UPDATE: Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat măsurile luate de Comandamentul pentru situații de urgență.

Astfel, s-a decis instituirea carantinei pentru persoanele care sosesc în România din Italia, din cele 11 localități afectate și autoizolarea la domiciliu a persoanelor cu risc.

Marcel Vela a anunțat ce hotărâri s-au luat pentru prevenirea unei epidemii de coronavirus. Bilanț: 17 români sunt în carantină, 1000 sunt izolați la domiciliu. Nu s-a confirmat niciun caz pe teritoriul României

De asemenea, se va emite o HG pentru alocarea de resurse financiare pentru măsurile de carantinizare și realizarea de materiale de informare pentru populație.

Ministrul Vela a mai spus că experții vor stabilii scenarii de acțiune.

Avem stocuri epidemice la nivelul spitalelor, a dat asigurări și ministrul Sănătății, Victor Costache.

Raed Arafat a precizat că la 112 se va suna doar pentru cazuri de urgență, apelurile de informare urmând a fi efectuate la un număr care urmează să fie pus la dispoziție de autorități.

Arafat a mai spus: ”Populația să nu dea crezare știrilor de pe Facebook, în niciun caz să nu creadă toate informațiile care circulă. Întotdeauna să verifice de pe site-urile oficiale”.

Dr. Streinu Cercel a precizat că perioada de incubație a coronavirusului rămâne de 14 zile, așa cum a stabilit Organizația Mondială a Sănătății.

Doctorul a reiterat faptul că în acest moment nu există niciun caz de coronavirus pe teritoriul României.

Doi vânzători de magazin din Neamț, care au venit din China și nu au respectat perioada de carantină de 14 zile, sunt cercetați penal de polițiști, a anunțat ministrul de Interne.

Cele 35 de termoscannere vor fi achiziționate pe 26 februarie prin ONAC, la ora 10.30 vor fi deschise ofertele. Cinci pentru Otopeni și restul pentru toate celelalte aeroporturi.

E o problemă la nivel mondial deficitul de măști, se lucrează la o rezolvare.

Raed Arafat a precizat că achiziția termoscannere-lor s-a făcut prin procedură de urgență și se analizează ofertele depuse de 20 de firme.

Potrivit dr. Streinu Cercel, circa 80% din infecțiile coronavirus sunt subclinice- adică persoanele sunt puțin obosite, ține o zi-două- trei și cu asta basta. Doar 2-3% fac formă severă.

Raed Arafat a precizat că, în acest moment, 17 persoane se află plasate în carantină în România, în timp ce alte 1.000 de persoane sunt în izolare la domiciliu.

Victor Costache a spus că niciodată nu avem suficient personal în sistemul de sănătate, astfel încât a fost deplasat personal din județele care nu au frontieră în locurile unde este nevoie de prezența acestora.

Ministrul Vela a spus că vor fi emise două buletine informative în fiecare zi, de către un grup de comunicare strategică, din cadrul Comandamentului pentru situații de urgență.

Arafat consideră că mesajele, dacă nu sunt oficiale, nu trebuie să fie luate în serios. Aceste mesaje pot varia de la intenția de promovare a unor mărfuri, până la tentativa de destabilizare.

Raed Arafat a mai spus că acest comandament va fi cel care va anunța primul caz de coronavirus în România.

Ministrul de Interne Marcel Vela a mai spus: ”Trăim toți în România și toți putem scăpa de coronavirus sau toți putem avea probleme, indiferent dacă suintem politicieni sau jurnaliști”.

Raed Arafat a declarat că, la acest moment, nu avem un spital de campanie în România pentru coronavirus. ”Este posibil să instalăm în fața spitalelor posturi medicale avansate”, a explicat Arafat.

Persoanelor care trebuie să stea în izolare timp de 14 zile li se vor elibera concediu medical.

