UPDATE 10.00: Preşedintele ales, Joe Biden, a criticat luni în mod ferm refuzul preşedintelui în exerciţiu Donald Trump de a-şi recunoaşte înfrângerea în alegerile prezidenţiale din SUA, inclusiv prin procesele intentate pentru a contesta rezultatul scrutinului, informează AFP.

„Este o poziţie extremă pe care nu am mai văzut-o până acum”, a declarat Joe Biden în timpul unui discurs pronunţat în fieful său Wilmington din statul Delaware.

„O poziţie care a refuzat să respecte voinţa poporului, să respecte statul de drept şi a refuzat să onoreze Constituţia noastră”, a adăugat el.

Joe Biden s-a abţinut până acum să îl atace atât de direct pe Donald Trump în această privinţă.

UPDATE 00.30: Electorii din California au votat pentru Biden, așa cum era de așteptat, iar democratul a depășit cele 270 de voturi necesare pentru victorie.

UPDATE 11.45: Electorii din toate statele-cheie disputate în scrutinul prezidențial din 3 noiembrie din SUA au confirmat în mod formal, așa cum era de așteptat, votul exercitat la urne de cetățeni.

În ciuda eforturilor lui Donald Trump, delegațiile din statele Nevada, Georgia, Pennsylvania, Arizona, Michigan și Wisconsin, state în care Trump a încercat să întoarcă rezultatele, au consfințit victoria lui Joe Biden.

Fără emoții, electorii din California vor ridica totalul lui Biden la peste 270, pragul necesar pentru câștigarea alegerilor.

Trump a continuat în ultimele zile să lanseze acuzații privind fraudarea alegerilor, în ciuda faptului că toate instanțele și Curtea Supremă au respins acțiunile legale.

Pentru tabăra lui Trump, ultima șansă de a împiedica oficializarea rezultatelor vine pe 6 ianuarie, când voturile sunt numărate și certificate în Congres.


Marii electori americani se reunesc luni în adunările legislativelor din fiecare stat pentru a-l vota în mod oficial pe Joe Biden drept viitorul preşedinte al ţării. Votul ar trebui să pună astfel capăt efectiv tentativei frenetice, dar eşuate, a preşedintelui în funcţie Donald Trump de a răsturna înfrângerea suferită în alegerile de la 3 noiembrie, notează Reuters, citată de Agerpres.

În Statele Unite, un candidat devine preşedinte nu prin câştigarea unei majorităţi a votului popular, ci printr-un sistem de Colegiu Electoral, care alocă voturi electorale celor 50 de state ale federaţiei şi Districtului Columbia în general, în funcţie de numărul populaţiei.

Rezultatele din 2020 arată că Joe Biden, fost vicepreşedinte democrat, a câştigat 306 din cele 538 de voturi electorale disponibile, depăşind pragul necesar de 270. Republicanul Trump a obţinut 232.

În adunările legislative din capitale precum Lansing (Michigan), Harrisbur (Pennsylvania) sau Atlanta (Georgia), electorii – în general loialişti ai partidului – se vor reuni pentru a-şi da în mod oficial voturile.

Chiar dacă uneori există câţiva electori „rebeli” care votează pentru altcineva decât învingătorul la votul popular din acel stat, marea majoritatea nu fac decât să confirme rezultatele din statul lor, iar oficialităţile nu se aşteaptă luni la ceva diferit din acest punct de vedere.

Trump i-a îndemnat pe legislatorii statelor republicane să-şi desemneze propriii electori, ceea ce ar însemna ignorarea voinţei alegătorilor. Legislatorii au respins însă în mare parte ideea.

Voturile ce vor fi date luni vor fi trimise către Congres pentru a fi numărate oficial pe 6 ianuarie, etapa finală a complexului proces electoral american.

Trump, dispus să lupte până în ultimul moment

Trump a declarat luna trecută că va pleca de la Casa Albă dacă voturile Colegiului Electoral vor merge majoritar către Biden, dar de atunci a făcut presiuni prin campania sa fără precedent de a contesta, fără succes, în instanţe numărătoarea voturilor în unele state.

Vineri, Curtea Supremă din SUA a respins o acţiune înaintată de statul Texas, care viza invalidarea rezultatelor în patru state câştigate de Biden.

Odată ce votul Colegiului Electoral va fi încheiat, singura şansă a lui Trump ar fi să convingă Congresul să nu certifice numărătoarea pe 6 ianuarie.

