MENIU CAUTĂ
27 Iun. 2018 11:00 , de Sorina Ionaşc

UPDATE/ Codul administrativ, AMÂNAT. Promisiunea PSD pentru UDMR, plus pensii speciale pentru aleșii locali

Distribuie

Codul administrativ, la vot final. Deputații urmează să dezbată și să voteze proiectul de lege care prevede, printre altele, și pensii speciale pentru aleșii locali, după modelul parlamentarilor, dar și posibilitatea ca aceștia să aibă dreptul la afaceri PFA. Mai mult, deciziile vor putea fi luate mult mai ușor în Consiliile locale, fără a mai fi nevoie de o majoritate calificată.

UPDATE 11.00 Comisia de Cod Administrativ a fost programată pentru ora 13:00. Surse politice au precizat pentru Libertatea că PSD a promis UDMR introducerea pragului de 20% pentru limba maternă în administrația locală, amendament respins în dezbaterile de până acum. Măsura nu vine ca o noutate. Negocieri similare, pe fix aceeași prevedere, au avut loc și anul trecut între PSD și UDMR, înaintea moțiunii de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Sorin Grindeanu.

UPDATE 10.30 Codul administrativ a fost retrimis la comisia de adminsitrație, la solicitarea PSD

Printre cele 600 de amendamente, sunt și câteva criticate în spațiul public. În primul rând, aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene – vor primi o pensie specială, după modelul parlamentarilor.

Nu vor primi indemnizația de vârstă cei care au fost aleși înainte de 1992 și nici cei condamnați definitiv pentru fapte de corupție. Pensia specială va fi în cuantum de 0,4% din indemnizația brută lunară aflată în plată.

Liber la PFA pentru primari


O altă modificare controversată face referire la majoritatea cu care vor fi luate deciziile din Consiliile locale. Dacă până acum era necesară o majoritate absolută, de două treimi, de acum va fi suficientă majoritatea simplă, de jumătate plus unu.

Iar această regulă va fi valabilă și pentru transferul patrimoniului Consiliului local, o măsură de care ar putea beneficia direct Gabriela Firea.

Aleșii locali vor avea dreptulsă aibă afaceri pe persoană fizică autorizată, fără a mai fi incompatibili. O modificare similară a fost adoptată și pentru parlamentari.

Senatul a adoptat deja acest Cod, în 11 iunie, în calitate de primă Cameră sesizată, astfel că deputații au votul decisiv.

 

Comentarii