De Ana Hațeg,

În primul trimestru al anului, comerțul a scăzut la nivel mondial cu 3%, însă după prăbușirea exporturilor de mașini, de piese pentru mașini și de petrol, experții UNCTAD – Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, principalul organ al Adunării Generale a Națiunilor Unite care se ocupă de probleme de comerț, investiții și dezvoltare – prevăd un declin pronunțat în cel de-al doilea trimestru: 27%.

Conform predicțiilor, toate categoriile de bunuri ar urma să fie afectate de o scădere a cererii în următoarele luni, ca efect al impactului devastator al COVID-19 asupra economiei mondiale.

China a fost prima țară care a raportat un declin al comerțului, în februarie. I-au urmat, în martie, țările lovite de pandemie ale căror economii au avut de suferit din cauza carantinei.

Între timp, cea mai mare parte a industriei chineze s-a redeschis, însă a doua economie a lumii ar funcționa în continuare la 60-80% din capacitate, conform rapoartelor.

Europa, SUA și mare parte a statelor din America Centrală și de Sud încep să ridice restricțiile, dar repornirea economiei se face etapizat și se va întinde pe câteva luni bune.

Raportul UNCTAD arată că un rol important în declinul comerțului mondial l-a jucat și scăderea prețului materiilor prime. Prețul de piață al materiilor prime exportate și-a pierdut din valoare 1,2% în ianuarie, 8,5% în februarie și 20,4% în martie.

Mesajul autorităților de la București către oamenii care și-au cumpărat bilete de avion: “V-am păcălit!”. În schimb zborurile spre Rusia, țara focar de COVID, sunt permise
Recomandări

Mesajul autorităților de la București către oamenii care și-au cumpărat bilete de avion: “V-am păcălit!”. În schimb zborurile spre Rusia, țara focar de COVID, sunt permise

 

Prețului carburanților a coborât cu 33,2% în martie, în vreme ce prețul minereurilor și al produselor agro-alimentare a scăzut cu numai 4%.

În timpul crizei economice declanșate în 2018, scăderea maximă înregistrată de la o lună la alta a fost de 18,6% și a durat 6 luni. Este îngrijorător că acum nu avem o estimare a perioadei pe care se va întinde această tendință descendentă și nici nu putem evalua cât de mult vor coborî prețurile.

UNCTAD:

Comerțul internațional ar mai putea primi o lovitură prin repornirea războiului comercial dintre SUA și China.

Kristalina Georgieva, directorul Fondului Monetar Internațional, a lansat un apel către conducerile celor două state de a nu complica lucrurile după criza COVID și de a permite comerțului să-și revină.

Citeşte şi:

Gafă în lanț în legea privind starea de alertă: Persoanele vulnerabile, confundate cu apicultorii. Trei instituţii nu au sesizat eroarea, iar senatorii chiar au votat-o așa

Veteran din Afganistan, vindecat de COVID-19. “Să-și ia singur apa”, i-a spus asistenta. Dar el, Constantin Nica, militar român bolnav, nu poate merge

Angajații Spitalului din Lupeni au făcut o plângere anonimă la adresa managerului, însă primarul i-a trimis-o pe email celui denunțat. Managerul “vânează” acum rebelii

Avocatul Poporului, despre starea de alertă: “Situația este incertă zilele acestea. Cei care ar fi amendați ar câștiga. Noi trebuie să avem grijă de noi”

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO
Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP
Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor