Comisarul de poliție din Noua Zeelandă, Mike Bush, a declarat că bărbatul va fi prezentat, sâmbătă, instanței sub acuzațiile de omor.

În presă este vehiculat numele lui Brenton Tarrant, pe contul acestuia fiind transmis live întregul atac, dar Bush a spus că deși circulă acest nume, nu poate să confirme informația.

Alte trei persoane, doi bărbați și o femeie, au fost reținuți, iar polițiștii încearcă să stabilească gradul implicării lor atac.

Prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, a declarat că unul dintre indivizi este australian, iar autoritățile neozeelandeze spun că nici ei și nici Australia nu avea informații despre vreunul dintre cei reținuți. El a mai spus că atacul a fost comis de un „terorist extremist de dreapta și violent”.

Anchetatorii au recuperat mai multe arme de la locul atacului, iar într-o mașină a fost găsit un dispozitiv exploziv improvizat.

Atac transmis live pe Facebook

Atacatorul a filmat întregul atac cu o cameră GoPro atașată unei caschete pe care o purta, și a transmis atacul live pe Facebook. Un video grafic de 17 minute a fost distribuit pe rețelele de socializare.

Imaginile arată cum bărbatul conduce pe străzile din Christchurch, se văd mai multe arme pe scaunul pasagerului, iar la un moment dat camera este întoarsă spre atacator și i se vede fața. În clip el poate fi văzut folosind GPS-ul pentru a se deplasa spre moscheea Al Masjid al Noor, unde deschide focul asupra credincioșilor aflați înăuntru.

Polițiștii au declarat că știu despre videoclip și au cerut utilizatorilor de social media să nu mai distribuie imaginile grafice.

„Poliția Noii Zeelande ne-a alertat cu privire la un videoclip la scurt timp după ce transmisiunea live a început și am șters atât contul Facebook al atacatorului, cât și videoclipul. De asemenea, eliminăm orice mesaje de laudă sau sprijin la adresa atacatorului imediat ce aflăm de ele”, a declarat un purtător de cuvânt al Facebook Noua Zeelandă, Mia Garlick.

A publica un manifest rasist de 87 de pagini

Chiar înainte de atac, pe un contul de Twitter a lui Brenton Tarrant a fost publicat un link spre un manifest rasist de 87 de pagini publicat și pe 8chan, o rețea de mesagerie online care a fost utilizată de conturi anonime pentru a distribui mesaje extremiste.

Același cont Twitter a distribuit fotografiile de arme pictate cu numele unor cunoscuți autori ai unor atacuri în masă, dar și a unor personalități istorice, inclusiv domnitorul român Șerban Cantacuzino. Documentul, care sugerează o obsesie față de violențele împotriva islamului, susține că suspectul a avut „un scurt contact” cu ucigașul norvegian Anders Breivik și că acesta și-a dat „binecuvântarea” petnru atac.

Manifestul, care nu este semnat, transmite mesaje anti-imigrante și anti-musulmane și oferă explicații pentru un atac.

În manifest, Tarrant, se prezintă drept un om alb, de 28 de ani, născut în Australia, și enumeră naționaliștii albi care l-au inspirat. El subliniază, de asemenea, planul său de „atac terorist” asupra moscheilor „Christchurch și Linwood”.

Cele două moschei vizate au fost moscheea Al Noor și moscheea Linwood de pe Linwood Avenue, ambele situate în centrul orașului Christchurch.

Autoritățile au declarat că deocamdată „nu vor discuta despre posibilele motivații ale infractorilor sau despre cauzele acestui incident”.

Cine este Brenton Tarrant

Brenton Tarrant a lucrat ca antrenor personal la Big River Gym din orașul Grafton din Australia, scrie ABC.net.au.

Managerul sălii unde a lucrat australianul, Tracey Gray, a confirmat că bărbatul care a filmat atacul și l-a transmis online este Tarrant. Ea a spus că acesta a lucrat la sala de sport după ce a terminat școala în 2009, până în 2011, când a plecat să călătorească în Asia și în Europa.

Gray a spus că Tarrant nu părea a fi o persoană interesată în arme de foc. „Cred că ceva s-a schimbat în el în timpul anilor petrecuți în străinătate”, a spus ea.

Despre Tarrant se știe că a vizitat Europa, Asia de Sud-Est și Asia de Est, iar în timpul călătoriilor lui a ajuns și în Coreea de Nord.

Gray a spus că tatăl lui Tarrant, Rodney, a murit când Tarrant a terminat liceul și că acesta mai are o soră.

Foto: ABC.net.au


Citește și: Numele domnitorului român Șerban Cantacuzino a fost înscris pe încărcătoarele armei folosite în atacul din Noua Zeelandă, în care 49 de oameni au fost uciși / FOTO


 

Reacția tranșantă a Simonei Halep! Ce a deranjat-o foarte tare: 'o nesuferită...'
GSP.RO

Reacția tranșantă a Simonei Halep! Ce a deranjat-o foarte tare: 'o nesuferită...'