«Nu putem să o amânăm»

Liviu Pop, actualul ministru interimar, crede că nimic nu s-a făcut bine în ceea ce priveşte organizarea acestei clase, cu care oricum nu este de acord, dar nici nu poate da înapoi: “Clasa pregătitoare nu mai putem s-o amânăm. Unde duc copiii? În Bucureşti, unde am cea mai mare problemă, grădiniţele sunt pline. 130.000 de copii înseamnă 6.500 de cadre didactice”. Aşa că pentru clasa 0 la şcoală, cuvântul de ordine este improvizaţie. Şi nu o spunem noi, ci chiar ministrul educaţiei. Într-un interviu difuzat ieri în emisiunea “După 20 de ani”, de la PRO TV, Liviu Pop a vorbit despre improvizaţie în ceea ce priveşte utilarea claselor, despre un experiment în ceea ce priveşte cadrele didactice care le vor preda micuţilor, iar despre modul de înscriere la şcoală spune că a fost un eşec. Şi atunci, ne punem îngrijoraţi întrebarea unde vor învăţa şi cu cine micuţii noştri, din toamnă? Dumneavoastră, domnule ministru, aţi dormi liniştit dacă aţi fi părintele unui boboc de clasa 0?

Înscrierea la şcoală

Legat de haosul la înscrierea în clasa pregătitoare şi la clasa I, Liviu Pop a spus că vina aparţine fostului ministru, care nu a fost în stare să elaboreze criterii unitare de înscriere. “Nu mi se pare normal ca un părinte să nu-şi poată duce copilul la şcoala la care vrea: nu putem rezolva problema decât cu bani. O clasă trebuie să aibă până la 25 de copii, dacă am avea 33, scade calitatea actului de învăţământ. Ca să fac clase mai multe am nevoie de spaţii, de bani”. Chiar dacă recunoaşte că a fost un haos cu înscrierea copiilor, ministrul a dat asigurări că metodologia de înscriere în învăţământ va fi finalizată până pe 31 august. În opinia lui sunt două criterii de înscriere: domiciliul copilului şi serviciul părinţilor.

Cadrele didactice

“Fac o improvizaţie pentru clasa pregătitoare din punct de vedere al personalului. O să cer inspectorilor şcolari, directorilor de unităţi şcolare ca la aceste clase pregătitoare să fie puse cadre didactice care sunt în sistem nu care vin în august (n.r. – în august are loc concursul de titularizare prin care vor fi făcute angajări în învăţământ)”, a declarat Liviu Pop, care a precizat că părinţii ar trebui să fie mulţumiţi de faptul că la aceste clase vor fi cadre didactice calificate.

Mobilierul

Cum vor arăta clasele în care vor învăţa micuţii nu se ştie încă şi nici nu vom afla prea curând. Şi asta pentru că ministrul a anunţat că vrea să anuleze licitaţia organizată pentru mobilier, pentru că au fost găsite nereguli. Iar în anul şcolar viitor vor fi făcute improvizaţii pentru funcţionarea clasei pregătitoare. Pop a precizat că sunt două tipuri de fonduri, unele deja licitate, respectiv 26 de milioane de lei pentru bănci, scaune, catedre şi alte 23 de milioane de lei pentru materiale şi hărţi. “Licitaţia a fost doar pentru mobilier. Eu fac acum audit şi retrag licitaţia. Premierul mi-a dat sarcină să analizez, iar în şedinţa de guvern de miercuri să vin cu rezultatul”, a declarat ministrul. El a afirmat că preţul de achiziţie, conform licitaţiei, era de 200 de lei pentru o măsuţă şi un scăunel, în condiţiile în care un astfel de set poate costa cel mult 120 de lei.

La anul, ar putea fi mutată din nou la grădiniţă

Guvernul va analiza dacă va menţine şi anul viitor clasa pregătitoare în şcoli, în condiţiile în care sistemul a fost păstrat pentru acest an doar pentru că înscrierile erau deja făcute la instalarea noului Executiv. Premierul Victor Ponta a declarat că nu e de acord cu clasa pregătitoare la şcoală, dar prejudiciile unei decizii de anulare a ei acum ar fi fost foarte mari. “Dacă de la anul vom păstra sau nu clasa pregătitoare, asta este o decizie pe care o luăm în urma unei analize mult mai serioase. Opţiunea noastră a fost că era mai bine să nu se facă”, a declarat Ponta. De altfel, şi Ioan Mang, ministru demisionar de la educaţie, s-a declarat împotriva mutării grupei pregătitoare de la grădiniţă la şcoală.
 


 

Toate centrele de Bac vor avea camere video

Dacă pentru pregătirea clasei 0 ministrul Liviu Pop crede că mai e timp, examenul de Bac este în doar câteva zile, aşa că organizarea e în toi.

“Toate cele 638 de centre de examen vor avea camere de supraveghere la bacalaureat, iar acestea vor fi poziţionate pe elevi, nu pe geamuri şi pe uşi”, a declarat ministrul interimar al educaţiei, Liviu Pop. Şeful de la Educaţie a afirmat că din această săptămână vor fi făcute controale pentru a verifica dacă în toate sălile există camere de supraveghere şi mai ales dacă ele funcţionează. El a precizat că elevii prinşi copiind vor fi trataţi la fel ca anul trecut, întrucât este aceeaşi metodologie de examen.

În legătură cu subiectele pentru bacalaureat, ministrul Liviu Pop a spus că la acestea nu s-a intervenit, întrucât erau terminate din 14 mai. Înscrierea la sesiunea de Bac din această vară se face în perioada 28-30 mai.

FOTO Cum arată apartamentul de lux în care stau Simona Halep și Toni Iuruc la Australian Open! Cât costă pe noapte
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Cum arată apartamentul de lux în care stau Simona Halep și Toni Iuruc la Australian Open! Cât costă pe noapte
Medic celebru, avertisment alarmant despre vaccinare: 'Oamenii nu mai pot fi mințiți'
PARTENERI - PLAYTECH
Medic celebru, avertisment alarmant despre vaccinare: 'Oamenii nu mai pot fi mințiți'
Horoscop 18 ianuarie 2021. Scorpionii își pregătesc un eșec, dacă se ocupă doar de propriile interese
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2021. Scorpionii își pregătesc un eșec, dacă se ocupă doar de propriile interese
Ce se întâmplă în corpul nostru la o oră după ce bem o cană de cafea. Efectul este absolut neaşteptat
Știrileprotv.ro
Ce se întâmplă în corpul nostru la o oră după ce bem o cană de cafea. Efectul este absolut neaşteptat
Şoc! Vedeta TV, violată în grup: întreaga ţară, înfiorată de primele detalii
Telekomsport
Şoc! Vedeta TV, violată în grup: întreaga ţară, înfiorată de primele detalii
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)
PUBLICITATE
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)