MENIU CAUTĂ

Cine este Georges Lemaître, preotul şi fizicianul omagiat de Google

Distribuie

Google îl omagiază marţi pe Georges Lemaître, un preot şi fizician belgian, născut la 17 iulie 1894. Marţi, se împlinesc 124 de ani de la naşterea acestuia. Dar, cine este Georges Lemaître, preotul şi fizicianul omagiat de Google?

Georges Lemaître, pe numele său complet Georges Henri Joseph Édouard Lemaître, este întemeietorul teoriei Bing Bang. Născut la 17 iulie 1894, la Charleroi, Georges Lemaître este creatorul teoriei expansiunii universului, care a fost atribuită greşit lui Edwin Hubble. Din această caută, puţini sunt cei care au auzit de numele preotului şi fizicianului belgian.

Georges Lemaître a avut o carieră impresionantă. După ce a primit medalia Crucea Războiului ca ofiţer în armata belgiană în timpul Primului Război Mondial, a dobândit grade în matematică şi filosofie la Universitatea Catolică din Leuven. După aceea, a devenit preot, potrivit descopera.ro.

A studiat la prestigiosul Observator Harvard, în timp ce îşi dădea doctoratul în fizică la MIT.

Cine este Georges Lemaître. Teoria Big Bang

În anul 1927, George Lemaître a publicat un articol în care preciza că universul se extinde, însă şi-a pus o întrebare: cum a început totul? Răspunsul a constat într-o explozie. Astfel, în 1931, Lemaître a plantat germenii Teoriei Big Bangului într-o lucrare publicată în Nature. Astfel, Georges Lemaître a propus primul ceea ce cunoaștem drept teoria Big Bang asupra originii Universului, pe care el a denumit-o „ipoteza atomului inițial” sau „Oul Cosmic”.

Big Bang-ul este modelul cosmologic care explică condițiile inițiale și dezvoltarea ulterioară a Universului. Acest model este susținut de explicațiile cele mai complete și corecte din punct de vedere științific. Termenul de Big Bang, în general, se referă la ideea că Universul s-a extins de la o singularitate primordială fierbinte și densă acum aproximativ 13 miliarde de ani.

„Teoria Big Bang” este modelul care explică apariția materiei, energiei, spațiului și timpului, altfel spus a existenței Universului. Această teorie încearcă să explice de ce universul se extinde permanent încă de la apariția sa, și de ce pare a fi uniform în toate direcțiile.

Cu toate acestea Georges Lemaître, ca preot, credea că Universul și deci și Pământul au fost create de către Dumnezeu

În 1952, Papa Pius al XII-lea a susţinut că teoria lui Georges Lemaître este dovada existenţei unui creator. Astronomul nu a fost de acord cu această interpretare. Chiar şi aşa, această declaraţie a Papei a contribuit la scepticismul savanţilor.

Georges Lemaître a murit pe 20 iunie 1966, la vârsta de 71 de ani, în Louvain, Belgia.


CITEŞTE ŞI:

Ipotezele specialistului criminolog Dan Antonescu în cazul morţilor de la fabrica de ciment din Bucureşti

Citește mai multe despre Google doodle pe Libertatea.

Comentarii