Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE | Cod roșu de inundații în judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. Zeci de oameni au fost evacuați și sute de locuințe sunt afectate

UPDATE | Cod roșu de inundații în judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. Zeci de oameni au fost evacuați și sute de locuințe sunt afectate

Hidrologii au emis, joi dimineață, un cod roșu de inundații pentru râurile din bazinele hidrografice Someşul Mare, Şieu, Iza, Vişeu din judeţele Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. Avertizarea expiră la ora 10.00. Peste 40 de persoane au fost evacuate din calea apelor în ultimele 24 de ore și sute de locuințe au fost inundate.

UPDATE ora 09:00: MAI anunță că în ultimele 24 de ore, pe fondul vremii nefavorabile s-au produs pagube materiale în  26 localități din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mureș și Timiș.

Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din 115 case, 56 beciuri, 372 curți și 9 obiective sociale.

În localitatea bistrițeană Domnești s-a intervenit pentru salvarea a patru persoane care nu mai puteau ieși din locuință, din cauza apei care depășea 1,5 metri.

Autoritățile locale au evacuat preventiv din locuințe 32 persoane din mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud și șase familii din localitatea Hodoșca, județul Mureș.

Joi dimineață, pompierii mai efectuau misiuni de evacuarea a apei cu ajutorul motopompelor și înlăturare a aluviunilor din gospodării doar în județul Bistrița-Năsăud.

De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost afectate temporar de aluviuni și acumulări de apă patru drumuri naționale (DN17C – BN, DN 17D – BN, DN 15 – MS DN 15A – MS ) și 2 drumuri județene (DJ188 – MM și DJ 572 – TM).

MAI anunță că au fost transmise șase mesaje de avertizare a cetățenilor prin sistemul Ro-Alert pentru județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mureș și Suceava.


Potrivit avertizării pe râurile vizate se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol.

Zonele în care sunt șanse să se producă fenomenele hidrologice periculoase sunt pe Someşul Mare în aval de Nepos şi Şieu în aval de confluenţa cu Bistriţa.

Și meteorologii au emis o informare meteorologică de furtuni, care vizează toată ţara, valabilă până vineri dimineață la ora 10.00.

Foto: captură Facebook.com / Călin Hurdea


Citește și:

Câștigătorul la Loto 6/49 și-a ridicat premiul: „Cine face ca mine, ca mine să pățească”


 

 
 
Close
Close
Închide