UPDATE 21.25 – Părinții elevilor din „Șincai” au reacționat după pronunțarea instanței și spun că decizia acesteia este dovada că graba primăriei de a evacua liceul nu este justificată.
Într-un comunicat de presă trimis miercuri seară, părinții vorbesc și despre protocolul dintre ISMB și primărie, pe care îl consideră „nul și fără efect” pentru că a fost semnat fără consultarea celor afectați direct de relocarea Colegiului, adică profesorii, elevii și părinții.
Suspendarea autorizației de construire primită de Primăria Sector 4 pentru intervenții asupra clădirii Colegiului Gheorghe Șincai pune sub semnul întrebării modul în care a fost obținută această autorizație. Cerem tuturor instituțiilor abilitate să verifice legalitatea acestei autorizații de construire, pe care Primăria Sector 4 a refuzat în repetate rânduri să o pună la dispoziția părinților.
Consiliul Reprezentativ al părinților elevilor din Colegiul „Gh. Șincai”:
„Solicităm pe această cale Inspectoratului Școlar al Municipiului București să ia măsurile necesare pentru a asigura o conducere viabilă Colegiului Gheorghe Șincai, astfel încât să fie menținut un proces educațional de înalt nivel, respectând principiul interesului superior al copilului”, au mai spus părinții.
„Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulată de către reclamantul Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, în contradictoriu cu pârâtul Colegiul Naţional Gheorghe Şincai, ca lipsită de interes”, se arată în decizia instanței.
La Judecătoria Sectorului 4 mai există un proces pe rol între Colegiul „Șincai” și Primăria Sectorului 4, intentat chiar de primărie, după ce Consiliul de Administrație al liceului a refuzat relocarea.
Primăria Capitalei a intervenit și a suspendat autorizația de construire
Primăria Sectorului 4 a cerut în instanță evacuarea colegiului, prin ordonanță președințială, după ce profesorii, elevii, dar și părinții lor au refuzat în mod repetat relocarea, din cauză că nu a fost stabilită încă o locație sigură și pentru că, spun ei, lucrările de consolidare invocate de primăria lui Băluță nu sunt justificate.
În procesul dintre Șincai și primăria de sector a intervenit și Primăria Capitalei, care a decis suspendarea autorizației de construire obținută de Băluță în septembrie anul trecut. Motivul suspendării autorizației este „discrepanța dintre durata solicitată pentru executarea lucrărilor, de șase luni, și durata autorizată prin autorizație, de 24 de luni”. Decizia PMB a devenit probă în proces.
„Se supendă Autorizația (…) din 21.09.2020 emisă pentru imobilul din Calea Șerban Vodă nr. 167 – pentru executarea lucrărilor de construire pentru: amenajări interioare și exterioare în vederea modernizării, reabilitării termice și obținerii autorizației de Securitate la incendiu, respectiv autorizație de funcționare pentru unitatea de învățământ Colegiul Național Gheorghe Șincai și se suspendă executarea acesteia până la data de 14.03.2021 inclusiv”, se arată în decizia semnată de primarul Nicușor Dan.
Autorizația de construire din septembrie a fost semnată de fostul primar Gabriela Firea și de arhitectul șef de atunci, Ștefan Dumitrașcu.
Directoarea Colegiului „Gh. Șincai” a refuzat să semneze protocolul
Marți, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Primăria Sectorului 4 au semnat un protocol privind relocarea Colegiului „Gheorghe Șincai”. Prin acesta, primăria promite să ofere mai multe variante de relocare.
Protocolul nu este semnat însă de directoarea liceului, Luminița Gheorghiu.
Printr-o informare transmisă colegilor săi, Gheorghiu spune că a refuzat să semneze documentul pentru că acesta nu a fost transmis din timp cadrelor didactice pentru a fi studiat, iar semnarea lui ar fi trebuit să se facă după ce instanța se va fi pronunțat în procesul prin care primăria cere evacuarea de urgență.
„Mi s-a pus în vedere, explicit, că refuzul meu de a semna protocolul aduce prejudicii elevilor, cadrelor didactice și, în general, intereselor Colegiului Șincai. Am răspuns, la fel de explicit, că pentru mine, ca director, interesele elevilor, ale părinților acestora și ale profesorilor sunt primordiale și, în consecință, nu pot fi de acord cu obligațiile cuprinse în protocol fără a avea o consultare cu toți cei direct vizați în documentul acesta, cu atât mai puțin cu cât nu există nicio informație cu privire la variantele oferite de primărie pentru relocare”, a scris directoarea în informarea către profesori, ajunsă în posesia ziarului.
Acordul ISMB-Primăria Sectorului 4:
Elevii și profesorii au protestat
Insistența primăriei de a evacua de urgență Colegiul i-a nemulțumit pe elevi și profesori, care au protestat zilnic săptămâna trecută. Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și primarul Daniel Băluță au dat asigurări că relocarea nu va avea loc în acest an școlar, indiferent de decizia instanței.
Primăria Sectorului 4 spune că vrea să mute toți elevii și angajații Colegiului „Gheorghe Șincai” ca să reabiliteze și să consolideze clădirea, în baza unei expertize care include liceul pe lista clădirilor cu risc seismic grad II.
Doar că, pe hârtie, „consolidarea” reprezintă, de fapt, „lucrări de amenajare”, fiindcă instituția condusă de Daniel Băluță a obținut de la Primăria Capitalei și de la Ministerul Culturii avize și autorizații pentru intervenții minore, după cum arătat într-un alt articol Școala 9.
Părinții și dascălii spun că lucrările simple de amenajare pot fi făcute și fără evacuarea elevilor și fără mutarea întregului patrimoniu – tone de cărți și documente cu valoare istorică.
De asemenea, primăria de sector a realizat o expertiză, deși nu are atribuții în încadrarea imobilelor în categorii de risc, această responsabilitate fiind doar a primăriei generale. Mai mult, expertiza nu are avizul Inspectoratului de Stat în Construcții, iar inginerul care o semnează nu este atestat pentru evaluarea monumentelor istorice.
Conflictul dintre Primăria Sectorului 4 și Colegiul „Gheorghe Șincai”, început încă din vară, când consiliul de administrație s-a împotrivit prima dată mutării, a escaladat, iar primăria a dat în judecată liceul.
Profesorii au cerut ajutorul președintelui Iohannis, printr-o scrisoare deschisă în care spun că se află „sub asediul primăriei, prin iminenta demarare a unor așa-zise lucrări de modernizare și reabilitare, invocând pericole ce par închipuite”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro