UPDATE ora 14:45: Profesorii și copiii se vor întoarce de luni la ore, conform orarului, a anunțat ministrul Educației, la finalul discuțiilor de vineri. Pentru a oferi părinților și elevilor garanția că liceul nu va fi mutat anul accesta școlar, va fi încheiat un protocol între școală, ISMB, primărie și minister.

„Pentru viitor, domnul primar va prezenta mai multe variante, pe care, în dialog cu reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților le vor analiza pentru a se lua cea mai bună decizie. Apreciez și mulțumesc colectivului de cadre didactice care, chiar dacă au păreri împărțite, cu toții au fost de acord să reia cursurile normal, începand cu ziua de luni”, a afirmat ministrul Cîmpeanu, la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”.

Primarul Daniel Băluță a spus, la rândul său, că din septembrie, colegiul va fi mutat temporar într-o locație stabilită de comun acord cu profesorii, elevii și părinții. Întrebat despre posibilele variante, edilul nu a oferit detalii, spunând doar că „le vom discuta punctual pe toate”.

„Au promis ceea ce oricum ar fi făcut: că nu ne vor muta până în toamnă, ceea ce ar fi fost oricum imposibil”, a spus Silvia Mușătoiu, profesoară de matematică la Colegiul „Gheorghe Șincai”.

De ce Tudor Duma zis „Maru”, dealerul de droguri al lui Vlad Pascu, a fost pedepsit cu indulgență de instanța de fond: „A vândut doar canabis, o substanță care nu e greu de procurat”
Recomandări
De ce Tudor Duma zis „Maru”, dealerul de droguri al lui Vlad Pascu, a fost pedepsit cu indulgență de instanța de fond: „A vândut doar canabis, o substanță care nu e greu de procurat”

Se declară nemulțumită de modul în care au decurs discuțiile, spunând că primarul Băluță nu acceptă alte păreri și mai ales, nu a oferit răspuns la cea mai arzătoare întrebare: unde va fi relocat liceul?

Primarul a vorbit peste oricine a încercat să vorbească. Atunci când a primit o replică ce nu i-a plăcut a încercat să facă pe victima, că el de fapt vrea să facă bine, noi înțelegem prost. I-am cerut primarului să retragă acțiunile în instanță și a spus că este imposibil. Că există păreri diferite, iar ca soluție avem instanța, care poate tranșa conflictul. Cea mai importantă întrebare la care nu am primit răspuns este asta: unde vom fi mutați?

Silvia Mușătoiu, profesoară de matematică la Colegiul „Gh. Șincai”:
IMG_9043Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

UPDATE ora 10:40: Înainte de a intra la discuții cu reprezentanții profesorilor și elevilor de la „Gheorghe Șincai”, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, și primarul sectorului 4, Daniel Băluță, au stat câteva minute de vorbă cu copiii care protestează, pentru a cincea zi consecutiv, în fața școlii.

Ei au dat asigurări că, indiferent de concluzia discuțiilor de astăzi, Colegiul „Gheorghe Șincai” nu va fi mutat anul acesta.

„Să nu lăsăm să cadă victimă colaterală un colegiu. Este o școală, un simbol. Eu sunt aici să aflu și opinia dumneavoastră. Constat ceea ce știam: o stare de îngrijorare firească din partea dumneavoastră. Am înțeles că există o problemă, altfel nu eram aici. Nu va fi nicio relocare în timpul acestui an școlar. Copiii vor putea să se pregătească pentru Bac. Am discutat deja cu toate părțile”, a declarat ministrul educației.

Fabrică de pașapoarte românești falsificate, descoperită la Kiev. Cât costa documentul fictiv
Recomandări
Fabrică de pașapoarte românești falsificate, descoperită la Kiev. Cât costa documentul fictiv

Fără să comenteze situația în care a ajuns conflictul dintre primărie și unitatea de învățământ, Băluță a explicat că ordonanța președințială cerută în instanță pentru relocarea de urgență a colegiului nu va avea, de fapt, efecte imediate, fiind necesară doar pentru a stabili un grafic al mutării, cu toate că încă nu a fost aleasă o nouă clădire.

