Mergi direct la conținut »
Reacția lui Dragnea și Tăriceanu, după criticile din partea Comisiei Europene: Le-au scris liderilor europeni
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Reacția lui Dragnea și Tăriceanu, după criticile din partea Comisiei Europene: Le-au scris liderilor europeni

Reacția lui Dragnea și Tăriceanu, după criticile din partea Comisiei Europene: Le-au scris liderilor europeni

Ce le răspund Dragnea și Tăriceanu liderilor europeni: Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană, în ceea ce priveşte transparenţa dezbaterii pe tema Justiţiei din România", au transmis, miercuri seară, președinții celor două Camere ale Parlamentului, după ce într-un comunicat comun, președintele și vicepreședintele Comisiei Europene au cerut liderilor politici de la București să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces.

De Valentina Postelnicu,

”Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană, în ceea ce privește transparența dezbaterilor pe tema justiției din România. Pentru a clarifica aceste aspecte, vă facem cunoscut că dezbaterea privind acest subiect a început cu mult înainte ca legile să fie discutate și adoptate de Parlament”, au transmis Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, într-o scrisoare comună semnată și adresată președintelui Comisiei Europene și vicepreședintelui Comisiei Europene.

Ei mai afirmă că își exprimă aprecierea cu privire la interesul manifestat de Comisia Europeans în legătura cu dezbaterile din Parlamentul Romaniei referitoare la reforma justitiei și modificarea Codului penal și Codului de procedure penală in acord cu deciziile Curtii Constitutional a Romaniei, directivele europene și deciziile CEDO pronuntate in aceasta materie.

”Ne  exprimăm la rândul nostru speranța că vom încheia cu succes Mecanismul de Cooperare §i Verificare, în cursul actualului mandat al Comisiei Europene. Elaborarea și examinarea textelor de lege s-a făcut cu respectarea exigenjelor constituționale, acestea fiind supuse controlului constituțional realizat de Curtea Constitutionals a României. În cadrul controlului de constituționalitate, Curtea Constitutională a României verifică atât conformitatea cu legea fundamentală, cât și respectarea standardelor Comisiei de la Venetia”, spun președinții celor două Camere, ei precizând că dezbaterile din România privind reforma sistemului judiciar au fost prilejuite de necesitatea transpunerii în legislația natională a standardelor în materie de justiție la nivel european.

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”
Recomandări

Cum a reușit un medic din Botoșani să se vindece de cancer cu prognoză nefavorabilă. „Nimeni nu îți dă nici o garanție”

”Toti cei preocupați de reforma justiției au avut ocazia de a formulă amendamente și observații de care s-a ținut seamă în procesul de legiferare”

”Toti cei preocupați de reforma justiției au avut ocazia de a formulă amendamente și observații de care s-a ținut seamă în procesul de legiferare. Ulterior aceste proiecte au fost dezbătute în Parlament cu participarea permanență a reprezentanților Consiliului Superior al Magistraturii, asociațiilor profesionale ale magistraților, mediului academic și a celorlalți participanți la actul de justice. Subliniem totodată că dezbaterile parlamentare au durat 4 luni și au fost transmise live, pe site-ul Camerei Deputaților, pe toată perioadă desfăsurării lor, oferind astfel posibiiitatea celor interesați să urmăreasca îndeaproape argumentele și votul pentru fiecare amendament, se arată în scrisoare.

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!
Recomandări

Pilele dezvoltatorilor imobiliari. Ce i-a propus un director Apa Nova unui bucureștean pentru a renunța la plângeri!

În plus, mai spun Tăriceanu și Dragnea, ”din cele 316 amendamente care au fost adoptate la cele trei legi privind sistemul judiciar din România, 229 au fost propuse de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar aproape toate celelalte au venit din partea sau au fost susjinute de asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor. O bună parte dintre acestea au fost susținute și de partidele din opoziție, iar zeci de amendamente au fost votate în unanimitate de către cei prezenți la dezbateri”, se precizează în scrisoare.

