Într-un laborator alb, aerisit, din satul Medicon, unul dintre cele mai mari parcuri științifice din sudul Suediei, chimistul Ingemo Andresson ține în mână un inhalator subțire, din plastic, cât jumătate din mărimea unei cutii din chibrituri.

Echipa ei speră ca acest mic produs să joace un rol important în lupta globală împotriva coronavirusului, permițând oamenilor să ia acasă versiuni sub formă de pulbere ale viitoarelor vaccinuri.

”Este ușor de produs și foarte ieftin”, spune Johan Waborg, director al firmei, care produce de obicei inhalatoare pentru pacienții cu astm. ”Pur și simplu îndepărtați această bucată din plastic și atunci se activează inhalatorul de vaccin. Îl puneți în gură, respirați adânc și inspirați”, spune el.

Compania Iconovo colaborează cu ISR – un start-up de cercetare în imunologie din Stockholm, pentru a dezvolta un vaccin din pulbere uscată împotriva Covid. Folosește proteine ale virusului (spre deosebire de Pfizer, Moderna și AstraZeneca, care utilizează coduri ARN sau ADN ale acestor proteine) și poate rezista până la temperaturi de 40 de grade Celsius.

Noua tehnologie ar reprezenta o schimbare majoră în modul de depozitare a vaccinurilor actuale, care sunt sub formă lichidă. În prezent, acestea trebuie păstrate în flacoane de sticlă la temperaturi de -70C, înainte de a fi transferate în frigidere, pentru a nu-și pierde eficacitatea. Acesta este cunoscut sub numele de ”lanțul rece” (sau de frig).

”Vaccinul sub formă de pulbere ar putea schimba datele jocului. El ar fi distribuit fără lanțul de frig și ar putea fi administrat fără să fie nevoie de furnizori de asistență medicală”, spune fondatorul ISR, Ola Winquist, profesor de imonologie la Institutul Karolinska, una dintre cele mai importante unități medicale din Suedia.

Compania își testează în prezent vaccinurile pe variantele Beta (Africa de Sud) și Alpha (Marea Britanie) ale Covid.

Vaccinul va fi testat în curând pe oameni

Cercetătorii cred că noua formă a vaccinurilor ar putea ajuta campaniile de imunizare din Africa, unde climatul cald și lipsa de energie electrică au făcut dificilă stocarea și livrarea vaccinurilor înainte ca acestea să expire.

Mai este drum de parcurs înainte ca studiile să arate întregul potențial al vaccinului uscat dezvoltat de ISR, inclusiv să arate dacă este la fel de eficient ca vaccinurile aprobate în prezent. Până în prezent, vaccinul a fost testat doar pe șoareci, cu toate că ISR și Iconovo au strâns suficiente fonduri pentru a începe studiile pe oameni în următoarele două luni.

Oamenii de știință sunt optimiști că vaccinurile sub formă de pulbere ar putea revoluționa răspunsul la pandemie dacă acestea își dovedesc eficiența. ”Ar deschide cu adevărat oportunități pentru zonele greu accesibile și poate nu ar mai fi nevoiți oamenii să poarte cutii reci pe biciclete sau pe cămile”, a spus Stefan Swartling Peterson, șeful sănătății globale al UNICEF din 2016 până în 2020, acum profesor de transformare globală pentru sănătate la Karolinska.

El compară potențialul impact cu alimentele liofilizate (uscate prin înghețare și extragerea apei din ele, deshidratate).

Noul produs ar revoluționa sistemul de depozitare și distribuție

În timp ce companiile din întreaga lume investighează vaccinurile sub formă de pudră, Swartling Peterson indică un alt start-up cu „tehnologie promițătoare”, la doar 10 minute de mers pe jos de Iconovo. Compania Ziccum testează o tehnologie concepută pentru a usca vaccinurile lichide existente sau viitoare fără a le limita eficacitatea.

Pudra de vaccin ar fi amestecată cu o soluție sterilă de apă înainte de imunizare și injectată folosind flacoane și ace. Tehnologia poate fi direcționată și spre alte tipuri de administrare, de la spray-uri nazale la pastile, spune directorul Göran Conradsson.”Mai este nevoie de cercetare și dezvoltare, dar în principiu da, se poate”, a afirmat acesta.

Johnson & Johnson, care realizează vaccinul în doză unică Janssen, aprobat deja de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), derulează deja un proiect-pilot prin care testează tehnologia Ziccum. Gigantul farmaceutic nu a spus dacă este vorba despre vaccinul anti-Covid, ci a precizat că proiectul explorează o tehnologie nouă, ”care are potențialul de a ușura distribuția, administrarea și păstrarea” viitoarelor vaccinuri.

Tehnologiile pe bază de pulbere i-ar putea ajuta și pe cei cărora le este frică de ace și ar oferi o alternativă ”verde” la acele lichide, reducând energia electrică necesară pentru alimentarea frigiderelor utilizate pentru depozitarea fiolelor de vaccin. De asemenea, ar putea ajuta la distribuția mondială a vaccinurilor. „Nimeni nu este în siguranță până când toată lumea nu este în siguranță. Nu știi niciodată ce se va întâmpla dacă încă ai coronavirusul care circulă undeva într-o parte a lumii.”, spune Conradsson.

„Trebuie să fim capabili să aducem vaccinuri către populațiile din toate mediile pentru a aborda epidemiile și pandemiile la nivel global”, este de acord Ingrid Kromann, purtător de cuvânt al Coaliției pentru Inovație în Pregătirea Epidemică (Cepi), o organizație globală non-profit care lucrează pentru a accelera dezvoltarea de vaccinuri.

Ea este precaută, spunând că vaccinurile pe bază de pulbere sunt încă într-un stadiu incipient de dezvoltare și că „mai sunt multe de făcut”. Dar, dacă tehnologia va avea succes, ar putea contribui la un acces mai bun la vaccinuri, precum și la riscuri și costuri mai mici ale programelor de vaccinare.

Citeşte şi:

Victorie istorică la box feminin! Claudia Nechita, prima pugilistă din România care câștigă un meci la Jocurile Olimpice

84 de noi cazuri de infectare și două decese de COVID în ultimele 24 de ore în România

Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
PARTENERI - GSP.RO
Ce spune despre România un japonez care s-a mutat din 2007 aici. A remarcat un mare defect la români
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine sunt, de fapt, fostele soții ale lui Toni Iuruc. Cu cine s-a iubit actualul bărbat al Simonei Halep
Un tată sfâșiat de durere l-ar fi obligat pe pedofilul care i-a abuzat fetița să-și sape singur groapa, apoi l-ar fi ucis, în Rusia
Observatornews.ro
Un tată sfâșiat de durere l-ar fi obligat pe pedofilul care i-a abuzat fetița să-și sape singur groapa, apoi l-ar fi ucis, în Rusia
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
HOROSCOP
Horoscop 22 septembrie 2021. Gemenii încep o nouă etapă pentru sfera sentimentală, una luminoasă și frumoasă
Președintele care s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume” și a adoptat bitcoin ca monedă oficială
Știrileprotv.ro
Președintele care s-a autoproclamat „cel mai cool dictator din lume” și a adoptat bitcoin ca monedă oficială
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Telekomsport
Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire despre vaccin
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră
PUBLICITATE
Laptopurile ASUS OLED ajută ochii asediați de lumina albastră