și le-a convertit în acțiuni.

Profitul net al grupului KMG International, fostul grup Rompetrol, s-a majorat anul trecut de şase ori faţă de cel din 2016, până la un nivel de 80 milioane dolari, a anunţat compania.

Totuși, Rompetrol Rafinare, compania care administrează rafinăria Petromidia, a raportat pentru anul trecut un profit net consolidat de 21,92 milioane dolari, cu 62% mai puţin faţă de rezultatul înregistrat anul anterior, deși afacerile au crescut cu 16%, până la 4,15 miliarde dolari în 2017.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Vrea și parte din Pro TV

Concomitent, în luna decembrie, CEFC a depus ofertă și pentru preluarea companiei care deține Pro TV. Tranzacția este de 2 miliarde de dolari și implică și fondul Penta Investments.

Pe lângă activele energetice, CEFC investește masiv și în domeniul financiar și în turism, în special în Cehia. De asemenea, grupul deține și clubul de fotbal Slavia Praga.

Potrivit topului Fortune Global 500, CEFC este a 222-a companie a lumii ca mărime, după ce în ediția anterioară s-a clasat pe locul 229. CEFC a înregistrat în 2016 venituri totale de 43,7 miliarde de dolari, în creștere cu 4,5%, în vreme ce profitul a urcat cu 22,8%, până la 740 de milioane de dolari.

Grupul chinez are 29.600 de angajați și active totale de 22,5 miliarde de dolari.

Cine este CITIC Group

CITIC Group are venituri anuale de 52,8 miliarde de dolari în 2016 și se află pe locul 176 în topul Fortune 500. Gigantul financiar are active totale de 938 de miliarde de dolari și a consemnat un profit net de 3,2 miliarde de dolari. Acesta are peste 200.000 de angajați la nivel mondial.

Grupul CITIC deține CITIC Bank, una dintre cele mai mari din China, dar CITIC Limited, CITIC Trust și CITIC Merchant, care sunt tot bănci. Subsidiarele sale au operațiuni în China, Hong Kong, SUA, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

În anul 2008, CITIC a vrut să cumpere celebra bancă de investiții Morgan Stanley, dar aceasta a evitat preluarea.

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.