Cei doi lideri afirmă că ”in acest context, preocupările exprimate de Comisie sunt cel puțin surprinzătoare, mai ales că această preocupare pentru transparența și consens nu s-a manifestat din partea Comisiei atunci când, guvernul precedent, condus de domnul Dacian Ciolos, a modificat pe 18 mai 2016, 13 articole din Codul penal și 101 articole din Codul de procedura penală, prin ordonanța de urgentă, fără nicio dezbatere publică și fără acordul sau măcar consultarea Consiliului Superior al Magistraturii și a asociațiilor profesionale din domeniu”.
 

Iohannis a semnat decretul de retragere a decorației pentru Adrian Năstase. Ce alte nume grele mai sunt pe listă
Recomandări

Iohannis a semnat decretul de retragere a decorației pentru Adrian Năstase. Ce alte nume grele mai sunt pe listă

”Ne-am fi așteptat, desigur, că analiză Comisiei asupra dezbaterilor din România să fi avut loc după pronunțarea Curții Constituționale asupra tuturor celor trei legi privind sistemul judiciar”

”Din acest motiv, diferență diametral opusă a atitudinii reprezentanților Comisiei în două momente esențiale privind dezbaterile din România pe temă justiției nu poate fi pusă decât pe seamă modului în care a fost informată Comisia de către diversele surse din mediul românesc. Ne-am fi așteptat, desigur, că analiză Comisiei asupra dezbaterilor din România să fi avut loc după pronunțarea Curții Constituționale asupra tuturor celor trei legi privind sistemul judiciar, astfel încât descrierea să se raporteze la o imagine cuprinzătoare și obiectivă a reformei justiției din România.

În acest sens, subliniem faptul că mecanismele de control constituțional asupra modificărilor celor trei legi privind sistemul judiciar se află în plină desfăsurare, iar Curtea Constitutională urmează să se pronunte”, spun Tăriceanu și Dragnea.

Ei arată că sunt surprinzătoare, din punctul lor de vedere, preocupările Comisiei cu privire la discuțiile din Parlamentul României asupra modificdrii Codului Penal și a Codului de procedura penală, în condițiile în care România, în calitatea să de stat membru al Uniunii Europene are obligația că, pană la finalul lunii martie, să transpună în legislafia natională prevederile Directivei UE 2016/343 privind consolidarea prezumției de nevinovătie și ale dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

”De asemenea, jurisprudență CEDO ne obligă să procedăm la revizuirea responsabilă a acelor prevederi penale ce au dat naștere abuzurilor sancționate de CEDO. Deși dezbaterea este incă într-un stadiu incipient, vă informăm că toate amendamentele propuse până în acest moment au fost izvorâte din principiile enunțate în acea Directivă. Dezbaterile parlamentare care urmează, se vor bucură de aceeași transparentă și deschidere la dialog că ți în cazul legilor privind sistemul judiciar. În același timp, considerăm că cei care au informat Comisia cu privire la modificările celor două coduri în materie penală, respectiv procesual penală ar fi trebuit să prezinte și deciziile Curții Constituționale prin care mai multe articole din aceste legi au fost declarate neconstituționale, fapt care atrage obligația Parlamentului de amendă legislajia în acord cu deciziile Curții care sunt definitive și obligatorii. Ar fi nefiresc și contrar principiilor europene să se sustină că aceleași prevederi legale care reglementează activitatea justiției sunt în conformitate cu principiile europene într-o multitudine de state membre ale Uniunii Europene, dar incalcă independența justiției în Romania”, se arată în document.

Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea mentionează că ”manifestarea interesului Comisiei cu privire la dezbaterile din Parlamentul României pe teamă justiției reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea unui dialog permanent între cele două instituții pentru clarificarea tuturor problemelor în dezbatere.

”Drept urmare, ne manifestăm toată deschiderea pentru o colaborare cât mai stransă, dar bazată pe adevăr și informare reciprocă corectă, care să asigure astfel un fundament solid pentru consolidarea statului de drept, în România, concomitent cu respectarea drepturilor și libertătilor fundamentale ale cetăteanului”, se mai spune în finalul scrisorii.

Citește și: VIDEO & FOTO / Flash mob în Gara de Nord! Ai LIBERTATEA să te prinzi în HORA UNIRII cu Nicolae Voiculeț, Mirela Vaida și Ilie Năstase în Gara de Nord!

Close
Închide
  Close