Ei au demarat, totodată, procedurile pentru declanșarea unei greve de avertisment, respectiv a grevei generale la nivel național în întregul sistem de probațiune. Nemulțumirea principală a acestora este generată de probleme de natură salarială și ce uniformizare a salariilor la nivelul consilierilor de probațiune.

Astfel 192 de consilieri de probațiune din 18 servicii din țară și dintr-un total de 550 au aderat la protestul spontan declanșat marți.

Cerințe

Angajații SP București cer conducerii Direcției Naționale de Probațiune (DNP) și a Ministerului Justiției soluționarea „de urgență” a problemelor de natură salarială „care trenează deja de foarte multă vreme, având astăzi dovada că rezolvarea acestora nu este împiedicată de restricțiile bugetare, așa cum în mod fals s-a susținut până acum, ci de lipsa de voință și reaua-credință a celor responsabili”.

Ei vor plata drepturilor salariale restante „izvorâte din tratamentul discriminatoriu al conducerii MJ în raport cu ceilalți angajați din familia ocupațională, recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile”.

Aceste drepturi salariale, spun ei, „au fost recunoscute oficial și de DNP, respectiv MJ, însă nu au fost achitate până în prezent, invocându-se lipsa sumelor de bani necesare la buget”.

„În prezent însă avem informații certe că funcționarii publici din cadrul DNP (nu însă și consilierii de probațiune) au primit sume reprezentând drepturi salariale restante începând cu anul 2015, aceștia încasând în cont, în cursul zilei de ieri, sume cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei fiecare.

Potrivit informațiilor pe care le deținem, aceste sume au fost plătite dintr-un excedent bugetar, ceea ce contrazice informațiile comunicate oficial de conducerea DNP consilierilor de probațiune”, se arată în comunicatul transmis de aceștia.

Astfel aceștia mai cer „calcularea corectă a salariilor tuturor consilierilor de probațiune din țară, în acord cu instrucțiunile Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS) privind efectele Legii cadru de salarizare unitară în sistemul public, precum și virarea în conturile angajaților a diferențelor salariale rezultate (aproximativ 500 – 1000 de lei/lună pentru fiecare consilier)”.

Explicația este că „începând din luna ianuarie 2018, salariile tuturor consilierilor de probațiune din România sunt stabilite în baza unei formule de calcul eronate, lucru recunoscut de altfel de conducerea DNP” și că „„deși reprezentanții DNP se află în posesia formulei de calcul corecte, o ignoră în mod premeditat și refuză să o utilizeze”.

Consecințe

O gamă largă de justițiabili, dintre cei condamnați definitiv, vor avea de suferit dacă izbucnește greva de avertisment și greva generală la Serviciul de Probațiune.

Potrivit Crinei Mocanu, lider sindical, în perioada de grevă, fie de avertisment, fie generală, consilierii de probațiune vor lucra o treime din timpul normal de lucrur, și nu vor îndeplini obligațiile ce țin de Comisiile de eliberări condiționate sau de linie decizională în cadrul proceselor aflate deja pe rolul instanțelor de judecată.

Mai precis, explică Mocanu, consilierii  de probațiune nu vor mai participa în cadrul Comisiilor de eliberări condiționate, de la nivelul penitenciarelor. Orice decizie se va lua de o comisie de acest gen din care lipsește unul dintre membri, respectiv consilierul de probațiune, va fi lovită, potrivit legii de nulitate relativă.

Concret, asta înseamnă că s-ar putea crea un blocaj în ceea ce privește analizarea cazurilor deținuților ce pot fi eliberați condiționat.

„Nu vom onora comisiile de eliberare condiționată.

Instanțele de judecată ce ne solicită referate de evaluare, sau care cer rapoarte privind persoanele ce vor să părăsească teritoriul țării, vor resimți întârzieri. În principiu doar vom prelua întrevederile obișnuite.

Nicidecum nu vom prelua noi sentințe și nu vom face evaluări pentru referatele de evaluare.

Vor fi întârzieri în onorarea termenelor de la instanțe și în efectuarea lucrărilor necesare pentru punerea în executare unor noi sentințe”, a explicat oficialul pentru Libertatea.ro.

Condamnații la muncă pentru comunitate, în „șomaj tehnic”

În cazul celor care vor fi condamnați la muncă în folosul comunității după declanșarea grevei s-ar putea afla într-un blocaj de a munci, deoarece consilierii de probațiune nu vor îndeplini procedurile necesare pentru ca aceștia să poată merge la instituția la care sunt trimiși la muncă de către instanțe.

„Vor fi întârzieri. Cei care deja sunt prinși în programul de supraveghere și au fost deja trimiși la instituțiile din comunicate, vor rămâne acolo. În cazul celorlalți, noi nu vom mai emite decizii în această perioadă.

E vorba de decizia consilierului care e obligatorie pentru instituția din comunitate pentru a-l trimite pe individ să își efectueze munca”, a mai explicat Mocanu.

Liderul sindical mai arată că vor fi întârzieri și în dosarele cu minori.

„De exemplu la minori, sunt termenele foarte mici, din momentul în care vin la noi.

Măsurile educative date de judecători i prevăzute de Codul Penal au termene foarte mici. Iarăși întârziem.

Și-așa termenul este foarte mic, mai întârziem și noi, și rămâne foarte puțin timp pentru lucrul cu minorul pe linie comportamentală”, a spus Mocanu.

Ce este Serviciul de Probațiune

Sistemul de probaţiune, ca serviciu public de interes naţional, contribuie la înfăptuirea actului de justiţie şi îşi desfăşoară activitatea în scopul reabilitării sociale a infractorilor.

El are rolul diminuării riscului de săvârşire a unor noi infracţiuni şi al menţinerii siguranţei comunităţii, precum şi pentru reducerea costurilor sociale ale executării sancţiunilor şi măsurilor penale, prin diminuarea populaţiei din unităţile penitenciare şi valorificarea potenţialului socioeconomic al infractorilor.

În România, sistemul de probaţiune este reprezentat de Direcţia Naţională de Probaţiune, instituţie publică cu personalitate juridică din cadrul Ministerului Justiţiei, care îşi exercită atribuţiile la nivel central, şi de cele 42 de structuri teritoriale, denumite servicii de probaţiune.

Direcţia Naţională de Probaţiune se află sub coordonarea directă a ministrului justiţiei.


Citește și: Libertatea, o copertă de colecție: lista celor mai puternici dușmani ai Laurei Kovesi!


 

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
BOMBĂ! Singura soluție SALVATOARE pentru ieșirea României din criza sanitară. Rafila a făcut anunțul
Playtech.ro
BOMBĂ! Singura soluție SALVATOARE pentru ieșirea României din criza sanitară. Rafila a făcut anunțul
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Observatornews.ro
Povestea dispariției Andreei, copila de 5 anișori găsită îngropată sub casa tatălui, după 15 ani, în Neamț
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Știrileprotv.ro
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele