Mergi direct la conținut »
Cioloș și Prună le răspund lui Dragnea și Tăriceanu: Modificările Guvernului tehnocrat în Justiţie nu au provocat ieşirea în stradă a sute de mii de români
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Cioloș și Prună le răspund lui Dragnea și Tăriceanu: Modificările Guvernului tehnocrat în Justiţie nu au provocat ieşirea în stradă a sute de mii de români

Cioloș și Prună le răspund lui Dragnea și Tăriceanu: Modificările Guvernului tehnocrat în Justiţie nu au provocat ieşirea în stradă a sute de mii de români

”Modificările guvernului tehnocrat în domeniul Justiţiei nu au provocat ieşirea în stradă a zeci şi sute de mii de cetăţeni, pentru că spiritul în care acesta a lucrat, de deplin respect faţă de cetăţean şi faţă de instituţiile legitime ale statului, lipseşte guvernării PSD/ALDE”, au transmis fostul premier Dacian Cioloş şi  fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, ca reacție la scrisoarea președinților celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, adresată liderilor europeni.

De Valentina Postelnicu,

Președinții Parlamentului au făcut referire, în scrisoarea către Jean Claude Juncker și Frans Timmermans,  la modificările făcute de Guvernul tehnocrat în domeniul Justiţiei.

Cei doi lideri afirmau că ”preocupările exprimate de Comisie sunt cel puțin surprinzătoare, mai ales că această preocupare pentru transparența și consens nu s-a manifestat din partea Comisiei atunci când, guvernul precedent, condus de domnul Dacian Ciolos, a modificat pe 18 mai 2016, 13 articole din Codul penal și 101 articole din Codul de procedura penală, prin ordonanța de urgentă, fără nicio dezbatere publică și fără acordul sau măcar consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și a asociațiilor profesionale din domeniu”.

Reacția lui Dacian Cioloș a venit imediat.

”În scrisoarea trimisă azi Președintelui și Prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, președinții celor doua Camere ale Parlamentului României, domnii Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu îndrăznesc să compare modificările pe care le fac ei in domeniul justiției cu cele făcute de Guvernul tehnocrat. Șefii PSD-ALDE ignoră avize ale CSM care se găsesc chiar pe site-ul Camerei Deputaților. Mai mult, liderii PSD-ALDE continuă să justifice modul nedemocratic în care modifică legile justiției, luând ca referință fostul guvern tehnocrat”, au răspuns Dacian Cioloș, și fostul ministru al Justiției din 2016, Raluca Prună.

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația
Recomandări

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația

Cei doi arată că ”în guvernul tehnocrat nu a existat niciun conflict de interese personal, în sensul în care nimeni din guvern nu avea interesul să modifice legile pentru a-și apăra propria piele în fața justiției. Modificările operate de guvernul tehnocrat au vizat aspecte necontroversate ale Codului Penal și Codului de procedură penală care au fost discutate în prealabil în comisiile juridice ale Parlamentului, multe fiind deja adoptate de Senat, și care puneau în acord legislația cu decizii ale Curții Constituționale. Aceasta după întârzieri considerabile, unele chiar de doi ani, cauzate exclusiv de inacțiunea parlamentară”, au transmis cei doi.

În plus, reprezentanții Guvernului tehnocrat arată că ”modificările operate atunci au survenit cererilor magistraților, au avut toate avizele legale, inclusiv avizul Consiliului Superior al Magistraturii, și nu au stârnit controverse în magistratură”.

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”
Recomandări

Un stomatolog pasionat de medicina de urgenţă îi ia apărarea lui Raed Arafat. “Sunt alţi şefi mai mici care trebuie să răspundă”

”Nu în ultimul rând, guvernul tehnocrat a adoptat modificările cu respectarea procedurilor legale în vigoare, fără a se deroba de răspundere ascunzându-se în spatele vreunei comisii parlamentare extraordinare. În ceea ce privește propunerile de modificare a legilor justiției, spiritul în care s-a lucrat în anul 2016 a fost acela al transparenței și consultării largi, cu toate părțile interesate din societate și din sistemul judiciar. Textul proiectului a fost discutat vreme de peste 10 luni, atât la sediul Ministerului Justiției, cât și în dezbateri organizate în mari centre universitare. Un mod de lucru deschis, complet opus stilului intempestiv, în forță, afișat de actuala coaliție de guvernare. Modificările guvernului tehnocrat nu au provocat ieșirea în stradă a zeci și sute de mii de cetățeni, pentru că spiritul în care guvernul tehnocrat a lucrat, de deplin respect față de cetățean și față de instituțiile legitime ale statului, lipsește din păcate guvernării PSD/ALDE”, mai spun Cioloș și Prună.

Citește și: Părinții tinerei ucise de subofițerul MApN, declarații șocante. “Are un dosar care s-a muşamalizat pentru că are un cumnat în Poliţie”

Close
Închide
  Close