„Colegiul nu se va reloca până la sfârșitul acestui an școlar. Ordonanța are legătură cu stabilirea graficului pentru relocarea liceului. E important că am ajuns la arbitrajul justiției pentru că este singura care poate tranșa această problemă. Această clădire este în risc seismic grad II. E vital ca fiecare copil, fiecare dascăl să intre în siguranță în școală”, a spus Băluță.

Foto: Vlad ChireaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

De o săptămână, zeci de profesori și elevi protestează în curtea Colegiului „Gheorghe Șincai”. Alții o fac de acasă, refuzând să participe la orele online. Sunt revoltați fiindcă Primăria Sectorului 4 pune tot mai multă presiune pe ei pentru a aproba relocarea într-o altă clădire. Cu toate că vrea să-i evacueze cu orice preț, până în prezent, primăria nu a anunțat oficial unde ar urma să fie mutați. Astăzi, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, urmează să meargă la liceu.

De ce au votat tinerii un extremist. Diana Filimon, cofondatoare Gen, știri: „Călin Georgescu e un epigon, nimic altceva. Copiază modele care au funcționat. Este doar accidental un lider”
Recomandări
De ce au votat tinerii un extremist. Diana Filimon, cofondatoare Gen, știri: „Călin Georgescu e un epigon, nimic altceva. Copiază modele care au funcționat. Este doar accidental un lider”
Elevii au protestat miercuri în curtea Colegiului „Gh. Șincai” și au refuzat să intre la ore
Elevii au protestat miercuri în curtea Colegiului „Gh. Șincai” și au refuzat să intre la ore

Miercuri dimineață, la Colegiul „Gheorghe Șincai” din București a fost forfotă. În curtea liceului, elevii s-au aliniat ca la ora de sport și țin ferm ridicate pancarte cu mesajul „Și eu sunt Șincai”.

„Noi nu ne lăsăm, vom merge până la capăt pentru acești profesori extraordinari, care au făcut să meargă școala până acum”, îi spune mama unuia dintre elevi noii directoare.

După ce a pus lacătul pe poarta mare a liceului, blocând accesul profesorilor cu mașinile în curte, directoarea numită de câteva zile Luminița Gheorghiu i-a chestionat pe elevi cu privire la scopul venirii lor la școală. Când este înconjurată de mai mulți părinți și profesori, spune că nu vrea „să intre oricine în școală”, având în vedere că, potrivit ordinului de ministru, doar elevii din clasa a XII-a vin fizic la ore.

Directoarea Colegiului „Șincai”, Luminița Gheorghiu”
Directoarea Colegiului „Șincai”, Luminița Gheorghiu

„Este un protest îndreptățit, e treaba lor, au voie să protesteze. Și eu, dacă aș fi în afara problemei, aș zice da, e periculos, nu știu ce se întâmplă cu liceul. Dar eu sunt de aici și știu toate problemele. Nu am discutat cu primarul despre relocarea liceului, nici nu-l cunosc”, a spus Luminița Gheorghiu pentru Libertatea.

Elevă: „Și nu uitați pre Șincai”

„Deciziile care au fost luate în ultima perioadă nu reprezintă interesele reale ale elevilor. Ni s-a spus despre relocare, dar la fel ca și profesorilor noștri, în termeni vagi, pe o perioadă nedeterminată de timp”, spune Daria Mușat, elevă în clasa a XII-a.

Daria Mușat, elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Gh. Șincai”
Daria Mușat, elevă în clasa a XII-a la Colegiul „Gh. Șincai”

Este printre cei aproximativ 30 de elevi care au protestat în curtea liceului, refuzând să participe fizic la ore, în semn de nemulțumire față de situația prin care trece colegiul.

Alți elevi protestează de acasă, neparticipând la orele online.

Însă la protestul de miercuri au fost copii din toate clasele liceale. „Continuăm spiritul șincaist”, este mesajul lor.

Cristiana Grosu, elevă în clasa a XI-a la „Șincai”
Cristiana Grosu, elevă în clasa a XI-a la „Șincai”

Susținem nerelocarea liceului, pentru că în cadru pandemic, trei licee în aceeași clădire nu sună absolut deloc bine. «Purtați-vă bine, pui de români, și să nu uitați pre Șincai» este motto-ul liceului, iar noi încercăm să nu-l uităm.

