„Cosa Nostra vrea să-și refacă conducerea de vârf. Acum va trebui să-l înlocuiască pe Messina Denaro, pentru a prelua marile afaceri. Sunt mulți gata să-i ia locul. Dacă cineva crede că lupta noastră împotriva mafiei a fost câștigată, se înșală amarnic“, a subliniat Maurizio De Lucia, procuror antimafia din Palermo.

„Spre deosebire de Camorra din Napoli, mafia siciliană este o structură cu un singur cap”, subliniază De Lucia, care nu a pronunțat numele celor pe care îi are în vizor în acest moment.

Cinci mafioți ar fi în „pole-position” în lupta pentru tronul rămas vacant după prinderea lui Denaro.

Don Tano, „Baronul drogurilor”

Baronul drogurilor Stefano Fidanzati (70 de ani), zis „Don Tano”, este fratele mai mic al puternicului Gaetano Fidanzati (1935-2013), care a construit un comerț cu heroină și cocaină în New York, în anii 80, în complicitate cu sindicatul de gangsteri sicilieni. Stefano a preluat afacerile internaționale ale fratelui său și se visează șef al Cosei Nostra.

Stefano Fidanzați

„Unchiul Settimino”, succesorul lui Toto Riina, a fost achitat și e „disponibil”

La 85 de ani, Settimo Mineo este senior printre concurenți. În mai 2018, el a fost desemnat succesorul legendarului șef al mafiei Salvatore „Toto” Riina (1935-2017) în fruntea Cosa Nostra. A fost arestat șapte luni mai târziu și condamnat la 16 ani de închisoare, în 2020. În noiembrie anul trecut, „Unchiul Settimino” a fost achitat.

Settimino Mineo. Foto: EPA

„Grăsanul”, în locul „Uscatului”?

Giovanni Motisi (64 de ani), supranumit„ Grăsanul”, este căutat pentru crimă încă din 1998. A fost un „ucigaș de încredere” pentru Toto Riina. Motisi se află în fruntea listei de urmăriți internaționali a poliției italiene. De menționat că una dintre poreclele lui Matteo Messina Denaro, „nașul” arestat luni, era „U Siccu”, adică „Uscatul” în dialectul local.

Giovanni Motisi

Și tânăra gardă are ambiții mari

Și tânăra mafie are ambiții și pentru postul de naș-șef. Sandro Capizzi (41 de ani) este fiul mafiotului Benedetto Capizzi (78 de ani), care a încercat să folosească forța în 2008 pentru a prelua puterea în Cosa Nostra. Temându-se de un nou război al mafiei, justiția siciliană a intervenit și a arestat tatăl și fiul. Juniorul, care este liber din 2015, vizează acum să preia „domul” mafiei. 

Sandro Capizzi

Giuseppe Auteri (48 de ani), specialist în extorcare și trezorier al celui mai bogat clan din Palermo, pare și el să aibă gânduri de mărire. „Tava”, cum i se spune, este și el pe fugă de un an, dar a rămas activ în subteranele mafiei siciliene.

Giuseppe Auteri, în 2009, când era arestat, la Palermo. Momentan el e liber. Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News