Mergi direct la conținut »
Comandament de urgență la MAI după avertizările de ploi și inundații. Carmen Dan: "Au fost 18.700 de angajați ai MAI mobilizați, mai ales în ultimele trei zile"
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Comandament de urgență la MAI după avertizările de ploi și inundații. Carmen Dan: "Au fost 18.700 de angajați ai MAI mobilizați, mai ales în ultimele trei zile"

Comandament de urgență la MAI după avertizările de ploi și inundații. Carmen Dan: „Au fost 18.700 de angajați ai MAI mobilizați, mai ales în ultimele trei zile”

În urma avertizărilor de cod portocaliu de inundații transmis de INGHA și de cod portocaliu de ploi abundente transmis de ANM, ministrul Internelor, Carmen Dan, a convocat, luni, comandament de urgenţă la MAI. 

De Andreea Radu,

Carmen Dan a anunțat în această dimineață măsurile luate în județele afectate de inundații, după atenționările de tip nowcasting emise de INGHA și ANM.

Știu că mai urmează să actualizăm cu noi coduri. În jur de 80 dintre aceste avertizări au fost de fenomene periculoase imediate. Multe dintre acestea au fost de cod roșu sau portocaliu, ceea ce înseamnă că nu am avut mult timp la dispoziție pentru a lua măsurile de protecție. Aprecierea mea este că toată lumea s-a mobilizat, s-a intervenit cât de repede s-a putut în sprijinul celor loviți de furia naturii.

Este important să fac mențiunea că în aceste zile au fost 18.700 de angajați ai MAI mobilizați, mai ales în ultimele trei zile, și cel mai probabil vor rămâne mobilizați și în perioada următoare. Am acționat la nivelul tuturor județelor aflate sub avertizări, cu aproximativ 8.000 de mijloace de intervenție.

Aș vrea ca la acest comandament să avem o imagine de ansamblu și îmi doresc să stabilim cât se poate de clar care sunt nevoile de intervenție de urgență pe care le au colegii mei la nivelul județelor. E de interes pentru toată lumea să știm când se va termina această perioadă de instabilitate și suntem interesați să avem din partea specialiștilor o prognoză pentru perioada următoare pentru că e important să facem această estimare pentru a ști cum ne alocăm în continuare resursele, a spus ministrul de Interne.

Luni, hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu de inundații pentru mai multe râuri din centrul și sudul țării. Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) avertizarea valabilă pentru nouă județe va fi valabilă luni până la miezul nopții și în acest interval se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu depăşiri ale Cotelor de inundaţie.

De asemenea, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente şi instabilitate atmosferică accentuată, valabilă până marţi dimineaţa în 20 de judeţe, precum şi o avertizare Cod galben de vreme rea în 21 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, în acelaşi interval.


Prognoza meteo de luni, 3 iunie. Vreme caldă, dar instabilă, cu averse, vijelii şi căderi de grindină


 

Close
Închide
  Close