Mergi direct la conținut »
Comisia Iordache a decis: dezvăluirea informaţiilor din dosarele penale, interzisă
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Comisia Iordache a decis: dezvăluirea informaţiilor din dosarele penale, interzisă

Comisia Iordache a decis: dezvăluirea informaţiilor din dosarele penale, interzisă

Comisia Iordache a decis: dezvăluirea informaţiilor din dosarele penale, interzisă. Deputaţii şi senatorii din comisia specială care se ocupă cu legile din domeniul justiţiei au adoptat un amendament care interzice distribuirea, în spaţiul public, de informaţii referitoare la dosarele penale, atât timp cât nu a fost dată şi o sentinţă. Încă nu au fost stabilite şi sancţiunile, dar într-un amendament mai vechi al social-democraţilor se prevede pedeapsa cu închisoarea sau amendă.

De Sorina Ionaşc,

„În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autoritățile publice referitoare la faptele și persoanele care fac obiectul acestor proceduri și nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca și cum acestea ar fi fost condamnate”, prevede amendamentul adoptat de comisia specială.

Cu alte cuvinte, cine face dezvăluiri referitoare la un dosar penal, inclusiv jurnaliştii, va putea fi pedepsit. Deputaţii şi senatorii din comisia specială încă nu au votat şi prevederea referitoare la sancţiunile pentru această faptă.

Cu toate acestea, “în cursul urmării penale sau al judecăţii organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfăşoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii faptelor şi aflării adevărului în cauză”, după cum se arată într-un amendament al CSM şi adoptat de Comisie.

Potrivit unui amendament depus de Eugen Nicolicea, în urmă cu câteva luni, ”cei care divulgă “date privind desfășurarea urmăririi penale, de natură a afecta imaginea publică a celor cercetați, a induce în opinia publică ideea vinovăției lor sau a zdruncina în orice fel prezumția de nevinovăție” să fie pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la doi ani sau cu amendă”.

Close
Închide
  Close