De Răzvan Mihalașcu,

Reprezentanții Consiliului Europei le cer politicienilor din Republica Moldova să respecte principiile statului de drept, ale democrației și drepturile omului.

„Consiliul Europei cere tuturor forțelor politice din Republica Moldova să acționeze în mod responsabil și calm în actuala situație. Problemele politice ar trebui dezbătute și soluționate de reprezentanții aleși democratic în Parlament. Respectarea principiilor statului de drept, democrației și drepturilor omului sunt esențiale.

Suntem pregătiți să sprijinim Moldova, în calitate de stat membru al Consiliului Europei și de semnatar al Convenției Europeene a Drepturilor Omului cu elaborarea reformelor necesare, inclusiv a reformelor în domeniul juridicar și în lupta împotriva corupției”, este mesajul transmis de Consiliul Europei.

Amnesty International Moldova este profund îngrijorată de intimidările la care au fost supuşi recent jurnaliştii şi unii reprezentanţi ai partidelor parlamentare.

„Considerăm alarmantă inacţiunea forţelor de ordine faţă de intimidarea mass-mediei de către persoanele prezente în faţa instituţiilor publice”, se spune într-o declaraţie de presă, conform TVR Moldova.

„Ca urmare a ultimelor evenimente legate de şedinţele Parlamentului Republicii Moldova, Amnesty International Moldova îndeamnă partidele politice şi reprezentanţii organelor de drept să evite cu orice preţ destabilizarea situaţiei sociale şi politice din ţară. Facem apel către forţele de apărare a ordinii de drept să nu tolereze comportamentul agresiv faţă de jurnalişti şi să asigure respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

Amnesty International Moldova va continua să monitorizeze obiectiv şi independent derularea proceselor social-politice din Republica Moldova”, se mai spune în declaraţie.

Socialiștii președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, și blocul pro-european ACUM, condus de Andrei Năstase și Maia Sandu, au convocat sâmbătă o ședință parlamentară extraordinară și au semnat un acord de ”dezoligarhizare” a țării, îndreptat împotriva Partidului Democrat condus de Vladimir Plahotniuc.

Favorabilă lui Plahotniuc si Partidului Democrat, Curtea Constituțională a desființat, duminică, Parlamentul si l-a suspendat pe președintele Igor Dodon.


Citește și:

Criză politică la Chișinău: Parlamentul, președintele, Rusia, UE și SUA, împotriva partidului lui Plahotniuc

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 14 noiembrie 2019. Săgetătorii au nevoie de răbdare
HOROSCOP

Horoscop 14 noiembrie 2019. Săgetătorii au nevoie de răbdare