MENIU CAUTĂ
18 Aug. 2018 12:00 , de Daniel Ionașcu

Clovnii și jonglerii se pot pensiona mai devreme

Distribuie

Clovnii și jonglerii se pot pensiona mai devreme, la fiecare doi ani munciți primind o reducere de un an, potrivit proiectului Legii pensiilor, pus în dezbatere publică și consultat de Libertatea. 

Și în proiectul Legii pensiilor, clovnii intră în categoria celor care au o meserie grea și, ca atare, statul le permite retragerea timpurie din câmpul muncii, alături de mai multe alte meserii „artistice”.

Articolul 49 din proiectul de lege menționează că vârsta de pensionare se reduce pentru cei care au lucrat în condiții speciale de muncă. Este prezentat și un tabel care arată progresia conform cu munca.

Astfel, la doi ani lucrați în astfel de condiții grele, se primește o „reducere” de un an. Adică în loc să se pensioneze la 65 de ani, se poate pensiona la 64 (dacă este bărbat). Dacă este femeie, se poate pensiona la 62 de ani, în loc de 63.

Pentru trei ani munciți astfel, reducerea este de un an și jumătate.

După 24 de ani lucrați în condiții speciale, pensionarea se poate face cu 12 ani mai devreme. Adică 53 dacă este bărbat și 51 de ani dacă este femeie.

Meserii artistice speciale

Proiectul Legii pensiilor detaliază ce meserii se pot încadra în aceste situații.

Pe lângă mineri, docheri, siderurgiști, scafandri, personalul care mânuiește explozibili, în această categorie intră și o serie de meserii „artistice”, stipulate într-o anexă a proiectului.

Aceste meserii „artistice” sunt: balerin, dansator, acrobat, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

Clovnii se pot pensiona mai devreme

Un alt articol, 50, menționează că vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 43 de ani pentru balerine și 45 de ani pentru balerini.

Artiștii din aceste categorii erau protejați și în legislația anterioară privind pensiile, adoptată în 2010.

Clovnul este definit ca un artist de circ, care stârnește râsul prin îmbrăcămintea, poznele și caraghioslâcurile sale.

Ca să practici această meserie, trebuie să fii bun actor, priceput la pantomimă, spontan, inventiv, cu multă răbdare și energie. În plus, clovnii care lucrează la circ trebuie să știe să facă jonglerii și să fie un bun acrobat.


Citește și:

ANALIZĂ / Ce spun economiștii despre dublarea pensiilor: ‘O utopie. Nu se poate așa ceva!

ANALIZĂ / Zece lucruri care te privesc și care se schimbă în Legea pensiilor

Ce beneficii aduce Legea pensiilor, nu doar pensionarilor, ci și actualilor angajați

Cum se calculează pensia minimă după noua lege

Câți bani pierzi la pensie dacă te pensionezi anticipat

Proiectul Legii pensiilor: Pensia de invaliditate nu se mai acordă persoanelor cu SIDA sau cancer

Citește mai multe despre balerina, clovn, legea pensiilor, operă și pensii pe Libertatea.

Comentarii