Cristiana Grosu, elevă în clasa a XI-a:

Și primarul, și părinții își caută dreptatea la președinte

După ce i-a dat în judecată, primăria a cerut în instanță evacuarea colegiului, prin ordonanță președințială. Această mișcare a nemulțumit zeci de elevi și de profesori și, spun aceștia, singura apărare care le-a mai rămas este protestul. 

Protest în fața Colegiului „Gheorghe Șincai” din București. Sorin Cîmpeanu: „Nu va fi nicio relocare în timpul acestui an școlar”

Asta cel puțin până vor primi sprijin, speră ei, din partea autorităților care au o putere de decizie mai mare decât inspectoratul școlar și primăria. Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, care a promis că anul acesta nu va avea loc nicio relocare, este așteptat să ajungă la colegiu în această dimineață.

Silvia Mușătoiu, profesoară de matematică la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” și fostă directoare, și-a dat demisia din consiliul de administrație al colegiului în semn de protest.

Silvia Mușătoiu, profesoară de matematică la Colegiul „Gh. Șincai”
Silvia Mușătoiu, profesoară de matematică la Colegiul „Gh. Șincai”

„Câțiva dintre colegii noștri au fost în ultimele zile la Ministerul Educației și ISMB pentru a discuta toată această problemă. Azi am trimis adrese către ambele instituții”, a declarat Silvia Mușătoiu.

Sorin Cîmpeanu: „Ministerul Educației este interesat de medierea dintre părți”

Profesoara spune că vineri dimineață, ea și ceilalți protestatari îl vor aștepta pe ministru: „Ne așteptăm ca domnul ministru să-și impună autoritatea asupra inspectoratului școlar și să revoce decizia de numire a celor doi directori (adjunct și general, n.r.) și să studieze toată documentația pe care a realizat-o colegiul pentru a ne apăra în instanță împotriva deciziei de relocare”.

Alături de elevi și profesoriau protestat și părinți
Alături de elevi și profesori au protestat și părinți

„Întâlnirea va fi la ora 10.00 împreună cu conducerea colegiului și corpul profesoral, reprezentanți ai inspectoratului școlar și ai Primăriei Sectorului 4, dar și cu părinți, dacă vor să participe la discuție. Ministerul Educației este interesat de medierea dintre părți în interesul școlii și al elevilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Libertatea.

Totodată, președintele Klaus Iohannis are pe masă scrisoarea semnată de un grup de profesori ai colegiului.

Trei directori schimbați în cinci luni

Profesorii și elevii se susțin reciproc în „spirit șincaist“, în lupta pentru apărarea colegiului. Asta și pentru că toți au fost dați peste cap de schimbarea a trei directori în mai puțin de cinci luni.

Protest în fața Colegiului „Gheorghe Șincai” din București. Sorin Cîmpeanu: „Nu va fi nicio relocare în timpul acestui an școlar”

Contesina Rusu a ocupat această funcție de la începutul anului școlar până în decembrie, când și-a dat demisia, în urma unor presiuni venite din partea primăriei din sectorul 4 pentru a aproba relocarea.

Din ianuarie a venit Marineta Popa, care s-a autointitulat „specialistă în relocări”, dar a stat doar o lună în funcție. De câteva zile, în locul ei a venit, din 8 februarie, Luminița Gheorghiu, profesoară de latină în același colegiu. „Și-a dorit foarte tare postul”, spun colegii săi profesori.

Pregătiri pentru Bac în condiții de protest: „Au început să-mi plece copiii”

„Este ceva care mă întristează crunt”, spune Monica Țopană, profesoară de matematică.

Stă într-un colț, flancată de doi elevi, o fată cu părul lung și un băiat ușor timid. Pe paginile cărților din mâinile lor se văd formule cu cifre și litere. Le-a promis copiilor că îi ajută cu drag cu orice au nevoie pentru bacalaureat, chiar și în timpul protestului în curtea școlii.

Monica Țopană, profesoară de matematică, își ajută elevii să învețe pentru Bac
Monica Țopană, profesoară de matematică, își ajută elevii să învețe pentru Bac

Pe profesoara Țopană o interesează mai puțin „jocurile politice” și contractele pentru lucrările de consolidare sau modernizare, cât efectele acestor „jocuri”.