Legea federală le permite legislatorilor individuali să conteste voturile electorale ale statelor, urmând ca atât Camera Reprezentanţilor, cât şi Senatul să ia în dezbatere obiecţiile înainte de vot.

Mo Brooks, un congresman republican conservator, a promis că va înainta un astfel de demers, deşi este cert că ambele camere i-l vor respinge.

Democraţii controlează Camera, în vreme ce câţiva republicani moderaţi din Senat au acceptat deja în mod public victoria lui Biden.

În 2016, Trump a câştigat Colegiul Electoral, deşi pierduse votul popular în faţa democratei Hillary Clinton la o distanţă de aproape 3 milioane de sufragii.

Chiar dacă votul de luni se va desfăşura fără probleme, eforturile lui Trump – precum încurajarea legislativelor statelor să-şi numească propriile seturi de electori „concurenţi” – au scos la iveală potenţialele deficienţe ale sistemului, spune Robert Alexander, profesor la Northern University din Ohio, autorul unei cărţi despre Colegiul Electoral.

„Există o mulţime de «mine» în Colegiul Electoral, iar aceste alegeri au dezvăluit cu adevărat multe dintre ele”, a afirmat el.

Cum decurge procesul

Procesul de alegere a electorilor diferă de la stat la stat. În unele, partidele şi-au ales electorii la convenţii locale sau de stat, în timp ce în altele, aceştia au fost desemnaţi de conducerile partidelor. În Pennsylvania, candidaţii prezidenţiali îşi aleg ei înşişi electorii.

Unii electori, precum Stacey Abrams, fost candidat la postul de guvernator în Georgia, sunt figuri politice bine-cunoscute. Însă majoritatea sunt simpatizanţi vechi ai partidelor, cum este cazul cu Bonnie Lauria, de 79 de ani, muncitoare pensionată de la General Motors în West Branch, Michigan. „Am deţinut majoritatea mandatelor, de la nivel local până la nivel de stat. Acesta este cel din care nu am avut privilegiul să fac parte. Mă bucur că este rândul meu”, a afirmat ea.

Un alt elector democrat din Michigan, Blake Mazurek, un profesor de istorie în vârstă de 52 de ani, a spus că speră că votul va trimite un semnal că sistemul democratic încă funcţionează, în ciuda retoricii lui Trump. „Sper că există un sentiment de siguranţă pentru mulţi că ţara noastră nu este cu totul defectă”, a notat el.

Citeşte şi:

Germania cere aprobarea rapidă a vaccinului Pfizer în UE, după exemplul dat de SUA și Marea Britanie

REPORTAJ. Cum arată educația online acolo unde sunt cearşafuri în loc de uşă

Războiul dintre familia Becali și Anamaria Prodan ajunge la un alt nivel: zvonuri despre infidelități
PARTENERI - GSP.RO
Războiul dintre familia Becali și Anamaria Prodan ajunge la un alt nivel: zvonuri despre infidelități
RĂZBUNAREA familiilor Ploieșteanu, Catanga și Gabi Luncă a apărut: “Am învins sistemul!”
Playtech.ro
RĂZBUNAREA familiilor Ploieșteanu, Catanga și Gabi Luncă a apărut: “Am învins sistemul!”
Descoperirea făcută de medici în cazul unei fetițe britanice care se plângea de durere de dinți. O radiografie a scos la iveală o problemă mult mai gravă
Observatornews.ro
Descoperirea făcută de medici în cazul unei fetițe britanice care se plângea de durere de dinți. O radiografie a scos la iveală o problemă mult mai gravă
Horoscop 10 aprilie 2021. Vărsătorii sunt în mișcare, pentru că așa vor reuși să scape de gândurile negre
HOROSCOP
Horoscop 10 aprilie 2021. Vărsătorii sunt în mișcare, pentru că așa vor reuși să scape de gândurile negre
Ce înseamnă starea de somnolență de după masă? Pericolul de care nu știm și la care suntem expuși
Știrileprotv.ro
Ce înseamnă starea de somnolență de după masă? Pericolul de care nu știm și la care suntem expuși
Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani. Sportivul a primit „Respiraţia diavolului”
Telekomsport
Crimă înfiorătoare. Marele campion al ţării, otrăvit şi ucis de o tânără de 18 ani. Sportivul a primit „Respiraţia diavolului”
BestSecret - cum faci rost de o invitație să cumperi haine cu reducere de până la 80% (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
BestSecret - cum faci rost de o invitație să cumperi haine cu reducere de până la 80% (PUBLICITATE)