Studiul se bazează pe o descoperire anterioară conform căreia cimpanzeii consumă plante specifice pentru a se automedica.

Pun planta direct pe rană sau o mestecă înainte

Cercetătorii au analizat, de asemenea, observații științifice acumulate de-a lungul deceniilor, realizând un catalog al metodelor prin care cimpanzeii aplică „primul ajutor în pădure”.

Potrivit studiului publicat în Frontiers in Ecology and Evolution, aceste descoperiri contribuie la tot mai numeroasele dovezi că primatele mari, inclusiv cimpanzeii, urangutanii și gorilele, utilizează remedii naturale pentru a se menține sănătoase în mediul lor natural.

Elodie Freymann, coordonatoarea cercetării, a explicat că cimpanzeii dețin un adevărat repertoriu de comportamente de îngrijire atunci când sunt bolnavi sau răniți – inclusiv metode de igienă.

Un exemplu frecvent este aplicarea de frunze mestecate direct pe răni sau tamponarea acestora cu diverse părți ale plantelor locale.

O înregistrare video arată o femelă tânără mestecând plante și aplicându-le pe o rană a mamei sale. Alte observații indică faptul că cimpanzeii au grijă și de indivizi care nu le sunt rude, ceea ce, conform Dr. Freymann, sugerează existența empatiei în rândul cimpanzeilor sălbatici.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Comportament asemănător cu cel uman

O parte din aceste date provin din jurnalele păstrate la stația de cercetare din pădure, în care, încă din anii 1990, au fost notate comportamente remarcabile observate de personal, cercetători și vizitatori.

Printre notițele acestor jurnale se regăsesc relatări despre aplicarea de frunze pe răni sau ajutor oferit de cimpanzei altor indivizi pentru a înlătura capcane prinse de membre.

Unele comportamente de igienă sunt remarcabil de asemănătoare cu cele umane – de exemplu, un cimpanzeu a fost observat folosind frunze pentru a se șterge după defecație.

Cimpanzeii ar putea ajuta la descoperirea unor noi medicamente

Echipa de cercetători identificase anterior mai multe dintre plantele consumate de cimpanzei în momente de suferință. Testele de laborator efectuate pe aceste plante au arătat că multe dintre ele au proprietăți antibacteriene.

Cimpanzeii nu sunt singurele primate non-umane cu astfel de cunoștințe: un alt studiu recent a documentat cazul unui urangutan care a tratat o rană facială cu frunze mestecate.

Oamenii de știință sunt de părere că analizarea acestor comportamente la primatele sălbatice ar putea contribui la descoperirea unor noi medicamente pentru oameni. Dr. Freymann a subliniat că, pe măsură ce învățăm mai mult despre inteligența și obiceiurile cimpanzeilor, realizăm cât de puține lucruri știm despre natură.

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

„Dacă aș fi lăsată singură în această pădure, fără hrană sau medicamente, nu cred că aș supraviețui prea mult. Cimpanzeii însă se descurcă pentru că știu cum să valorifice resursele locului și să găsească tot ce le trebuie pentru a trăi”, a precizat Dr. Freymann.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.