„Au început să-mi plece copiii din cauza acestei probleme. Au plecat doi foarte buni și am luat-o foarte personal. Mă doare. În 27 de ani de învățământ, nu mi s-a întâmplat niciodată să-mi plece un copil de la clasa la care sunt dirigintă”, spune profesoara.

Primăria spune că vrea să mute colegiul pentru a face „consolidare”, dar pe hârtie scrie „lucrări de amenajare”

Primăria Sectorului 4 spune că vrea să mute toți elevii și angajații Colegiului „Gheorghe Șincai” ca să reabiliteze și să consolideze clădirea, în baza unei expertize care include liceul pe lista clădirilor cu risc seismic grad II.

Protest în fața Colegiului „Gheorghe Șincai” din București. Sorin Cîmpeanu: „Nu va fi nicio relocare în timpul acestui an școlar”

Doar că, pe hârtie, „consolidarea” reprezintă, de fapt, „lucrări de amenajare”, fiindcă instituția condusă de Daniel Băluță a obținut de la Primăria Capitalei și de la Ministerul Culturii avize și autorizații pentru intervenții minore, după cum arătat într-un alt articol Școala 9.

Părinții și dascălii spun că lucrările simple de amenajare pot fi făcute și fără evacuarea elevilor și fără mutarea întregului patrimoniu – tone de cărți și documente cu valoare istorică.

De asemenea, primăria de sector a realizat o expertiză, deși nu are atribuții în încadrarea imobilelor în categorii de risc, această responsabilitate fiind doar a primăriei generale. Mai mult, expertiza nu are avizul Inspectoratului de Stat în Construcții, iar inginerul care o semnează nu este atestat pentru evaluarea monumentelor istorice.

Conflictul dintre Primăria Sectorului 4 și Colegiul „Gheorghe Șincai”, început încă din vară, când consiliul de administrație s-a împotrivit prima dată mutării, a escaladat, iar primăria a dat în judecată liceul. 

Protest în fața Colegiului „Gheorghe Șincai” din București. Sorin Cîmpeanu: „Nu va fi nicio relocare în timpul acestui an școlar”

Profesorii au cerut ajutorul președintelui Iohannis, printr-o scrisoare deschisă în care spun că se află „sub asediul primăriei, prin iminenta demarare a unor așa-zise lucrări de modernizare și reabilitare, invocând pericole ce par închipuite”.

Evacuare cu forța, varianta primăriei

Primăria Sectorului 4 n-a ajuns la nicio soluție pentru relocarea colegiului, cu toate că mai multe variante au fost puse în discuție, toate respinse de profesorii de la „Șincai”. Aceștia argumentează că mutarea în timpul anului școlar, în plină pandemie, într-o altă școală în care învață deja alți elevi nu pune în pericol doar procesul de învățare, ci și sănătatea tuturor.

Cum nu au ajuns la un acord, Primăria Sectorului 4 încearcă acum să-i evacueze pe elevi și dascăli din colegiu printr-o ordonanță președințială. Primul termen este în 16 februarie.

Ordonanța președințială este emisă de o instanță judecătorească în cazuri foarte urgente, care nu pot aștepta, precum păstrarea unor drepturi sau prevenirea unor pagube iminente.

protest sincai vlad chireaIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

The Guardian: Alegătorii din România sunt furioşi. Ce urmează după victoria şocantă a ultranaţionalistului în primul tur
Știrileprotv.ro
The Guardian: Alegătorii din România sunt furioşi. Ce urmează după victoria şocantă a ultranaţionalistului în primul tur
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Județul din România care atrage investiții străine semnificative. Va avea parc industrial nou și se va construi un cargo pentru transport aerian
FANATIK.RO
Județul din România care atrage investiții străine semnificative. Va avea parc industrial nou și se va construi un cargo pentru transport aerian
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Un influencer de pe TikTok care l-a susţinut pe Georgescu regretă decizia: "Am fost un prost. Am fost folosit precum un câine"
Observatornews.ro
Un influencer de pe TikTok care l-a susţinut pe Georgescu regretă decizia: "Am fost un prost. Am fost folosit precum un câine"
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI