MENIU CAUTĂ
26 Ian. 2018 17:00 , de Valentina Postelnicu

BIOGRAFIE / Cine este Paul Stănescu, vicepremier și ministrul al Dezvoltării Regionale, în Guvernul Dăncilă

Distribuie

Paul Stănescu este propus vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale, în Cabinetul condus de Viorica Dăncilă. El a fost premierul interimar dorit de PSD. A venit la Dezvoltare Regională în locul lui Sevil Shhaideh, după ce aceasta și-a dat demisia, în urma implicării sale în dosarul penal Belina. Inginer agronom, a fost director al Fabricii de conserve Caracal și președinte CJ Olt, și conduce filiala Olt a Partidului Social Democrat. La alegerile din decembrie 2016 a devenit senator PSD.

Paul Stănescu a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Olt (2008-2012) pe listele PSD, şi în mandatul 2012-2016, pe listele USL/PSD. precum și fost consilier judeţean din partea PSD (2004-2008).

A fost vicepreşedinte al PSD Olt (începând cu 2005). Conduce filiala PSD Olt din iulie 2010. În perioada 2013-2015 Paul Stănescu a fost vicepreşedinte al partidului pentru regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia.

La alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, a obţinut un mandat de senator în circumscripţia nr. 30 Olt, pe listele PSD. Este membru al Comisiei de agricultură, silvicultură şi dezvoltare rurală şi al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi.

Paul Stănescu este vizat într-un dosar al DNA, în care o instanță din Olt a dispus redeschiderea urmăririi penale. Potrivit DNA, la acest moment, după informarea soluției de neîncepere a urmării penale, dată inițial în dosar, și redeschiderea dosarului, Stănescu nu are calitate de suspect în cauză. În anul 2015, procurorii DNA au cerut infirmarea unei soluții de NUP data în cazul mai multor persoane, printre care și cazul lui Stănescu, iar Tribunalul Olt a admis cererea, decizia fiind definitivă. Dosarul viza, la momentul închiderii, fapte de abuz în serviciu comise de mai multe persoane printre care și de Paul Stănescu.

Surse judiciare au declarat pentru Libertatea că instanța a dispus redeschiderea urmăririi penale în acest dosar care îl vizează și pe Stănescu, propus la Ministerul Dezvoltării Regionale. Cauza este in rem și vizează funcționati de la Primăria Slatina, Consiliul Județean Olt și administratori de la mai multe firme, pentru ilegalități în domeniul achizițiilor publice, concesionari, vânzări, investiții.

Stănescu s-a născut la 25 august 1957 în comuna Vişina, judeţul Olt și este de profesie inginer agronom, absolvent al Facultăţii de Agronomie din Craiova (1982). În 2005 a absolvit un curs de management economic organizat de Ministerul Economiei şi Comerţului şi mai multe cursuri de profil în Franţa şi Italia (2005-2006), potrivit site-ului oficial al Senatului.

Paul Stănescu deţine o casă de 299 de metri pătraţi în Vişina şi un apartament în Craiova, un autoturism Nubira şi un cont de 24.136 de lei deschis în 2017 la BRD.

Numele lui Paul Stănescu în funcția de premier, în locul lui Mihai Tudose, a fost vehiculat de câteva zile. În timpul unei ședințe a organizației județene, care a avut loc la Sucevița, și unde au participat liderii PSD din zonă, Liviu Dragnea ar fi spus, potrivit surselor, că actualul vicepremier, Paul Stănescu, reprezintă o opțiune foarte bună pentru conducerea Executivului. Ulterior, Paul Stănescu a infirmat zvonurile și a spus că discuțiile pe această temă sunt „o diversiune și o manipulare”.

Sursa foto: Inquam Photos

Citește și: EXCLUSIV/Cătălin Măruță împlinește 40 de ani. Ce spune despre criza vârstei mijlocii

Citește mai multe despre paul stanescu pe Libertatea.

Comentarii