Mergi direct la conținut »
Cimitir al ostaşilor români, redeschis la Chișinău de Ziua Armatei. A fost reabilitat cu fonduri din România și Republica Moldova
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Cimitir al ostaşilor români, redeschis la Chișinău de Ziua Armatei. A fost reabilitat cu fonduri din România și Republica Moldova

Cimitir al ostaşilor români, redeschis la Chișinău de Ziua Armatei. A fost reabilitat cu fonduri din România și Republica Moldova

Cimitirul ostaşilor români din localitatea Nemţeni din Republica Moldova (raionul Hânceşti) a fost redeschis astăzi, informează Radio Chişinău.

De Dragoș Tănase,

Evenimentul a avut loc în cadrul unei ceremonii oficiale, în contextul acţiunilor dedicate Zilei Armatei Române, marcată în fiecare an la data de 25 octombrie.

În acest cimitir sunt înmormântaţi 82 de militari români, dintre care unii nu au fost identificaţi nici până astăzi, dar şi şapte soldaţi germani.

Cimitirul a fost supus unor ample lucrări de reabilitare, cu bani oferiţi de România şi de administraţia locală.

„Ziua de astăzi este despre curaj şi patriotism, pentru că întotdeauna un ostaş pune interesele ţării deasupra propriilor sale interese”, a declarat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, care a participat la ceremonia de redeschidere a cimitirului.

Potrivit istoricilor, în localitatea Nemţeni, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial s-au dat lupte crâncene, soldate cu pierderi grele.

Odată cu retragerea trupelor române la vest de Prut, în anul 1944, mormintele eroilor români din satul Nemţeni au fost distruse de unităţile militare sovietice, asemenea tuturor cimitirelor de campanie româneşti de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, notează Radio Chişinău pe site-ul său.

FOTO: radiochisinau.md

Close
Închide
  Close