Mergi direct la conținut »
Concert istoric la Phenian. Mai mulți artiști sud-coreeni vor cânta duminică seara
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Concert istoric la Phenian. Mai mulți artiști sud-coreeni vor cânta duminică seara

Concert istoric la Phenian. Mai mulți artiști sud-coreeni vor cânta duminică seara

Concert istoric la Phenian susținut de un grup de artişti sud-coreeni, din care face parte şi trupa feminină de K-pop ”Red Velvet”. Acesta este primul spectacol susținut de sud-coreeni în țara vecin din 2007 și vine în contextul îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două Corei, care vor organiza un summit intercoreean la finalul lunii aprilie, notează Agerpres.

O delegație sud-coreeană formată din 120 de persoane a sosit la bordul unui avion care a zburat pe o rută aeriană foarte rar utilizată Seul-Phenian. Grupul de artiști este condus de ministrul culturii din Coreea de Sud, Do Jong-hwan, care a declarat că spectacolele de la Phenian ”vor da un avânt suplimentar schimburilor şi cooperării intercoreene relansată cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă de la PyeongChang”.

Grupul de artişti a fost întâmpinat, la sosirea în capitala nord-coreeană, de către ministrului culturii, Pak Chun-nam, şi de Hyon Song-wol, fondatoarea trupei pop feminine din Coreea de Nord Moranbong, potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap.

Artiştii sud-coreeni vor susţine duminică un spectacol în teatrul mare din Phenian, cu o capacitate de 1.500 de locuri, iar marţi, împreună că artişti din Nord, la sala Ryugyong Jong Ju Yong, cu o capacitate de 12.000 de spectatori.

Pe lângă interpreţii de muzică tradiţională şi circa 20 de maeştri de taekwondo, din delegaţie mai fac parte celebrităţi sud-coreene precum Cho Yong-pil, de 68 de ani, care a susţinut un concert solo la Phenian în 2005, şi cântăreaţa Choi Jin-hee, de 61 de ani, care a concertat în Nord în 1999, 2002 şi 2005. Despre şlagărul ei ”Love Maze”, din 1984, se spunea că ar fi melodia preferată a fostului lider nord-coreean Kim Jong-il.

pșresa internațională scrie că evenimentul a creat îngrijorare printre fanii starurilor k-pop care se tem că favoritele lor să nu fie arestate în Coreea de Nord. Mai mult, fetele ar fi fost obligate să-și cenzureze spectacolele pe care le organizează în mod normal.

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu
Recomandări

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu

 

Analiștii au explicat că cel mai probabil cântecele, coreografia și ținutele au fost negociate strict între cele două țări, mai ales că formațiile K-pop sunt cunoscute pentru ținutele sumare, dansurile cu tentă sexuală și versurile nonconformiste.

Una dintre membrele formaţiei ”Red Velvet”, capul de afiș al delegației sud-coreene, Joy, nu va lua parte la concert întrucât avea programată o filmare.

The Guardian scrie că sud-coreenii ar fi vrut să-l trimită la Phenian și pe popularul Psy, cunoscut pentru melodia Gangnam Style, dar nord-coreenii nu l-au acceptat.

Coreea de Nord a trimis artişti în Coreea de Sud cu ocazia recentelor Jocuri Olimpice de iarnă, când orchestra Samjiyon, formată din 140 de muzicieni, a susţinut două concerte.

Vineri, cele două Corei au convenit ca în data de 27 aprilie să se desfăşoare un summit intercoreean, al treilea de acest gen după cele din 2000 şi 2007, care se va defăşura în localitatea de frontieră Panmunjom.


Citește și: #salvatipipera | De ce s-a dezvoltat Bucureștiul către nord, pe timpul lui Ceaușescu, dar și acum


 

Close
Închide
  Close