„Considerăm că, prin cele două cvasicontestații depuse la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), contestații neîntemeiate și care nu au respectat prevederile legale, S.C. Kido Consult Project Construct a încercat blocarea procedurii de atribuire a contractului și, implicit, realizarea unui proiect de importanță majoră pentru infrastructura națională și europeană”, transmite CNIR.

CNIR a solicitat plata unor despăgubiri de 220.000 de lei

„În cadrul acțiunii de chemare în judecată pentru repararea prejudiciului cauzat, pe care am depus-o la Tribunalul București, CNIR a solicitat plata unor despăgubiri în valoare de 220.000 de lei. Această sumă este echivalentul cauțiunii pe care ar fi trebuit să o depună odată cu respectivele contestații, în conformitate cu prevederile Legii 101/2016”, a precizat directorul general al Companiei Naționale de Investiții Rutiere, Gabriel Budescu.

La contractul de aproximativv 6 miliarde de lei pentru construirea tronsonului Moțca-Târgu Frumos (județul Iași, 27 de kilometri), Kido Consult Project Construct SRL a depus două contestații, pe 28 aprilie 2025 și pe 19 mai 2025, pe care CNSC le-a respins.

Compania Națională de Investiții Rutiere a menținut termenul de 20 mai 2025 pentru deschiderea ofertelor, dată la care au fost depuse șase oferte de la constructori din România, Italia și Turcia, iar firma Kido nu s-a numărat printre operatorii economici înscriși în procedura de atribuire a contractului.

Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România
Recomandări
Cazul bărbatului răpit pe stradă în Timișoara pentru a fi forțat să cerșească la Cluj-Napoca. Fugise de abuzatori din Franța în România

Probleme și cu firma lui Dorinel Umbrărescu

CNIR are probleme și cu alt tronson de pe Autostrada Unirii (A8). UMB, firma deținută de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, a cerut rezilierea contractul de 6,14 miliarde de lei (peste 1,2 miliarde de euro) pentru 38 de kilometri pentru lotul Ditrău (Harghita) – Grințieș (Neamț) al A8.

Contractul, unul dintre cele mai mari legate de infrastructura din România, fusese semnat la sfârșitul lunii martie, potrivit CNIR.

UMB a susținut că rezilierea contractului s-a făcut, printre altele, deoarece CNIR a „încălcat principiile de transparență, proporționalitate și asumare a răspunderii”.

CNIR nu a elaborat o poziție oficială în acest caz.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.