MENIU CAUTĂ
06 Oct. 2017 16:43

CODUL RUTIER s-a MODIFICAT! Ce trebuia să facem încă din 2 septembrie!

Distribuie

În data de 23.08.2017 s-a publicat O.G. nr. 14/2017 prin care se aduc modificări și completări la Codul Rutier, care se vor aplica de la data de 20.05.2018.

De la data de 02.09.2017 se vor aplica următoarele modificări importante pentru conducătorii auto.

Art. 44 alin.2) se completează în sensul că „În circulația pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E) conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă”.

Art. 108 alin. 1) litera a) punctul 7 care prevede că se sancționează săvârșirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a uneia sau mai multor contravenții atrage, pe lângă sancțiunea amenzii, și aplicarea unui număr de 2 puncte de penalizare, fapta ce constă în nerespectarea obligației de a folosi luminile de întâlnire și pe timpul zilei ori a luminilor pentru circulația diurnă, pe autostrăzi, drumuri expres și pe drumuri naționale europene (E);

 

Din data de 20.05.2018 se vor aplica modificări aduse conform Directivei 2014/46/UE.

Dintre aceste modificări, exemplificăm câteva esențiale pentru conducătorii auto, astfel:
Se instituie noţiunea de suspendare a înmatriculării ca operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.

Astfel, se suspendă de drept a înmatriculării în următoarele situații:

Noul proprietar (cumpărător) nu solicită transcrierea transmiterii dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehiculului;

Expirarea / anularea inspecţiei tehnice periodice a vehiculului.

sursa: auto-bild.ro

Comentarii