Dr. Streinu Cercel a afirmat că mortalitatea coronavirusului este mult mai mică decât cea a gripei sezoniere, ”de care văd că nu mai vorbește nimeni”.

Aceste virusuri atacă numai persoanele în vârstă, așa cum este și West Niles. Nu este nimic senzațional, cunoaștem aceste lucruri.

Vă anunț cu regret că e destul de cald afară și virusul continuă să facă ce face acum în Italia, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche că vine căldura și dispare coronavirusul.

Marcel Vela: ”Capacitatea noastră e mai mare decât pentru a trata un prim caz de coronavirus. Suntem pregătiți pentru mai multe scenarii. Vă garantăm că facem tot ce ne stă în putință”.

Este o situație de criză medicală. Cu prisosință ne facem datoria.

Dr. Streinu Cercel: ”Avem tendința de a lua antibiotice, este una din cele mai mari greșeli pe care le putem face.

Masca protejează în mod limitat, problema este cât o folosim și ce facem cu ea după ce am folosit-o. Se aruncă la pubelă, următorul gest este să ne spălăm pe mâini”.  

Kit-urile de diagnosticare din România sunt în prezent suficiente.

Vela: ”Cei care se joacă cu sănătate publică vor suporta rigorile legii”.

Vela: ”Raed Arafat a făcut nenumărate note către fostul Guvern pentru stocurile epidemice, care nu au fost onorate. Mă refer la tot ce înseamnă rezerve pentru aceste situații de urgență”.


”Am discutat toate măsurile care vor fi luate și procedurile care vor fi urmate”, a declarat primul ministru Ludovic Orban.

O problemă adusă în discuție a fost cea legată de acele scanere termice care ar fi trebuit să fie montate în aeroporturile internaționale din toată România.

Au fost anunțate încă din luna ianuarie 35 de scanere termice care măsoară temperatura pasagerilor din aeroporturi, însă nici până acum aceste scanere nu au fost montate, arată Știrile Pro TV.

Premierul a vrut să afle care este situația în această privință, iar totodată la aceste discuții de luni seară a fost și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, care a trebuit să îi spună premierului care este situația privind achiziția de stocuri de urgență, de materiale și de substanțe, în contextul în care toate statele europene fac astfel de achiziții și ar putea să intervină anumite probleme la furnizori.

Citeşte şi:

Medic dintr-un mare spital bucureștean de urgență: ”Nu ni s-a făcut nici un instructaj pentru coronavirus!”

Cele mai importante reguli de prevenţie împotriva coronavirusului, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Invazie de spitale și instituții care se pregătesc pentru coronavirus în Serviciul Electronic de Achiziții Publice. Cine a cumpărat și cine a vândut cel mai mult

Balada sărăciei noastre: „Domnul i-o dat, Domnul i-o luat, Doamne, să fii Tu Binecuvântat”. Cum își plânge nepoții bunica gemenilor morți din Apata

Urmărește-ne pe Google News
Arbitra de la Australian Open: „Aveţi vreo întrebare înainte de meci?” » Ce a putut să întrebe Kyrgios
PARTENERI - GSP.RO
Arbitra de la Australian Open: „Aveţi vreo întrebare înainte de meci?” » Ce a putut să întrebe Kyrgios
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Cod Rutier 2022. O nouă propunere de modificare îi revoltă pe şoferi: "Sub nicio formă, este inutilă!"
Observatornews.ro
Cod Rutier 2022. O nouă propunere de modificare îi revoltă pe şoferi: "Sub nicio formă, este inutilă!"
Horoscop 20 ianuarie 2022. Leii, chiar dacă se văd deja încălecați pe niște cai mari, ar fi bine să stea cuminți, măcar pentru moment
HOROSCOP
Horoscop 20 ianuarie 2022. Leii, chiar dacă se văd deja încălecați pe niște cai mari, ar fi bine să stea cuminți, măcar pentru moment
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Știrileprotv.ro
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
Telekomsport
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat
PUBLICITATE
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat