Peste 200 de cazuri de primari de comune cu peste trei mandate, care ar putea primi 2.400 de lei, lunar, pensie specială; Primarul Capitalei primește 1.400 de lei pentru un mandat
UPDATE. Pensiile speciale pentru aleșii locali au fost votate în Senat. Proiectul Codului Administrativ a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, 11 abțineri și 21 de voturi „împotriva”.
„Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare”, se arată în articolul 248 din proiectul Codului administrativ.
Pensiile speciale ale aleşilor locali vor fi suportate din bugetul de stat prin bugetul ministerului cu atribuţii în domeniul administraţiei publice.
„Impactul urmează să fie făcut de Ministerul Finanţelor. La primarii de comună în jur de 800 de lei înseamnă această indemnizaţie, iar primarul Capitalei de 1.400 de lei pentru un mandat. Sunt vreo 200 de cazuri de primari de comune cu peste trei mandate”, a menţionat preşedintele Comisiei speciale, Marcel Ciolacu.
Opoziția: PSD înseamnă Partidul Slugilor lui Dragnea, pensiile speciale costă statul român câteva milioane de euro
PSD înseamnă partidul slugilor lui Dragnea, așa va arăta România după adoptarea Codului Administartiv”, a acuzat Opoziția, în plen.
”Este un proiect găunos, nociv pentru administrația publică din România. Nu credeam să fie atât de prost”, a spus Florina Presadă, senator USR.
”Ne costă pensiile primarilor, după calculele noastre, o sută și ceva de milioane de euro, pentru cei care au avut minim un mandat și jumătate de miliard de euro, dacă Comisia Europeană sistează programul operațional capacitate Administrativă, după ce amendamentele adoptate pun în pericol integritatea funcției publice.
Cea mai importantă prevedere din Codul Administrativ este introducerea de pensii speciale, în limita a trei mandate, pentru aleşii locali – primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene. Amendamentul susținut de PSD, ALDE, PNL și UDMR a fost adoptat săptămâna trecută în comisie.
Astfel, aceștia vor beneficia de pensie dacă îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare şi dacă nu au fost condamnaţi definitiv, în această calitate, pentru fapte de corupţie. Vor fi luate în calcul persoanele alese începând cu anul 1992. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.
Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat, prin bugetul ministerului în domeniul administraţiei publice şi se plăteşte de către acesta.
Ce mai prevede Codul Administrativ: Primarii vor putea avea PFA, serviciul de înmatriculare auto se descentralizează
Comisia specială a mai stabilit că aleşii locali au dreptul la PFA, eliminând un text de la articolul referitor la incompatibilităţi, care prevedea că aceştia nu pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familială, dacă intră în relaţii comerciale cu instituţii publice.
Alte amendamente prevăd ca serviciul de permise de conducere şi certificate de înmatriculare a vehiculelor să fie descentralizat începând cu data de 1 ianuarie 2019.
Parlamentarii au mai stabilit că intrarea în corpul funcţionarilor publici se va face prin susţinerea unui singur examen naţional, în loc de două, cum se propusese iniţial.
Proiectul mai prevede acordarea rangului de ministru, respectiv secretar de stat persoanelor care deţin funcţiile de secretar general al Guvernului/secretar general adjunct al Guvernului şi sunt votate de Parlament, odată cu echipa guvernamentală.
Hotărârile privind bugetul local se vor adopta cu majoritate absolută, cele privind dreptul de proprietate, cu două treimi
Comisia specială a stabilit că este necesară majoritatea absolută a consilierilor locali pentru aprobarea hotărârilor privind bugetul local, contractarea de împrumuturi, hotărârile prin care se stabilesc impozite şi taxe locale, cele privind participarea la programe de dezvoltare judeţeană, regională, zonală sau de cooperare transfrontalieră şi cele privind organizarea şi dezvoltarea urbanistică a localităţilor şi amenajarea teritoriului. De asemenea, sunt vizate şi hotărârile privind asocierea sau cooperarea cu alte autorităţi publice, cu persoane juridice române sau străine.
Hotărârile privind translativitatea dreptului de proprietate se adoptă de către consiliul local cu majoritatea calificată de două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. Este vorba de tranzacţii de vânzare-cumpărare, donaţii, moşteniri, schimburi de teren. Excepţie de la această prevedere fac concesiunea şi închirierea.
Primarul își pierde mandatul la „pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”
Un alt text adoptat prevede că mandatul primarului încetează la „pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales”. De asemenea, „încetarea mandatului poate avea loc numai după rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti”.
Comisia a mai decis că eliberarea din funcţie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotărâre adoptată, prin vot secret, cu majoritatea a două treimi din numărul consilierilor în funcţie, la propunerea temeinic motivată a primarului sau a unei treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. Eliberarea din funcţie a viceprimarului nu se poate face în ultimele şase luni ale mandatului consiliului local.
Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local
Membrii comisiei au mai adoptat un articol referitor la referendumul local. Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială, prevede articolul.
Un alt text din lege precizează că mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfăşurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripţia electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă. Validarea se realizează la judecătorie, după depunerea raportului detaliat al veniturilor şi cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, prin încheiere pronunţată în camera de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii.
Consilierii locali împuterniciţi să reprezinte interesele unităţii administrativ-teritoriale în societăţi, regii autonome de interes local şi alte organisme de cooperare sau parteneriat sunt desemnaţi prin hotărâre a consiliului local, în condiţiile legii, cu respectarea regimului incompatibilităţilor aplicabil şi a configuraţiei politice de la ultimele alegeri locale.
Parlamentarii din comisie au mai decis introducerea preşedinţilor consiliilor judeţene în rândul autorităţilor administraţiei publice locale, alături de consiliile locale, primari, consiliile judeţene.
La sfârșitul lunii mai, parlamentarii au decis să amâne o decizie pe pensiile speciale pentru aleșii locali, pentru că amendamentele care introduc aceste indemnizații pentru limită de vîrstă sunt neconstituționale și așteaptă soluții de la instituții.
Astfel, s-a decis să se ceară un punct de vedere de la Ministerele Justiției și Muncii. Amendamentele care propun introducerea pensiilor speciale sunt semnate de Asociația Orașelor și România și de un parlamentar PSD, Simona Bucura.