Mergi direct la conținut »
Cine este Juan Guaido din Venezuela, tânărul care s-a auto-proclamat președinte în locul lui Nicolas Maduro
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Cine este Juan Guaido din Venezuela, tânărul care s-a auto-proclamat președinte în locul lui Nicolas Maduro

Juan Guaido s-a autoproclamat, miercuri, președinte interimar al Venezuelei, la trei săptămâni după ce a fost ales președinte al Parlamentului venezuelean. Declarația lui a fost salutată de o mulțime de protestatari, dar și de lideri mondiali, printre care și Donald Trump.

În vârstă de 35 de ani, Guaido a devenit liderul opoziției și șeful Adunării Naționale în urmă cu trei săptămâni, dar s-a mișcat foarte repede și a început să pună lucrurile în mișcare, împotriva președintelui Nicolas Maduro.

Guaido, care l-a numit pe Maduro un uzurpator, a promis un guvern de tranziție și alegeri libere pentru a vedea dacă populația Venezuelei dorește cu adevărat să pună capăt guvernării regimului socialist.

Cine este Juan Guaido

Guaido a fost crescut în La Guaira, un oraș de coastă care găzduiește unul dintre cele mai importante porturi și aeroporturi din țară.

A studiat ingineria industrială la Universidad Católica Andrés Bello din Caracas și a obținut două diplome de licență în administrație publică, inclusiv una la Universitatea George Washington.

Guaido și familia sa au supraviețuit unei alunecări de teren catastrofale în 1999 care a ucis mii de oameni și a distrus mii de case în orașul său natal.

În biografia sa de pe Twitter, Guaido a scris că este „îndrăgostit de Venezuela”.

Încă de când studia la Universitate, Guaido s-a implicat în politică, a fost unul dintre contestatarii lui Hugo Chavez și a criticat încercările acestuia de a controla mass-media.

Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
Recomandări
Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
 

Câțiva ani mai târziu, Guaido, alături de Leopoldo Lopez, una dintre cele mai cunoscute fețe ale opoziției venezuelene, a făcut parte dintr-un grup de tineri care au înființat în 2009 un partid politic numit Voluntad Popular – Voința Poporului.

Partidul promitea că va ajuta populația să scape de sărăcie și să asigure o democrație în care toți venezuelienii au drepturi.

Lopez, care este acum în arest la domiciliu, a fost mentorul lui Guaido de ani de zile.

Este liderul oficial al opoziției de trei săptămâni

Guaido a fost numit președinte al Adunării Naționale (forumul legislativ al Venezuelei) la 5 ianuarie, dar asta nu înseamnă și că este o față nouă printre parlamentari.

El a intrat prima dată în Adunarea Națională în 2011, în calitate de supleant, și a fost ales apoi reprezentant de drept al statului Vargas – poziție pe care o deține în prezent – în 2016.

În 2015, Guaido a fost printre parlamentarii care au intrat în greva foamei pentru a cere organizarea de alegeri parlamentare în 2015.

Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
Recomandări
Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
 

Guaido a fost reținut pentru scurt timp de către forțele conduse de Guvernul venezuelean în timp ce mergea la un protest politic. Însă, după câteva zile, a fost eliberat și a declarat că este pregătit să îl înlocuiască pe Maduro.

Miercuri, Juan Guaido s-au autoproclamat „preşedintele în exerciţiu” al Venezuelei, în fața unei mulțimi entuziaste. „Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (…) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere”, a spus Juan Guaido de la tribună.

Situația a devenit tensionată în țară după anunțul său.

Donald Trump a reacționat imediat și a anunțat că îl recunoaşte oficial ca preşedinte interimar al Venezuelei. „Poporul venezuelean a suferit prea mult timp din cauza regimului ilegitim condus de Maduro”, a scris președintele american pe Twitter.


Citește și: Cod galben de ninsori și viscol în peste jumătate din țară! Harta zonelor vizate de avertizarea meteorologilor


 

Close
Închide
  Close