MENIU CAUTĂ
10 Iul. 2011 14:47

Conacul prinţului Sturza, furat bucată cu bucată

Distribuie

Conacul domnesc din Liteni, Suceava, aflat în proprietatea prinţului Johannes Sturza, care acum locuiește în Germania, a fost furat bucată cu bucată de localnici, dar mai ales chiar de cei plătiţi de către moştenitorul princiar pentru a-l îngriji.
Imobilul, care datează din anul 1780, declarat momument de patrimonial, a fost retrocedat în baza Legii 10 din 2000, fiind până la Revoluţie un centru pentru copii orfani. După ce a devenit proprietar de drept, prinţul Johannes Sturza a angajat mai mulţi localnici pentru pază însă aceştia nu s-au achitat de sarcini. La ultima sa vizită efectuată recent în România, bărbatul a găsit conacul aproape distr

E hotărât să îl vândă

„Nu se poate aşa ceva. Am înţeles că se fură în România, dar într-un asemenea hal!? E strigător la cer! În ultimele luni au furat o uşă de la clădirea care cândva adăpostea Corpul Regal şi au distrus instalaţia electrică introdusă în august 2010 pentru ca imobilul să poată fi luminat noaptea. Şi de la fântâna arteziană au dispărut barele care o înconjurau! Conacul a aparţinut mătuşii mele, Magdalena Crupenschi, iar noi am fost nevoiţi să plecăm în 1943, în ziua în care se sărbătorea Sfântul Alexandru”, ne-a destăinuit prinţul Johanes Sturza.
De supărare, moştenitorul princiar a scos la vânzare conacul pentru suma de 500.000 de euro. Deoarece clădirea se află pe Lista monumentelor istorice, el nu pot fi demolat sau reconstruit decât cu aviz de la Ministerul Culturii.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 17 februarie 2019
Comentarii