Mergi direct la conținut »
Cine este Gabriel Vlase, noul director al Serviciului de Informații Externe (FOTO)
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Cine este Gabriel Vlase, noul director al Serviciului de Informații Externe (FOTO)

Cine este Gabriel Vlase, noul director al Serviciului de Informații Externe. PSD a câştigat lupta pentru şefia Serviciului de Informaţii Externe. Vicepreşedinte al partidului pentru regiunea Nord-Est şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Gabriel Vlase a ajuns în cea mai înaltă funcţie pe care a avut-o. Vlase este cunoscut ca unul dintre apropiaţii lui Viorel Hrebenciuc, alături de care a coordonat judeţul Bacău, în activitatea politică.

De Sorina Ionaşc,

Gabriel Vlase a demisionat din Parlament.

Cel nominalizat și votat ca director al Serviciului de Informații Externe a plecat din toate funcțiile politice și a depus, joi, jurământul de învestitură, la Palatul Cotroceni. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu nu au participat la ceremonie, cei doi discutând în Parlament. Președintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj scurt, în timp ce primea de la noul director SIE jurământul de credință semnat, iar ceremonia de la Palatul Cotroceni a fost una scurtă și lipsită de discursuri.

Gabriel Vlase vine din judeţul Bacău. Înainte, el a controlat o parte din judeţ prin funcţia de consilier local şi apoi subprefect. Este vicepreşedinte PSD, deputat de Bacău aflat la al patrulea mandat şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.

Cariera sa politică a escaladat rapid, având în vedere că este unul dintre oamenii de încredere ai lui Viorel Hrebenciuc. De altfel, numele său a apărut în dosarul retrocedărilor, în care Hrebenciuc a fost condamnat.

Ca mulţi alţi parlamentari PSD, Gabriel Vlase este doctor în ştiinţe miilitare şi are un curs postuniversitar în dimplomaţie. El a studiat o perioadă şi în America, unde a făcut o specializare în „Analiza şi rezolvarea conflictelor armate. De altfel, numele lui a tot fost vehiculat pentru Ministerul Apărării.

Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
Recomandări
Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
 

Conform CV-ului său, este doctor în ştiinţe militare şi informaţii la Academia Naţională de Informaţii (ANI).

În 2015, numele lui Vlase apărea în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri din judeţul Bacău, în care fostul deputat Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, în luna mai a acestui an, la doi ani de închisoare cu executare.

Gabriel Vlase, în Parlament


În prezent, Gabriel Vlase conduce comisia specială care ar trebui să elaboreze legile siguranţei naţionale, este membru în comisia de apărare

Cum este şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, acesta a condus numeroase şedinţe de plen. Una dintre cele mai cunoscute este cea în care au fost dezbătute legile justiţiei, în decembrie, iar Gabriel Vlase a fost auzit, spunând la microfon, chiar la pupitru, în plenul Camerei Deputaţilor : „După ce m…e mi-ai dat, suge-o !„.

Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
Recomandări
Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
 

Deputatul PSD Gabriel Vlase a fost nominalizat la șefia SIE de către președintele Iohannis.

Șeful statului a trimis o scrisoare președinților celor două Camere ale Parlamentului, în care propune numirea în funcția de director al Serviciului de Informații Externe a domnului Petru-Gabriel Vlase. Silviu Predoiu a asigurat conducerea Serviciului începând cu 26 septembrie 2016, după ce Mihai-Răzvan Ungureanu și-a dat demisia din funcție.

Iohannis a explicat ulterior că a ajuns la nominalizarea deputatului PSD Gabriel Vlase pentru funcţia de director al SIE după o analiză atentă şi ţinând cont de experienţa şi pregătirea acestuia. Preşedintele a precizat că a fost propunerea sa şi că Vlase a acceptat nominalizarea: ”A fost fix propunerea mea. Nu am avut niciun fel de discuţie cu PSD pe această temă”.

Nominalizarea unui şef al Serviciului de Informaţii Externe din partea PSD a venit în contextul discuţiilor din partid referitoare la o eventuală suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis.

Close
Închide
  Close